FOTO/ADEVĂRUL despre cum arată celula în care a stat Monica Iacob Ridzi la Penitenciarul Gherla
Monica Iacob Ridzi a ispasit doua saptamani din condamnarea de 5 ani cu inchisoarea in infirmeria Penitenciarului Gherla, impreuna cu o alta detinuta. "Detinuta a primit doua pături din dotarea penitenciarului si i-a fost aprobata cererea de a primi o pilota de la familie. In cadrul Penitenciarului Gherla, inclusiv la Sectia Exterioara Cluj, temperatura medie in camerele de cazare este 22 C. Fiecare camera are in dotare un termometru si zilnic temperatura camerelor este notata intr-un registru special. Ca urmare a verificarilor efectuate in camera unde a fost cazata detinuta IRM, a rezultat faptul ca afirmatia conform careia peretii sunt scrijeliti, cu urme de sange, iar in camera sunt urme de fecale nu corespunde realitatii, aceasta respectand normele igienico-sanitare", anunta Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP), intr-un comunicat de presa.
Fotografiile cu celula de la Gherla in care a stat Monica Iacob Ridzi au fost puse la dispozitie de Administratia Nationala a Penitenciarelor.
Comunicatul integral remis miercuri de Administratia Nationala a Penitenciarelor
"Referitor la opiniile exprimate in spatiul public ce fac referire la conditiile de cazare de care a beneficiat o anumita persoana custodiata de Penitenciarul Gherla, la cheltuielile alocate pentru intretinerea detinutilor, dar si la faptul ca activitatea sistemului penitenciar nu este verificata niciodata, Administratia Nationala a Penitenciarelor face urmatoarele precizari:
1. Conditiile de cazare/ respectarea drepturilor
Din data de 17.02.2015 si pana la momentul transferului, persoana in cauza a fost cazata in infirmeria penitenciarului, impreuna cu o alta detinuta si a urmat tratamentul medical prescris de specialistii consultati inainte de intrarea in custodia sistemului penitenciar.
Detinuta a primit doua pături din dotarea penitenciarului si i-a fost aprobata cererea de a primi o pilota de la familie.
In cadrul Penitenciarului Gherla, inclusiv la Sectia Exterioara Cluj, temperatura medie in camerele de cazare este 22 C. Fiecare camera are in dotare un termometru si zilnic temperatura camerelor este notata intr-un registru special.
Ca urmare a verificarilor efectuate in camera unde a fost cazata detinuta IRM, a rezultat faptul ca afirmatia conform careia peretii sunt scrijeliti, cu urme de sange, iar in camera sunt urme de fecale nu corespunde realitatii, aceasta respectand normele igienico-sanitare
2. Cheltuielile alocate pentru intretinerea detinutilor prevad:
Cuantumul cheltuielilor alocate pentru intretinerea unui detinut in anul 2014 a fost de 535 lei/luna cost mediu si a rezultat din raportul prevederilor bugetare pentru bunuri si servicii si numarul mediu al detinutilor din anul mentionat (31.847 detinuti). Costul mediu cuprinde cheltuielile cu hrana detinutilor, utilitatile (energie electrica, gaze naturale, apa, CLU pentru incalzire si preparare hrana), materialele pentru curatenie, carburantii, reparatiile curente, medicamente, materiale sanitare, dezinfectanti, piese de schimb, lenjerie si accesorii de pat si altele.
De asemenea, in anul 2014 contributia medie lunara la bugetul asigurarilor sociale de sanatate (CASS) pentru un detinut a fost de 94 lei.
Referitor la suma de 2.100 lei, vehiculata adesea in spatiul public, facem precizarea ca aceasta cuprinde cheltuielile cu personalul, investitiile, inclusiv cheltuielile cu bunuri si servicii detaliate mai sus si CASS, raportate la numarul mediu de detinuti. Toate cheltuielile mentionate reprezinta bugetul integral al institutiei.
3. Evaluarea activitatii Administratiei Nationale a Penitenciarelor si a unitatilor subordonate
Sistemul penitenciar a fost si este verificat periodic de autoritatile cu atributii de control, nationale si comunitare. Mentionam ca activitatea Administratiei Nationale a Penitenciarelor si a unitatilor subordonate a facut obiectul unor verificari din partea auditorilor Curtii de Conturi a Romaniei si ai Camerelor Teritoriale ale Curtii de Conturi, ultimul control avand loc in luna noiembrie 2014. In cadrul misiunilor de audit, respectiv control au fost verificate si evaluate situatia, evolutia si modul de administrare a patrimoniului public si privat al statului, precum si legalitatea veniturilor si a efectuarii cheltuielilor din bugetul de stat alocat institutiei noastre. Controalele au vizat exercitiile financiare aferente anilor 2008 - 2013.
De asemenea, modul de desfasurare a procedurilor de achizitii publice este monitorizat de catre Autoritatea Nationala de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice, sistemul administratiei penitenciare, nefiind exclus de la aplicarea prevederilor OUG nr. 34/2006.
In ceea ce priveste respectarea drepturilor detinutilor, Administratia Nationala a Penitenciarelor este verificata periodic de Corpul de Control al ministrului justitiei, dar si de organisme internationale, precum Comitetul pentru Prevenirea Torturii. Precizam ca ultima misiune de verificare din partea CPT a avut loc in luna iunie 2014".