FOTO Brăţările care dau dependenţă
Elasticele pentru împletit brăţări colorate, cunoscute sub numele „loom“, sunt considerate cel mai mare succes comercial din 2014. O lume întreagă pare cuprinsă de febra benzilor colorate, iar „croşetatul“ cu silicon a început să-i cucerească şi pe români. Popularitatea de care se bucură elasticele colorate a făcut ca în mai puţin de un an de zile să se vorbească despre „Loom-Mania“, fenomen cu atât mai interesant cu cât nimic nu părea să anunţe un asemenea succes.
Ideea de milioane îi aparţine unui american originar din Malaezia, Cheong Choon NG, în vârstă de 45 de ani, care a încercat încă din 2010 să convingă mai mulţi producători că banalele benzi din silicon ar putea să stârnească interesul oamenilor. Acesta observase cât de absorbite erau fiicele sale, Teresa şi Michelle, acum în vârstă de 13, respectiv 16 ani, în timp ce împleteau brăţări din nişte elastice colorate. Pentru că cele folosite de copile erau realizate dintr-un material destul de rigid, Cheong s-a gândit să facă unele din silicon, mult mai flexibile.
Cheong Choon NG a dat lovitura în afaceri cu benzile din silicon loom. FOTO Arhiva Adevarul
Bărbatul, fost inginer la compania Nissan, nu a fost băgat în seamă iniţial de firmele cărora le-a prezentat oportunitatea de afacere, chiar dacă inventase şi un dispozitiv din plastic, un fel de război de ţesut rudimentar, menit să simplifice realizarea diferitelor împletituri. Abia în 2013, Cheong a decis să ia problema în propriile mâini şi a început să-şi promoveze brăţările postând pe internet filmuleţe în care arăta ce se poate face cu ajutorul eleasticelor sale colorate şi cu puţină îndemânare.
Copiii au fost primii atraşi de acest joc creativ, care a început să fie comercializat în 2011 sub formă de kit: o pungă cu brăţări şi o „andrea“ din plastic pentru croşetat. Apoi, după ce au apărut tutorialele pe YouTube, au fost prinşi în acest joc al împletitului şi adulţii, care au început să confecţioneze nu numai brăţări, dar şi rochii, costume de baie, slipi bărbăteşti, accesorii pentru bebeluşi, să le aplice pe suprafaţa pantofilor, să creeze hăinuţe pentru animalele de companie etc.
În unele şcoli din SUA profesorii chiar au cerut să li se interzică elevilor să mai vină la şcoală cu astfel de elastice, după ce au observat că tot mai mulţi îşi petrec timpul confecţionând diverse modele de brăţări, în loc să fie atenţi la cursuri. Ba chiar, şcolile au devenit o adevărată piaţă de desfacere pentru puştanii îndemânateci care au început să-şi vândă creaţiile.
Brăţările se vând şi în România, în hipermarketuri, tonete stradale, librării sau magazine online. Iar puştanii de şase sau şapte ani fac şi la noi un ban cinstit vânzând brăţări loom cu 1 leu. Profitabil, în condiţiile în care o pungă cu 200 de bucăţi costă între 2,5 şi 6 lei, în funcţie de locul de unde este achiziţionată.
În ceea ce îi priveşte pe adulţii care parcă dau în mintea copiilor din momentul în care pun mâna pe brăţările curcubeu, nu mai departe de luna trecută britanica Helens Smith a scos la licitaţie pe site-ul eBay o rochie făcută în întregime din benzi colorate.
Rochia din imagine, realizată în întregime din elastice loom, s-a vândut cu 200.000 de euro. FOTO Daily Mail
Preţul de pornire a fost de 62 de euro, însă obiectul vestimentar a fost achiziţionat la final pentru incredibila sumă de 200.000 de euro.
Afacere de peste 100 de milioane de euro
Inclusiv persoanele publice, cum este cazul ducesei de Cambridge, sau vedete ca fotbalistul David Beckham şi cântăreaţa Miley Cyrus au înlocuit bijuteriile preţioase de mii de euro, de la firme renumite, cu accesorii făcute din deja celebrele brăţări colorate. Unii au înţeles imediat oportunitatea unui câştig sigur şi au început să vândă elasticele loom, cum este cazul părinţilor ducesei de Cambridge, Carole şi Michael Middleton, prin intermediul propriului magazin online de accesorii pentru petreceri, Party Pieces.
Ducesa de Cambridge şi Prinţul William sunt şi ei fani ai brăţărilor loom. FOTO Guliver/Getty
Bineînţeles, fiica lor, Kate, ajută afacerea familiei şi nu uită să poarte la evenimentele publice îndrăgitele brăţări împletite din benzi elastice. Inclusiv Papa Francisc a fost fotografiat cu astfel de brăţări la mână, iar presa internaţională a notat că Sfinţia Sa le-ar fi primit în dar de la copiii cu care s-a întâlnit în timpul unei audienţe de la Vatican, luna trecută .
Pentru ca nebunia loom să fie completă, la începutul acestui an, comediantul şi prezentatorul de televiziune Jimmy Kimmel, gazda talk-showului „Jimmy Kimmel Live!“, difuzat de postul american ABC, a apărut îmbrăcat într-un costum realizat în întregime din benzi loom, mai precis din peste 3.000 de creaţii colorate trimise de copiii de pe întreg cuprinsul Statelor Unite ale Americii.
Prezentatorul de televiziune Jimmy Kimmel poartă un costum Rainbow Loom. FOTO Captură video
Ţinuta, care are şi cravată făcută din brăţări, a fost ulterior scoasă la licitaţie pe site-ul eBay în scopuri caritabile, în dorinţa de a ajuta micuţii bolnavi de cancer prin prin intermediul organizaţiei MaxLove Project.
În aceste condiţii, nu este de mirare că afacerea lui Cheong a crescut într-un an cât altele în zece. La acest moment, business-ul americanului stabilit la Detriot, este evaluat la peste 100 de milioane de euro, conform mirror.co.uk. Numai în cursul anului trecut, firma lui Cheong, Rainbow Looms, a avut vânzări de peste 30 de milioane de euro.
Părerea psihologului despre loom manie
Motivele pentru care elasticele colorate au devenit atât de îndrăgite, indiferent de vârstă sau de sex, sunt variate. Astfel, copiii sunt entuziasmaţi că reuşesc să creeze singuri obiecte pe care le pot purta sau cu care pot face schimb, pentru mulţi reprezentând „o cale de a se integra în grupuri cu care îşi găsesc un numitor comun“, consideră Cynthia Edwards, profesor în psihologie la Meredith College din Raleigh, SUA. Nu este de neglijat nici dezvoltarea abilităţilor motrice în cazul copiilor sub vârsta de şapte ani, dar şi a funcţiilor executive, care ţin de modul în care copilul învaţă să gândească un proiect şi să execute ceea ce îşi propun.
„Brăţările loom îi determină pe copii să aleagă ce vor să creeze, să opteze pentru o anumită paletă coloristică şi să ordoneze corect paşii pe care trebuie să-i urmeze pentru a vedea rezultatul dorit“, în opinia lui Edwards. Pe de altă parte, părinţii sunt mulţumiţi că odraslele au preocupări creative în loc să-şi petreacă timpul numai în faţa televizorului sau a calculatorului.
Nu în ultimul rând, adulţii simt că împletitul elasticelor îi relaxează, este de părere psihologul american, acţiunea repetitivă, care are şi un scop final, reuşind să reducă nivelul stresului.
Luna trecută, o mămică din România relata pe blogul 2micuţi.ro cum a descoperit farmecul brăţărilor loom, alături de copiii ei, la fel ca mulţi din cunoscuţii săi. „A fost amuzant când, revenind la serviciu după weekend-ul în care ne-am familiarizat cu elasticele, şeful meu avea şi el pe mână o brăţară confecţionată de copiii lui. În decurs de o săptămână am observat din ce în ce mai multe persoane purtând accesoriile colorate. Chiar sunt potrivite pentru vară“, povestea aceasta.
Riscuri neaşteptate
Nu tot ceea ce ţine de succesul acestui produs este pozitiv. Au apărut şi cazuri în care împletitul inofensivelor elastice era cât pe ce să se transforme în tragedie pentru unii micuţi.
Brandon Lambert a ajuns la spital după ce a adormit cu un elastic loom strâns înfăşurat pe două degete. FOTO Daily Mail
Luna trecută, un băiat de opt ani din Marea Britanie, Brandon Lambert, a adormit cu o bandă loom strâns înfăşurată pe două dintre degetele de la mâna dreaptă. În numai jumătate de oră, degetele copilului s-au înegrit din cauza opririi circulaţiei sanguine şi medicii au declarat că ar fi putut fi nevoiţi să-i amputeze degetele dacă benzile ar fi rămas pe mână întreaga noapte.
Sursa: adevarul.ro