Fotbal: Răzvan Burleanu (FRF) - Echipa naţională va juca şi pe noul Stadion Steaua
Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a anunţat, marţi, că echipa naţională a României va juca şi pe noul Stadion Steaua ce urmează a fi construit în vederea organizării la Bucureşti a Campionatului European din 2020.
"În calitate de suporter am venit aici prima oară înainte de 2010, cred că la un meci al naţionalei din 2009 cu Austria. Nu a fost un rezultat prea fericit atunci pentru că s-a încheiat la egalitate. Demolarea nu e un proces care să te bucure, ci mai degrabă îţi oferă posibilitatea de a rememora meciurile frumoase trăite aici. Pentru jucători acest moment are o încărcătură mult mai mare. Însă în cele din urmă un nou stadion va fi pe acelaşi amplasament. Iar ăsta este cel mai frumos element, faptul că acest stadion se va moderniza. Cu siguranţă echipa naţională va juca pe noul Stadion Steaua. Abordarea noastră este de a juca acolo unde infrastructura permite, fie că e vorba de Bucureşti sau de alte oraşe din ţară", a spus Burleanu, prezent la un eveniment organizat de Clubul Sportiv al Armatei Steaua cu ocazia începerii demolării Stadionului Steaua.
"Avem nevoie de investiţii din partea Guvernului, aşa cum este acest stadion, dar şi de sprijin din partea autorităţilor locale. Organizarea EURO 2020 la Bucureşti, în ciuda faptului că pe stadionul Steaua nu se va juca niciun meci, ne va lăsa o moştenire foarte clară. Vom lăsa câteva stadioane în urma acestui eveniment. Termenul limită pentru construirea stadioanelor este primăvara anului 2020. Din păcate cel de-al patrulea stadion, Dinamo, nu va putea fi gata", a adăugat preşedintele FRF.
Jucători de legendă ai clubului de fotbal Steaua au păşit, marţi, pentru ultima oară pe gazonul stadionului din Bulevardul Ghencea înaintea demolării acestuia în vederea EURO 2020 , în cadrul unui eveniment organizat de Clubul Sportiv al Armatei.
Au fost prezenţi componenţi ai echipei care câştiga Cupa Campionilor Europeni, Miodrag Belodedici, Marius Lăcătuş, Gabi Balint, Adrian Bumbescu, Anghel Iordănescu, dar şi reprezentanţi ai formaţiei care atingea faza semifinalelor Cupei UEFA în 2006, Mirel Rădoi, George Ogăraru şi Adrian Neaga. Aceştia au acordat autografe şi s-au fotografiat cu cei aproximativ 70 de suporteri stelişti, iar la final au primit din partea CSA Steaua câte o mostră din gazonul stadionului pe care au jucat.
Valoarea contractului pentru demolarea Stadionului Steaua semnat de Compania Naţională de Investiţii cu firmele Construcţii Erbaşu SA şi BS Recycling SRL se ridică la 6.504.233,28 lei cu TVA.
Noul Stadion Steaua va avea o capacitate totală de 30.500 de locuri pentru spectatori, o suprafaţă desfăşurată de 70.000 mp, 4 vestiare, spaţii de cazare pentru sportivi (24 de camere), 1.070 mp de spaţiu de expunere (muzeu), 980 mp de spaţii comerciale, restaurant pitch-view/bar sky view. Durata de realizare a obiectivului este de 25 de luni, iar valoarea totală a investiţiei este de 301,77 de milioane de lei, finanţarea fiind asigurată de la bugetul de stat, prin bugetele Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Ministerului Apărării Naţionale.
România a primit organizarea a patru meciuri din cadrul Campionatul European din 2020 pe Arena Naţională din Capitală. UEFA obligă ţările organizatoare să pună la dispoziţie alte patru stadioane la standarde internaţionale pentru antrenamentele oficiale ale echipelor naţionale. Cele patru arene pe care România le-a ales pentru a le moderniza sunt Arcul de Triumf, Steaua, Rapid şi Dinamo.
Din motive juridice, lucrările la stadionul Dinamo vor întârzia, noua arenă din Şoseaua Ştefan cel Mare urmând să fie construită pe un alt amplasament, în locul velodromului. Variante de rezervă sunt arenele din Ploieşti, Giurgiu, Voluntari şi Mogoşoaia. În afară de Dinamo, probleme există şi la Stadionul Rapid, acolo unde a fost făcută o estimare prea mică a costurilor, doar 26 de milioane de euro pentru capacitatea de 14.000 de locuri a arenei.
AGERPRES (editor: Marius Ţone, editor online: Ady Ivaşcu)