Fotbal: Răzvan Burleanu (FRF) - Nu ne mai dorim penali în funcţiile de preşedinte şi antrenor în Liga I

Fotbal: Răzvan Burleanu (FRF) - Nu ne mai dorim penali în funcţiile de preşedinte şi antrenor în Liga I

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă că instituţia pe care o conduce nu îşi mai doreşte ''penali'' în funcţiile de preşedinte şi antrenor în Liga I, în acest sens persoanele care vor să ocupe aceste posturi vor fi obligate să prezinte cazierul o dată cu solicitarea licenţei de către cluburile din primul eşalon.

"Din sezonul 2020-2021 se introduce conceptul de "bună reputaţie". Comisia de licenţiere a FRF va verifica buna reputaţie a reprezentantului legal al clubului, adică a preşedintelui, cel care reprezintă clubul în relaţia cu FRF. Astfel, se consideră că un preşedinte are o bună reputaţie dacă nu a fost condamnat în ultimii 5 ani pentru infracţiuni economico-financiare, fals, corupţie şi infracţiuni în legătură cu serviciul. În acest sens reprezentanţii legali au obligaţia de a depune cazierul la zi emis cu 15 zile înainte de termenul limită de depunere a dosarului de licenţiere, adică 31 martie. În plus, preşedintele are obligaţia să depună la dosar şi o adeverinţă de la Comisia de Disciplină şi Etică a FRF din care să rezulte că nu a fost sancţionat în ultimii 5 ani pentru doping, participare la pariuri sportive şi trucarea de meciuri. Prevederile se aplică pentru sancţiuni după 1 ianuarie 2019", a spus Burleanu.

"Vom avea de asemenea o verificare a bunei reputaţii şi a antrenorului principal. Astfel se consideră că are o bună reputaţie dacă nu a fost condamnat în ultimii 5 ani pentru infracţiuni de fals, corupţie şi infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale, a integrităţii corporale şi a sănătăţii. Deci şi antrenorul trebuie să depună cazierul judiciar la zi. În plus, el va trebui să depună o adeverinţă de la de la Comisia de Disciplină şi Etică a FRF din care să rezulte că în ultimii 5 ani nu a fost sancţionat pentru doping, participare la pariuri sportive şi trucarea de meciuri. Sancţiunile se aplică începând cu sezonul 2020-2021 pentru condamnări definitive, respectiv sancţiuni sportive după 1 ianuarie 2019. Atât în cazul preşedinţilor, cât şi al antrenorilor, sancţiunea va fi de neacordare a licenţei. Altfel spus, nu ne mai dorim penali în funcţiile de expunere mediatică a cluburilor din Liga I, adică la preşedinte şi antrenor principal. La patroni şi finanţatori nu ne permite legislaţia, dar am fi făcut-o şi pe asta", a adăugat el.

Printre modificările aduse Regulamentului de licenţiere şi monitorizare financiară a cluburilor din Liga I în şedinţa Comitetului Executiv al FRF de miercuri se mai regăsesc articole care nu mai permit cluburilor să acumuleze datorii mai mari de 10 milioane de euro, precum şi interdicţia finanţatorilor şi patronilor de a mai împrumuta grupările.

"Până în 2014 erau numeroase cluburi în insolvenţă, iar acum mai avem unul singur, Gaz Metan Mediaş, iar aşteptările noastre sunt ca şi acesta să părăsească zona insolvenţei la finalul anului. De asemenea, datoriile cumulate ale cluburilor din Liga I erau în 2015 de 7 milioane de euro. La finalul lui 2017 au coborât la o sumă de sub 1 milion de euro. Iar misiunea noastră este ca aceste datorii să se apropie cât mai mult de 0. Aşa că azi s-au luat unele decizii de modificare a regulamentului de licenţiere cu aplicabilitate din primăvară, iar altele cu controlul din 2020. Prima modificare care a intrat în vigoare face referire la pragul de rentabilitate al fiecărui club. Aşa că în primăvara anului 2019 se va analiza perioada 2016, 2017 şi 2018. Abaterea acceptabilă este de maximum 10 milioane de euro, urmând ca din următorul an abaterea, adică pierderea clubului, să fie de maximum 5 milioane de euro. Acest deficit va putea fi acoperit nu din împrumuturi ale finanţatorilor sau patronilor, ci din aport la capitalul social, deci doar prin finanţare directă. Regulamentul de licenţiere este foarte clar acum. Se pune punct astfel împrumuturilor istorice din Liga I. În schimb, o dată ce clubul intră în insolvenţă el intră sub incidenţa legii şi nu mai putem interveni. Noi ne dorim însă o modificare a Legii Insolvenţei astfel încât cluburile care intră în insolvenţă să nu le mai regăsim în Liga I. Dar pentru asta avem nevoie de sprijin parlamentar", a explicat preşedintele.

În plus, cluburile vor fi obligate să îşi publice datele financiare pe site-urile oficiale, în caz contrar urmând să primească amenzi. "Din 2019 toate cluburile vor avea obligaţia de a publica pe site-urile lor oficiale bilanţul, profitul, pierderea şi suma totală plătită agenţilor de jucători. Asta pentru că ne dorim transparenţă la nivelul Ligii I şi o responsabilizare a cluburilor faţă de suporterii proprii. Tot din 2019 va deveni obligatorie publicarea listei tuturor intermediarilor care participă la transferul unui jucător, la fel şi suma plătită de club fiecărui intermediar pentru fiecare transfer. Dacă nu vor publica aceste lucruri, vor primi sancţiuni financiare. S-a mai luat decizia să introducem prin licenţiere obligativitatea fiecărui club să aibă în organigramă un responsabil cu îngrijirea terenului de joc. Ne dorim prin această măsură să intrăm într-o etapă de profesionalizare, pentru că din 2019 vom organiza cursuri de certificare a acestor responsabili cu gazonul. Pentru echipele de juniori ale cluburilor din Liga I va deveni obligatorie prezenţa unui medic şi a unui asistent medical", a afirmat Burleanu.

De asemenea, Regulamentul privind statutul şi transferul jucătorilor de fotbal a suferit modificări. "Până acum era principiul ca jucătorii să devină liberi de contract după un termen de 90 de zile în care nu erau plătiţi de club. Termenul va fi redus la 60 de zile, iar clubul are obligaţia să achite toate datoriile în termen de 15 zile către jucătorul în cauză. Asta pentru ca jucătorul să fie mult mai protejat în relaţia cu clubul. Apoi, legitimarea jucătorilor se va face doar după ce s-a făcut dovada plăţilor indemnizaţiei de formare sau a contribuţiei de solidaritate. Asta pentru că azi la baza fotbalului românesc nu ajung toate resursele financiare. Din păcate acum se încearcă tot felul de lucruri pentru a nu plăti clubul care a format jucătorul respectiv", a adăugat preşedintele FRF. AGERPRES (editor: Marius Ţone, editor online: Gabriela Badea)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”