Fotbal/Coronavirus: Reluarea antrenamentelor de la 15 mai la Liga I, în impas; 8 din 14 cluburi nu dispun de unităţi de cazare
Reluarea pregătirii centralizate a jucătorilor din Liga I de fotbal la 15 mai se află în impas, 8 dintre cele 14 echipe neavând posibilitatea de a ţine fotbaliştii în cantonamente în bazele proprii sau cu circuit închis, aşa cum prevăd recomandările formulate de Ministerul Tineretului şi Sportului şi Ministerul Sănătăţii prin Ordinul semnat de miniştrii Ionuţ Stroe şi Nelu Tătaru.
Cele 6 echipe din Liga I care dispun de baze sportive cu unităţi de cazare astfel încât fotbaliştii să rămână în cantonament pe toată perioada pregătirilor şi a desfăşurării campionatului sunt FCSB, Astra Giurgiu, CFR Cluj, Dinamo, Universitatea Craiova şi Gaz Metan Mediaş.
Celelalte 8 competitoare nu dispun de spaţii de cazare pentru fotbalişti şi staff-ul tehnic şi medical, Liga Profesionistă de Fotbal trimiţând o informare în acest sens către Ministerul Tineretului şi Sportului.
Surse apropiate cluburilor au declarat pentru AGERPRES că Ministerul Tineretului şi Sportului nu intenţionează "să negocieze în niciun fel" recomandările făcute prin intermediul Ordinului, mesajul transmis către ligă fiind acela că în cazul în care nu sunt respectate cu stricteţe, reluarea antrenamentelor nu este posibilă începând cu 15 mai.
Totodată, cluburile din Liga I care nu beneficiază de spaţii de cazare în cadrul bazelor sportive reclamă faptul că închirierea altor centre de pregătire ar ridica foarte mult costurile lunare şi vor avea un impact negativ asupra bugetelor deja afectate de criza pandemiei de COVID-19.
Preşedintele grupării FC Viitorul, Gică Popescu, a anunţat că pentru a ţine jucătorii în cantonament în condiţiile stabilite de MTS, costurile ar fi de 100.000 de euro lunar.
În acest moment hotelul de la baza sportivă din Ovidiu a clubului Viitorul se află în construcţie.
Conform aceloraşi surse, recomandările ministerului în ceea ce priveşte pregătirea centralizată pentru echipele din Liga I au fost făcute de MTS şi Federaţia Română de Fotbal, fără ca Liga Profesionistă de Fotbal să fie consultată, deşi este organizatorul competiţiei. De altfel, LPF propusese un alt protocol de reîncepere a pregătirilor după modelele folosite în Italia şi Spania, două ţări mult mai afectate de pandemia de coronavirus decât România, precum şi în Danemarca sau Cehia, care nu prevedea cantonamente de două luni pentru fotbalişti, dar autorităţile române nu l-au avizat.
Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) a informat, joi, Ministerul Tineretului şi Sportului, că nu toate cluburile din Liga I deţin spaţii de cazare în cadrul bazelor sportive, motiv pentru care se impune identificarea unor soluţii pentru acoperirea situaţiei, în cazul în care cluburile nu au posibilitatea de a-şi caza jucătorii în incinta bazei sportive.
Ministerul Tineretului şi Sportului şi Ministerul Sănătăţii au emis în 4 aprilie ordinul nr. 549 care cuprinde o serie de recomandări pentru cluburile şi federaţiile care doresc să reia antrenamentele după 15 mai, când este aşteptată încheierea stării de urgenţă decretate ca urmare a pandemiei de coronavirus. Printre condiţiile impuse de autorităţi pentru reluarea pregătirilor se află izolarea sportivilor în cadrul bazelor sportive, testarea lor pentru COVID-19, precum şi măsuri stricte de igienă şi dezinfecţie.
Competiţiile fotbalistice din România, întrerupte iniţial până la 31 martie, au fost suspendate printr-o decizie a Comitetului de Urgenţă al Federaţiei Române de Fotbal cel puţin până la momentul ridicării stării de urgenţă decretate ca urmare a pandemiei de coronavirus. Liga Profesionistă de Fotbal a anunţat că intenţionează să reia actuala ediţie a campionatului Ligii I în weekend-ul 13-14 iunie. AGERPRES (AS-autor: Adrian Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Anda Badea)