FOTO Teoria conspiraţiei şi longevitatea: Cine este, de fapt, cea mai bătrână persoană din lume?
Filomena Taipe Mendoza susţine că a ajuns la incredibila vârstă de 116 ani în ciuda vieţii sărăcăcioase şi plină de necazuri pe care a dus-o în Anzii Cordilieri.
Femeia a rămas văduvă pe când era destul de tânără şi a trebuit să se descurce singură cu creşterea celor nouă copii ai săi. Aceasta nu a părăsit niciodată cătunul în care a trăit, iar secretul său a ieşit la iveală abia în momentul în care a mers să-şi ridice pensia.
Misao Okawa FOTO Daily Mail
Deşi peruanca are cartea de identitate doveditoare, directorul Grupului de Cercetare în Gerontologie din California a declarat pentru Daily Mail că este sceptic şi că actul femeii nu dovedeşte, de fapt, nimic. Acesta se teme că femeia este doar unul dintre numeroşii pretendenţi la titlu, al căror număr a crescut în ultimul timp.
„Nu m-am născut în secolul acesta, tinere... sunt foarte bătrână. Secretul longevităţii mele stă în dieta mea naturală: mereu mănânc lapte de oaie, carne şi brânză de capră, fasole şi cartofi. Toate alimentele provin din grădina şi curtea mea. Am dus o viaţă foarte grea. Am crescut singură, de tânără, nouă copii, care erau total dependenţi de mine şi pentru care am muncit din greu. Doar trei din ei mai sunt acum în viaţă”, i-a povestit bătrâna unui oficial, conform ministerului peruan. Dincolo de toate necazurile, marele of al femeii este că nu mai are dinţi.
Recunoaşterea longevităţii i-a adus acesteia o pensie de 250 de soli pe lună (60 de euro) şi îngrijire medicală gratuită ori de câte ori va avea nevoie. Dacă vârsta ei este reală, Mendoza va intra în grupul elitist al celor mai bătrâni oameni din lume, cu vârste care au depăşit 110 ani. Acest grup include, până în momentul de faţă, 74 de persoane dintre care doar 4 sunt bărbaţi.
Grupul de Cercetare în Gerotologie, cel care se ocupă de verificarea tuturor datelor oamenilor care aspiră la titlul de cea mai longevivă persoană, a avertizat că Guvernul din Peru ar putea încerca să atragă, prin promovarea bătrânei, turiştii. Reperezentanţii grupului au anunţat că vor demara o anchetă pentru a stabili adevărul.
„Actele doveditoare în cazul unei asemenea pretinderi sunt în număr de trei: un certificat de naştere eliberat de Guvern sau de o biserică, un certificat de căsătorie în cazul în care persoana în cauză este femeie şi o carte de identitate. În acest caz, avem doar un act din cele trei. Suspiciunile noastre cu privire la faptul că aceasta ar putea fi o conspiraţie a Guvernului pentru a promova Anzii Cordilieri ca altar al longevităţii, la fel cum sunt promovate şi insulele greceşti, sunt perfect legitime. Am avut o mulţime de astfel de cazuri, aşa că avem neapărată nevoie de dovezi indisputabile. A mai existat un caz în care un bătrân din Bolivia apăruse parcă de nicăieri, iar Guvernul susţinea că este cel mai bătrân om din lume. În urma cercetărilor, am descoperit certificatul eliberat de biserică – acesta atesta că bătrânul avea vârsta de 107 ani. Circumstanţele acestui caz sunt similare – Guvernul a descoperit o persoană presupusă a fi cea mai longevivă din lume care a ieşit dintr-o dată dintr-o zonă de munte”, a declarat doctorul Stephen Coles, membru al Grupul de Cercetare în Gerotologie.
Într-un interviu mai vechi acordat Daily Mail, doctorul Coles a spus că nu există o reţetă exactă menită să prelungească viaţa. „Oamenii au idee contradictorii. Unii spun că au trăit mult pentru că au consumat regulat whisky, alţii spun că au avut o viaţa lungă tocmai pentru că nu au consumat whisky. Oamenii ăştia sunt foarte diferiţi, însă au un singur lucru în comun: de regulă, părinţii şi fraţii lor au dus vieţi la fel de lungi, fapt ce se va aplica, cel mai probabil, şi în cazul copiilor”, a adăugat acesta.
Sursa: adevarul.ro