FOTO/ARHIVĂ Detalii din copilăria și tinerețea lui Ludovic Orban/Piesă interzisă de cenzură la radio, meditații luate de la fratele mai mare, Leonard, după ce a pierdut banii la loz în plic
Ludovic Orban a făcut meditații pentru admiterea la facultate cu fratele său mai mare, Leonard Orban (actual consilier prezidențial, fost ministru), după ce și-a cheltuit banii pe loz în plic, potrivit unui interviu dat în publicația Cetățeanul . Actual premier vorbește în articol despre cariera de gimnast, încheiată după mai multe luxații, dar și despre cum radioul comunist a interzis înregistrarea unei piese a trupei din care făcea parte.
„Textul de început era «E întuneric și e frig și-n jurul meu aș vrea să strig» iar Șerban Georgescu ne-a spus «Bă, vreți să mă băgați în pușcărie? Cum să înregistrez așa ceva? Schimbați textul!». Cum asta era piesa, am rămas doar cu o singură înregistrare. De prin anul trei am intrat în partea mai grea a facultății, iar clăparul s-a dus la o altă trupă mai cunoscută, și așa s-a terminat cariera mea artistică”, povestește șeful PNL.
Ludovic Orban a fost olimpic la Fizică la liceul brașovean Andrei Șaguna și trebuia să ajungă la faza națională. Avea un punctaj egal cu un coleg ai cărui părinți erau mai influenți și, cum din fiecare județ putea să meargă doar un singur elev, nu a ajuns decât acela. Drept răzbunare, Orban a chiulit de la teza la fizică.
Citește tot articolul pe Cetățeanul.net
Brașovean de loc, liderul PNL Ludovic Orban a avut o copilărie fericită, din care n-au lipsit boacănele de la școală, motiv pentru care era să se aleagă tuns chilug și cu nota scăzută la purtare.
Olimpic la Fizică, elevul Ludovic Orban a fost un elev-model la școală, de acest lucru având grijă mama – vigilentă de felul ei -, dar și fratele mai mare. A jucat la Loz în plic banii primiți de la părinți pentru meditații, dar a intrat cu brio la facultate.
Pasionat de muzică, Ludovic Orban a urmat cursurile Școlii Populare de Artă și chiar a înregistrat o piesă la Radio, dar a ales să profeseze în cu totul alt domeniu.
Ludovic Orban nu a avut bunici la țară, a copilărit în orașul său natal, Brașov. Asta nu l-a împiedicat să se cațere în pomii vecinilor și să fure fructe, de exemplu.
Un zâmbet larg la șase luni Un Ludovic cât o păpușă Alături de bradul de Crăciun, la vârsta de doi ani Trei ani proaspăt împlinițiNiciodată prins, pentru că era „rapid”. Isprăvile memorabile le-a făcut în școală, unde, deși învăța bine, a cochetat de mai multe ori cu tot felul de sancțiuni. Cea mai cumplită pedeapsă era, în ochii viitorului liberal, rămânerea fără podoaba capilară ca urmare a unei „tunsori zero” – la modă acum, dar detestată din adâncul sufletului de toți elevii în timpul regimului comunist. Plăcerea de a-și necăji colegele și fumatul în incinta Liceului Andrei Șaguna l-au pus de două ori pe tânărul Ludovic în pericolul de a se trezi tuns chilug, dar de fiecare dată norocul i-a surâs pe ultima sută de metri, așa cum a aflat „Cetățeanul” chiar de la liderul PNL.
Micul Ludovic la grădiniță Amintire de la opt ani, în casa părinteascăLudovic Orban a avut o copilărie și o adolescență normale în care, „ca orice copil”, a făcut și destule trăsnăi. Nu grave – fratele mai mare, Leonard, stătea cu ochii pe el, iar mama era vigilentă din fire -, dar suficiente cât să-l păstreze, de exemplu, pe elevul Ludovic în memoria profesorilor săi. Și nu numai.
A chiulit de la teza la fizică, în semn de protest
La festivitatea de absolvire a școlii primare Cu colegii din clasa a VII-a de la Liceul sportiv Împreună cu doi colegi din clasa a VI-aÎn clasa a IX-a, Ludovic Orban a fost olimpic la fizică și trebuia să ajungă la faza națională. Avea un punctaj egal cu un coleg ai cărui părinți erau mai influenți și, cum din fiecare județ putea să meargă doar un singur elev, nu a ajuns decât acela.
„De supărare, în trimestrul următor am chiulit de la teza de fizică. Eu și alt coleg, Marius, am sărit pe geam chiar înainte de teză și ne-am dus la Muzeul de Științele Naturii, nu singuri, ci împreună cu două fete. Evident, a trebuit să dau teza ulterior și am fost aspru muștruluit de mama mea, care a fost informată imediat de profesoara de Fizică de chiulul de la teză. Nu aveam o problemă cu Fizica, dar a fost o formă de frondă, de protest”, se destăinuie Ludovic Orban.
A ratat la mustață, de două ori, să fie tuns chilug
Elevul Ludovic Orban nu a scăpat mereu cu fața curată de boacănele pe care le făcea la școală. „Atunci am scăpat cu nota intactă la purtare, dar puțin mai târziu, în clasa a XI-a, am pățit-o. Aveam obiceiul, pe atunci, de a arunca pungi cu apă la picioarele colegelor, de la etajul unu al liceului. Odată, însă, am nimerit o persoană foarte importantă din Brașov, pe șeful Junilor. După ce a fost stropit cu apă din cap până-n picioare, acesta s-a dus glonț la director și a cerut sancționarea vinovaților.
Directorul a venit în clasă împreună cu dirigintele și a întrebat cine a aruncat cu apă. Nimeni din clasă nu a vrut să mă pârască, să spună că eu am aruncat punga și atunci directorul a spus că scade cu două puncte nota la purtare la toată clasa, dacă până a doua zi la ora unu nu spune cineva cine a aruncat punga cu apă. Ora a trecut și nimeni nu a spus nimic. Recunosc că am fost impresionat de această solidaritate și până la urmă m-am dus eu la director și am recunoscut, ca să nu sufere colegii mei din cauza scăderii mediei la purtare, care afecta media. Directorul m-a amenințat cu exmatricularea, cu eliminarea, dar în final mi-a oferit două alternative: să mă tund zero sau să-mi scadă nota la purtare și să fac muncă în folosul comunității, adică în folosul școlii. Evident, am optat pentru varianta a doua, nu am acceptat să mă tund.
În plus, tot directorul m-a învățat să mă duc să-i cer scuze șefului Junilor, spunându-mi că, dacă respectivul nu va mai cere sancționarea mea, o va lăsa și el moartă. M-am dus la șeful Junilor și în final a fost o ocazie foartă frumoasă, deoarece totul s-a transformat într-o lecție de istorie pentru mine. Așa am aflat că Junii sunt cei care au pus bazele Brașovului, în Șcheii Brașovului – acolo a fost piatra de temelie. «Victimei» mele i s-a făcut milă de mine după ce a trebuit să ascult câteva ore toată istoria asta și, până la urmă, a renunțat la cererea de a fi sancționat”, rememorează cu plăcere actualul lider al PNL.
De abia scăpat și netuns, și fără nota la purtare scăzută, a comis-o din nou. „Aveam o formație și aceasta repeta în clubul care era la subsolul Liceului Andrei Șaguna. Acolo erau instrumentele muzicale și acolo repeta formația Bachus – așa se numea. Era ziua unui oleg de-al meu din formație și am făcut o petrecere la care am și fumat și, din păcate, ne-a prins directorul, care ori nu avea ce face și bântuia prin liceu, ori a venit «la pont» în cazul în care ne văzuse cineva. Cum doar trei dintre noi, care eram în trupă, aveam acces în club – unde, teoretic, mergeam doar ca să facem repetiții -, noi, aceștia, am fost făcuți responsabili de întreaga dandana. Ca pedeapsă, am fost puși să alegem între a ne tunde zero – variantă inacceptabilă! – sau a fi eliminați pentru două zile. Am ales, binențeles, eliminarea, dar una în care de fapt am muncit pentru liceu: am sudat, împreună cu maistrul care ne făcea pregătirea tehnică, porțile de pe terenul de fotbal”, spune Ludovic Orban.
Vacanță în timpul studențieiAlergat de profesor pe tot terenul de sport
În primii trei ani de gimnaziu, își amintește șeful liberalilor, a făcut gimnastică sportivă. A avut, însă, două luxații la mâna dreaptă și nu a mai putut să continue. Așa că, în clasa a VIII-a, a trecut la atletism, sport care nu-i prea plăcea.
„Profesorul de atletism era chiar directorul liceului sportiv. Eu nu marșam bine, îmi plăceau doar câteva discipline, nu-mi plăcea, de exemplu, să alerg. Cum era și director, profesorul avea și altele de făcut și ne-a trimis la încălzire, moment în care eu am decis să mă întind la soare pe salteaua de la săritura în înălțime. Acolo m-a găsit profesorul și m-a întrebat ce fac, moment în care i-am spus că încălzirea cea mai bună e încălzirea de la soare. El s-a enervat, a luat o șipcă de la garduri și m-a fugărit pe tot terenul de sport. După aia, s-a dus și m-a părât la maică-mea, mama având serviciul chiar lângă Liceul Sportiv”, povestește Ludovic Orban.
Frații Orban „în acțiune”
De la părinți, copilul Ludovic a încasat-o foarte rar, din partea mamei căreia îi mai scăpa un dos de palmă. Trebuia, însă, să treacă de fratele său, care era mai mare și într-un fel era responsabil pentru prostiile făcute de mezinul familiei.
„Leonard este mai mare decât mine cu un an și unsprezece luni și trebuia să aibă grijă de frățiorul său mai mic. El a fost dintotdeauna foarte serios și nu-mi aduc aminte de trăsnăi făcute împreună, chiar dacă am fost și suntem foarte apropiați și întotdeauna m-am putut baza pe fratele meu. Odată, când eram prin clasa a VI-a sau a VII-a, eram împreună cu Leonard și alți doi băieți, plus mai multe fete, în parc și s-au legat unii mai mari de noi. Ceilalți doi băieți au fugit, iar ostilitățile au rămas să fie duse doar de mine și de Leonard. Ne-am descurcat bine, am reușit să-i punem pe fugă pe cei care s-au luat de fetele noastre. Un alt episod s-a derulat în Șaguna, când un coleg de clasă al lui Leonard a venit și l-a bătut pe un coleg de-al meu, noi fiind mai mici cu un an decât ei. M-am dus în clasa lor și l-am răzbunat pe colegul meu. După ce a încasat-o, colegul de clasă a lui Leonard m-a tot căutat, iar într-o zi m-a așteptat la terminarea școlii și m-a provocat la o nouă bătaie. Și-a luat-o și de această dată, dar între timp a aflat Leonard ce se întâmplă și a venit imediat în ajutorul meu. Când a văzut, însă, cum arată colegul său, i s-a făcut milă și nu a mai zis nimic”, spune Ludovic Orban.
A jucat la Loz în plic banii pentru meditații
Pregătirea pentru admiterea la facultate o datorează tot fratelui său Leonard. Banii primiți pentru meditații, Ludovic i-a cheltuit la loz în plic, declanșând furia mamei.
Studentul Ludovic, cu câțiva colegi în excursie la Satu Mare„Leonard a fost cel care m-a și pregătit pentru facultate. Inițial, în clasa a XII-a, părinții mi-au asigurat meditații la matematică. Eu nu m-am dus, însă, la meditații, am zis că nu-mi trebuie mie așa ceva, deoarece eram la Liceul Andrei Șaguna și consideram că este imposibil să nu intru la facultate.
Am strâns banii dați pentru meditații și cu o parte din ei jucam la loz în plic. Atunci m-am și lecuit de jocurile de noroc constatând că nu poți câștiga decât cel mult suma investită. La un moment dat, însă, mama s-a prins că eu nu mă duc la meditații – era foarte vigilentă. Mi-a luat toți banii pe care îi mai aveam și am fost obligat să fac meditații cu fratele meu, care era în primul an de facultate și, fiind foarte bun la matematică, medita deja niște elevi mai mici. Am învățat cu el, am intrat la facultate, iar părinții nu au mai dat niciun ban pe meditații, doar eram în familie!”, rememorează Ludovic Orban.
Muzica, pasiune de familie
Pasiunea pentru muzică i-a fost sădită lui Ludovic încă de când era mic, de la grădiniță. El și fratele său au fost duși la operetă, la spectacole, la concerte. Mai ales tatăl era meloman declarat, știa arii din opere și operete și le cânta chiar el. De chitară s-a apucat în clasa a VI-a, la recomandarea profesorului de muzică din gimnaziu, care era și dirijorul corului școlii.
„Profesorul a remarcat aplecarea către muzică și a mea, și a lui Leonard. Fratele meu a și participat la un concurs de muzică. Odată declanșat interesul pentru chitară, profesorul Sebeșan mi-a recomandat să mă duc la Școala Populară de Artă. M-am înscris și m-am dus aproape un an de zile, dar nu mi-a plăcut foarte mult pentru că era un profesor care, atunci când greșeam notele, îmi dădea peste deget cu o vergea.
Nu m-am mai dus și am învățat să cânt ca autodidact, iar în anul întâi de facultate mi-am luat atestat pentru chitară bas. În liceu a fost și un program foarte interesant, care pe mulți i-a influențat și i-a învățat să asculte. Ne chemau la Filarmonica Gheorghe Dima și aveau ore de prezentare a orchestrei simfonice în care prezentau fiecare instrument – când a fost realizat, ce sunete imită – și astfel îți dezvolta auzul polifonic, de a percepe liniile melodice și fiecare instrument în parte. A fost extrem de interesant, pe mine m-a făcut să devin un client permanent al concertelor simfonice”, dezvăluie Ludovic Orban.
Chitarist apreciat la balurile săsești și subversiv la Radio
Deși nu a urmat până la capăt pasiunea pentru muzică, Ludovic Orban cânta în timpul liber pe la diverse petreceri, câștigând, astfel, bani de buzunar.
„Nu mergeam la nunți, dar scoteam un ban mergând la balurile săsești. Puteai să le cânți cele mai în vogă piese, le plăcea, dansau, dar momentul forte al unui bal săsesc era atunci când începea marș în vals. În timpul marșului, fetele erau într-un cerc și băieții în alt cerc concentric. Băieții mărșăluiau într-un sens și fetele în sens opus. Când se oprea marșul se întorceau, fiecare băiat lua fata care se nimerea în fața lui și începeau să valseze. Puteai să le cânți toată noaptea marșul în vals, era plăcerea maximă pentru ei”, își aduce aminte Ludovic Orban.
Cu trei colegi de facultate, la Negrești Oaș, de PașteFormația în care cânta la facultate, „Proiect”, trebuia să facă două înregistrări pentru Radio, pe vremea regretatului Șerban Georgescu. Până la urmă a înregistrat doar o piesă, pentru că cealaltă nu corespundea epocii.
„Textul de început era «E întuneric și e frig și-n jurul meu aș vrea să strig» iar Șerban Georgescu ne-a spus «Bă, vreți să mă băgați în pușcărie? Cum să înregistrez așa ceva? Schimbați textul!». Cum asta era piesa, am rămas doar cu o singură înregistrare. De prin anul trei am intrat în partea mai grea a facultății, iar clăparul s-a dus la o altă trupă mai cunoscută, și așa s-a terminat cariera mea artistică”, povestește șeful PNL.
Apendicele l-a salvat de greul armatei
Armata a făcut-o la „termen redus”, fiind student, dar de instrucție a scăpat. „Norocul” său a fost o operație de apendicită, care i-a adus verdictul „inapt” pentru efort din partea medicilor.
În slujba patriei, la marginea Bucureștiului„Cu armata am scăpat ușor pentru că am fost operat de apendicită, motiv pentru care am fost scutit de mare parte a exercițiilor. Ceea ce a fost un adevărat noroc, pentru că aveam sergenți de la Armată hotărâți să scoată untul din TR-iști pe principiul că le arată ei «domnilor» de la termen redus ce înseamnă Armata. Fiind operat, am scăpat de instrucție și am fost pus mai mult să fac de pază pe la diverse obiective”, spune Ludovic Orban.
Dansând la trecerea din anul 1997 în 1998 Tânăr consilier local, la sectorul 3 Mire, alături de mireasa sa, Mariana