FOTO VIDEO Când tăcerea spune poveşti: cinci personaje mute care au cucerit lumea

FOTO VIDEO Când tăcerea spune poveşti: cinci personaje mute care au cucerit lumea

Contrar aşteptărilor, dialogul nu este nici pe departe una dintre cele mai importante părţi dintr-un film. Dovadă stau persoanje precum elefantul Dumbo, robotul Wall-E şi Chewbacca, protagoniştii unor producţii celebre, care, deşi nu au avut nicio replică, au rămas, pe drept, caractere de referinţă în industria cinematografică.

Dumbo

Deşi studiourile Disney au în palmares o listă destul de lungă de aşa-numite „personaje mute“, elefantul Dumbo se numără printre cele mai faimoase. Cu o pereche de urechi mai mari decât el însuşi, Dumbo este protaganistul filmului cu acelaşi nume, lansat în 1964, dar şi primul personaj, dintr-o animaţie marca Disney, care nu scoate un cuvânt.

Deşi riscul ca un personaj mut să nu fie foarte bine primit de public era, la vremea aceea, destul de mare, Disney a riscat şi a câştigat, iar simpaticul elefănţel cu urechi clăpăuge este şi astăzi unul dintre cele mai celebre caractere din desenele animate, iubit deopotrivă de cei mari şi de cei mici.

Elefantul Dumbo FOTO cienemagia.ro

Lista celor mai celebre personaje mute care au prins viaţă în lumea imaginată de Walt Disney este completată de piticul Mutulică (Dopey) din „Albă- Ca -Zăpada şi Cei Şapte Pitici“, crocodilul din „Peter Pan“ şi calul Maximum din „O poveste încâlcită/ Tangled“.

Dopey (Mutulică) din „Albă-ca-Zăpada şi cei şapte pitici“ FOTO Facebook

Wall-E

Cât de multe se pot transmite fără a scoate un cuvânt? Robotul Wall-E, din filmul omolog lansat de Disney în colaborare cu Pixar în 2008, este dovada că, dincolo de cuvinte, se ascund lucruri care, de altfel, nici nu ar putea fi rostite.

Wall-E, un roboţel a cărui misiune este să cureţe Pământul de gunoaiele lăsate de oameni în urma lor, tânjeşte după un companion. Acesta o întâlneşte pe EVE (Extraterrestrial Vegetation Evaluator), un robot în variantă feminină, iar, cu toate că cei doi nu-şi adresează niciun cuvât pe tot parcursul filmului, legătura care se stabileşte între cele două personaje este atât de puternică încât nu mulţi sunt cei care, până la sfârşitul filmului, au şi uitat că Wall-E şi EVE nu sunt fiinţe reale.

Wall-E (stânga) şi EVE FOTO cinemagia.ro

Chewbacca

Prietenul şi, în acelaşi timp, asistentul, am putea spune, lui Han Solo (Harrison Ford) din franciza de succes „Star Wars/ Războiul Stelelor“, Chewbacca nu are nevoie de nicio prezentare.

În comparaţie cu Wall-E sau Dumbo, Chewbacca nu este un personaj conturat cu grijă de creatorii de desene animate, ci este interpretat de Peter Mayhew, un actor în carne şi oase. Dar, la fel ca şi „colegii săi de breaslă“, Chewbacca, deşi a apărut în trei filme din saga „Star Wars/ Războiul Stelelor“, nu are nicio replică.

Un personaj care nu ar putea exista decât într-un univers ştiinţifico-fantastic, Chewbacca are, totuşi, un corespondent în lumea reală. Personajul a fost inspirat de câinele regizorului George Lucas, numit Indiana, care a dat şi numele unui alt personaj de referinţă din istoria cinematografică: Indiana Jones.

Groot

„Guardian of the Galaxy/ Gardienii Galaxiei“ nu a fost numai cel mai mare succes de la box-office-ul nord-american din 2014. Lungmetrajul regizorului american James Gunn l-a adus în centrul ateneţiei pe Groot, un personaj cu o singură replică: „Groot“.

Asemenea celebrului Chewbacca din „Războiul Stelelor“, terifiantul Groot este „mâna dreaptă“ a mercenarului Rocket (Bradley Cooper), iar, împreună, cei doi formează o echipă de luptă formidabilă.

Pentru singurul cuvânt pe care Groot îl spune pe tot parcursul filmului – numele său – , producătorii l-au adus în studio pe actorul american Vin Diesel, cunoscut pentru vocea groasă şi profundă a personajului Riddick, din filmul omonim.

Jason Voorhees

Nici producţiile horror nu duc lipsă de personaje mute, căci ce poate fi mai înfiorător decât un ticălos tăcut care omoară cu sânge rece şi îşi ascunde chipul în spatele unei măşti desprinse din cele mai negre coşmaruri? Jason Voorhees, din lungmetrajul „Friday 13th/  Vineri 13“ este un astfel de personaj.

Cu înspăimântătorul Jason Voorhees ne-am întâlnit pentru prima oară în anul 1980, odată cu debutul pe marile ecrane a clasicului horror „Vineri 13“. Dar ucigaşul infam, înarmat cu un cuţit, a continuat să bântuie istoria filmelor de groază americane în continuările şi adaptările celebrului film din 1980.

Jason Voorhees FOTO Facebook


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…