Fotbal: România, în grupă cu Ungaria, Germania şi Olanda, la Campionatul European de tineret din 2021
Selecţionata Under-21 a României a fost repartizată în Grupa A, alături de Ungaria, Germania şi Olanda, la turneul final al Campionatului European de fotbal pentru tineret din 2021, care va avea loc în Ungaria şi Slovenia, potrivit tragerii la sorţi efectuate joi, la Nyon.
Meciurile din faza grupelor vor avea loc în perioada 24-31 martie. Primele două clasate în fiecare grupă se vor califica în faza eliminatorie, programată să aibă loc tot în Ungaria şi Slovenia, în perioada 31 mai - 6 iunie 2021.
România va debuta pe 24 martie, contra Olandei, pe 27 martie va avea loc meciul cu Ungaria, iar partida cu Germania e programată pe 30 martie. Partidele României din Grupa A se vor disputa la Budapesta.
Germania a fost finalistă în 2019 şi campioană europeană în 2017. Selecţionata antrenată de Stefan Kuntz (58 ani) a învins România cu 4-2 în semifinalele Campionatului European Under-21 din 2019.
Echipa tip a Germaniei (evaluată la 52,9 milioane de euro de site-urile specializate) este următoarea, potrivit site-ului FRF: Grill (Leverkusen) - Baku (Wolfsburg), Pieper (Bielefeld), Mai (Darmstadt), Handwerker (Nurnberg) - Geiger (Hoffenheim), Maier (Bielefeld), Ozcan (FC Koln) - Nmecha (Anderlecht), Mergim Berisha (RB Salzburg), Jakobs (FC Koln).
Kuntz, fost internaţional, a jucat ca atacant la Bochum, Kaiserslautern (desemnat fotbalistul german al anului în 2001) şi Arminia Bielefeld, după care a alternat ca antrenor principal la Karlsruhe sau Ahlen cu funcţii administrative la Bochum şi Kaiserslautern. În 2016 a fost numit selecţioner al echipei U21, cu care a câştigat titlul continental un an mai târziu.
Olanda a fost campioană europeană în 2006 şi 2007 la această categorie de vârstă, dar a absentat începând din 2013 de la turneele finale. A defilat în preliminarii, cu 9 victorii din 10 şi o medie de 4,6 goluri marcate pe meci. Selecţionerul Erwin van de Looi alternează 4-3-3 ofensiv cu 4-2-2-2, în fapt un 4-2-4 cu extreme avansate.
Echipa (evaluată la 100,7 milioane euro) arată astfel: Scherpen (Ajax) - Zeefuik (Hertha), Schuurs (Ajax), Botman (Lille), Bakker (PSG) - Koopmeiners (Alkmaar), Gravenberch (Ajax) - Dilrosun (Hertha), Gakpo (PSV) - Boadu (Alkmaar), Sierhuis (Reims).
Printre rezerve se află Ekkelenkamp (Ajax), Kadioglu (Fenerbahce), Lang (FC Bruges), Zirkzee (Bayern Munchen), dar eligibili sunt şi De Ligt (Juventus), Malen (PSV), Justin Kluivert (RB Leipzig), Ihattaren (PSV), Stengs (Alkmaar), Wijndal (Alkmaar) sau Hoever (Wolverhampton).
Erwin van de Looi (48 ani) a jucat ca fundaş la Vitesse, Groningen şi Breda, devenind apoi antrenor la juniorii şi tineretul clubului Groningen (2005-2010). A activat trei ani ca secund la acelaşi club şi trei ani ca principal, câştigând singura Cupă a Olandei din istoria echipei. Au urmat două sezoane la Willem Tilburg, iar din 2018 pregăteşte Jong Oranje.
Ungaria s-a calificat ultima oară la un turneu final U21 în 1996, cu generaţia lui Pal Dardai, iar lotul extins actual presupune în cvasitotalitate jucători din campionatul intern, mulţi dintre ei activând în eşalonul secund.
Ungaria a disputat 7 partide amicale în ultimii doi ani, reuşind doar o victorie, 2-0 cu Rusia, două remize şi înfrângeri în faţa Norvegiei, Austriei sau Sloveniei. A încercat şi sistemul 3-5-2, dar eşecurile au dus la revenirea spre deja clasicul 4-2-3-1.
Echipa (evaluată la 2,9 milioane euro) se prezint astfel: Demjen (ZTE) - Hinora (Vasas), Balogh (Parma), Nagy (MTK), Gergenyi (ZTE) - Mezei (MTK), Hidi (Vasas) - Schon (MTK), Palincsar (MTK), T. Kiss (Puskas) - Barany (Debrecen).
Printre jucătorii eligibili se numără şi Szalai (Apollon Limassol) şi Szoboszlai (RB Salzburg).
Selecţioner este Zoltan Gera (41 ani), care a făcut parte din staff-ul tehnic al naţionalei de seniori vreme de un an (2018-2019), perioadă în care a fost şi antrenor secund la Ferencvaros. A preluat Ungaria U21 din iunie 2019, fără rezultate îmbucurătoare în partidele de pregătire disputate.
România s-a calificat la al doilea Campionat European de tineret consecutiv după 1-1 cu Danemarca acasă, în data de 17 noiembrie. România a fost una dintre cele mai bune patru echipe de pe locul secund în grupele preliminare.
În clasamentul final al grupei, pe primul loc s-a clasat Danemarca, 26 puncte, urmată de România, 20 puncte, Ucraina, 16 puncte, Finlanda, 13 puncte, Irlanda de Nord, 9 puncte, Malta, 1 punct.
Componenţa grupelor:
Grupa A: Ungaria, Germania (finalista ediţiei precedente), România, Olanda;
Grupa B: Slovenia, Spania (campioana en titre), Cehia, Italia;
Grupa C: Rusia, Islanda, Franţa, Danemarca;
Grupa D: Portugalia, Croaţia, Anglia, Elveţia.
AGERPRES (AS-editor: Mihai Ţenea, editor online: Anda Badea)