Fotbalul a luat-o razna, Becali exultă: va câștiga o avere și dacă FCSB pierde toate meciurile ANALIZĂ

Fotbalul a luat-o razna, Becali exultă: va câștiga o avere și dacă FCSB pierde toate meciurile ANALIZĂ

Fotbalul internațional de astăzi a devenit un „monstru“ cu un apetit periculos de mare pentru câștiguri financiare astronomice. Consecințele sportive ale acestei situații s-au văzut acum la Euro 2024.

Gigi Becali, celebrând victoria cu pumnul în aer.

Gigi Becali a rezistat în fotbal și a făcut o afacere profitabilă din clubul FCSB. FOTO: Arhiva

Turneul final din Germania ne-a arătat niște naționale puternice, precum Anglia, Franța, Germania care, deși au avansat în fazele superioare ale competiției, n-au strălucit deloc. Pentru că s-au bazat pe niște jucători epuizați după un sezon istovitor în competițiile interne și în întrecerile UEFA intercluburi. Cazul Kylian Mbappe (25 de ani) e elocvent: până să ajungă la Euro 2024, starul francez a disputat 60 de partide pentru PSG și naționala țării sale în sezonul 2023-2024. Și cum fotbaliștii nu sunt „roboți“, Mbappe a ajuns la Euro 2024 complet epuizat, mental și fizic, după cum s-a și văzut pe teren.

Iar în sezonul 2024-2025 situația se va înrăutăți din punct de vedere al calendarului internațional! Pentru că, în tentativa de a opri formarea Superligii, UEFA a „inventatnoul format extins al Ligii Campionilor. Cu mai multe echipe, mai multe meciuri și mai puține zile de odihnă pentru niște jucători deja solicitați la maxim.

Câștigătorii acestei situații alarmante sunt cluburile. Cele mari vor avea încasări și mai mari. Iar la cele mici, cum sunt formațiile românești, vor ajunge „firimiturile“. Bune și ele, după cum se vede, dacă luam la puricat exemplul FCSB-ului.

Eliminarea, o „misiune“ aproape imposibilă

Numai pentru că s-a aliniat la startul preliminariilor Ligii Campionilor, unde a dat de bucătarii și contabilii de la Virtus (campioana din San Marino), FCSB a încasat 150.000 de euro de la UEFA. Iar accederea în turul II preliminar, după 11-1 cu Virtus la general, a asigurat un bonus de 350.000 de euro pentru campioana României.

De acum înainte, pentru FCSB va fi o „misiune“ aproape imposibilă să fie eliminată din acest sezon al cupelor europene! Pentru că sistemul e gândit astfel încât, inclusiv dacă ar înregistra patru eșecuri succesive, traseul ei european va arăta așa:

*Turul II preliminar al Ligii Campionilor

*Turul III preliminar al Ligii Europa

*Play-off Conference League

Practic, FCSB poate „sări“ dintr-o competiție în alta până să ajungă în situația de a risca eliminarea printr-un eșec în play-off-ul Conference League. Dar inclusiv în această situație nefericită, în care și-ar încheia participarea europeană la finalul lunii august, FCSB se va alege cu o sumă consistentă, de peste 1,5 milioane de euro! Iată explicația detaliată:

*Eliminarea în turul II preliminar al Ligii Campionilor: 350.000 de euro

*Eliminarea în turul III preliminar al Ligii Europa: 175.000 de euro

*Eliminare în play-off-ul Conference League: 750.000 de euro

*Bonus pentru campioanele care ratează grupele competițiilor UEFA: 260.000 de euro

Adunând sumele de mai sus, ajungem la concluzia că inclusiv înfrângerile au devenit profitabile în fotbalul european! Iar dacă aceste bonusuri se acordă pentru o trupă care s-ar încadra în categoria „ciuca bătăilor“, ne putem imagina doar cât pot câștiga grupările de succes. Iată câteva cifre care ne lămuresc în acest sens:

*Accederea în grupele Ligii Campionilor în formatul extins: 18,5 milioane de euro

*Accederea în grupele Ligii Europa: 3,6 milioane de euro

*Accederea în grupele Conference League: 2,9 milioane de euro

Mai departe, în fiecare dintre aceste competiții se acordă prime uriașe pentru victorii și egaluri.

Vrem să „păcălim“ fotbalul la nesfârșit...

Așadar, UEFA a ajuns să se „roage“, practic, de cluburi să ia „bani cu lopata“. Doar că formațiile noastre vor să „păcălească“ sistemul la nesfârșit! Ajungem la această concluzie, când vedem ce transferuri ultra low-cost au făcut FCSB, CFR Cluj și Universitatea Craiova până în acest moment în vederea participării în întrecerile UEFA. Cazul Corvinul Hunedoara e diferit, având în vedere că vorbim despre o formație de liga a doua care, firește, nu poate aduce nume mari care apoi să petreacă un sezon întreg în „B“.

În rest însă, ca de obicei, reprezentantele noastre au mers pe „cârpeli“. Dovadă și faptul că FCSB intenționa să-l ia pe Arnold Garita din liga a doua saudită! Mutarea a căzut, marți seara, pe ultima sută de metri, după ce atacantul nu s-a prezentat la vizita medicală, când își dorea Gigi Becali. Oricum, FCSB s-a orientat deja spre o altă variantă low-cost, fiind în tratative cu vârful nigerian, David Ankeye (22 de ani). Acesta e sub contract cu Genoa pentru care a evoluat în doar șase meciuri în ultima stagiune, adunând 52 de minute în Serie A.

Echipele românești în cupele europene

Turul I preliminar al Ligii Campionilor

9 iulie: Virtus AC (San Marino) – FCSB 1-7

16 iulie: FCSB – Virtus 4-0

Turul II preliminar al Ligii Campionilor

23 iulie: FCSB – Maccabi Tel Aviv (Israel)

Meciul va fi găzduit de Stadionul Steaua, de la ora 20.30 (Pro TV)

31 iulie: Maccabi Tel Aviv – FCSB

Partida se va juca, la Budapesta, de la ora 21.00.

Turul I preliminar al Ligii Europa

11 iulie: Paks (Ungaria) – Corvinul Hunedoara 0-4

Astăzi: Corvinul Hunedoara – Paks

Meciul se va juca la Sibiu, de la ora 21.00 (Digi Sport, Prima Sport).

Învingătoarea duelului va întâlni Rijeka (Croația) în turul II preliminar, pe 25 iulie (tur) și 1 iulie (retur)

Turul II preliminar al Conference League

Învinsa meciului Botev Plovdiv (Bulgaria) – Maribor (Slovenia) – Universitatea Craiova

CFR Cluj – Neman Grodno (Belarus)

Primele manșe se vor juca pe 25 iulie, iar partidele retur pe 1 august.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”