FOTO Imagini emoționante/Deși a fost eliberată de la zoo acum 6 ani, această ursoaică și-a trasat o cușcă imaginară în care „locuiește”
O ursoaica care a trait 20 de ani intr-o gradina zoologica nu si-a uitat comportamentul nici la sase ani dupa ce a ajuns in rezervatia de la Zarnesti.
Timp de 20 de ani, Ina a avut parte de jumatate de piscina, jumatate de adapost si jumatate din spatiul de plimbare. Practic, a trait doar pe jumatate la gradina zoologica din Piatra Neamt - la propriu si la figurat. A impartit cu sora ei, Anca, un singur tarc. Acesta era prevazut cu un singur bazin de apa, un singur barlog si un singur teren "de plimbare", dar ursoaicele era doua. Unica solutie gasita de administrator a fost o rocada saptamanala intre cele doua surori. Dupa ani buni de sesizari, Asociatia "Milioane de Prieteni" a induplecat autoritatile sa faca dreptate.
Cu sprijinul Garzii Nationale de Mediu, administratia locala a fost de acord sa renunte la Ina iar in octombrie 2014, AMP a reusit sa o aduca in rezervatia de la Zarnesti. Acum are copaci, piscina si un barlog numai pentru ea.
Ina nu a uitat insa deprinderile din perioada cat a stat inchisa la zoo. Obisnuieste sa se invarta intr-un cerc imaginar minute intregi, asa cum o facea in cusca in care a trait 20 de ani.
"Cand mergeti la o gradina zoologica care are spatii minuscule pentru animale, sa va aduceti aminte de miscarile Inei! Mintea ei a ramas captiva intr-o cusca imaginara, aceeasi care a tinut-o prizoniera timp de 20 de ani. Aceasta este imaginea traumei care uneori nu se vindeca si nu se uita niciodata!", sustin cei de la Asociatia "Milioane de Prieteni". Un video cu mersul in cerc al ursoaicei poate fi vazut AICI .
Sanctuarul de ursi de la Zarnesti dispune de 69 de hectare de padure de stejar, cu copaci in care ursii sa se catere, piscine in care sa se balaceasca, hrana conform dietelor studiate de veterinari si ingrijirea medicala necesara.
"Am salvat peste 130 de ursi de la o viata de cosmar, plina de abuzuri, in custi minuscule fata de nevoia de spatiu a unor astfel de animale, prizonieri intre gratii ruginite si cu ciment sub talpi, in loc iarba. Pana sa ajunga la noi, unii nici nu stiau cum e sa se catere intr-un copac, sa se ascunda de soare in zilele caniculare, sau sa se bucure de o apa suficient de adanca pentru o balaceala. Foarte multi erau tinuti in custi pe terasele restaurantelor, hotelurilor, pensiunilor, langa cabane sau benzinarii, ca atractie turistica. Au existat si cazuri de << dragoste nemasurata >> a unora care, in loc sa ii lase sa traiasca in mediul lor natural, au preferat sa ii tina dupa gratii", astfel se prezinta cei care administreaza sanctuarul de ursi de langa Brasov.