Fotbal: Preşedintele FIFA a discutat cu Donald Trump despre organizarea CM 2026
Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, s-a întâlnit joi cu preşedintele american Donald Trump pentru a discuta despre pregătirile pentru organizarea Cupei Mondiale de fotbal din 2026, competiţie care va fi găzduită într-un parteneriat SUA-Canada-Mexic, scrie Reuters.
Infantino s-a deplasat la Washington pentru a discuta despre înfiinţarea unui birou al FIFA în SUA în perspectiva acestui eveniment şi pentru a trece în revistă pregătirile de până acum, a indicat FIFA.
''Preşedintele Infantino i-a mulţumit preşedintelui SUA, Donald Trump, pentru angajamentul său ca CM de fotbal din 2026 să fie un succes deplin, dar şi pentru implicarea sa în vederea dezvoltării fotbalului în SUA'', menţionează FIFA într-un comunicat.
Infantino a efectuat şi o vizită de curtoazie la biroul Procurorului general al SUA, William Barr, unde a ''mulţumit pentru implicarea autorităţilor americane în lupta împotriva corupţiei în fotbal''.
Zeci de oficiali din fotbal, în principal din America Latină şi Caraibe, au fost inculpaţi în Statele Unite în 2015 fiind acuzaţi de corupţie, ceea ce a condus la cel mai mare scandal din istoria FIFA.
''De când am fost ales, ne-am arătat hotărârea pentru a eradica relele practici care au pătat reputaţia FIFA în trecut. Am avut întâlniri similare în Elveţia iar avocaţii FIFA sunt, de asemenea, în contact regulat cu procurorii şi cu reprezentanţii legii oriunde şi ori de câte ori este nevoie. În acest fel, sunt pe deplin convins că credibilitatea şi reputaţia FIFA vor fi restabilite la cel mai înalt nivel'', a spus Infantino, conform comunicatului.
La finele lunii trecute, Parlamentul Elveţiei i-a ridicat imunitatea procurorului general în exerciţiu, Michael Lauber, contestat pentru felul cum a gestionat răsunătorul scandal de corupţie FIFAgate, decizia legislativului deschizând calea unei proceduri penale.
Lauber, care superviza anchetele referitoare la scandalurile de corupţie ce zguduie de mai mulţi ani FIFA, este suspectat de o înţelegere secretă cu Infantino, din cauza unor întâlniri neoficiale pe care le-a avut cu acesta în 2016 şi 2017.
Copleşit de critici, şeful parchetului elveţian şi-a prezentat demisia la sfârşitul lui iulie, continuând să respingă acuzaţiile că ar fi minţit.
El a părăsit oficial funcţia pe 31 august.
Comisiile de resort ale Parlamentului i-au ridicat imunitatea înaltului magistrat, subliniind într-un comunicat că faptele care i se reproşează au "o legătură directă cu funcţiile şi activităţile sale oficiale".
Ridicarea imunităţii, condiţie necesară pentru deschiderea unei proceduri penale împotriva procurorului general, a fost cerută pe 30 iulie de procurorul federal extraordinar al Confederaţiei, Stefan Keller, numit pe 3 iulie de guvern pentru a examina plângerile penale împotriva lui Lauber şi Infantino.
Potrivit primelor concluzii ale procurorului extraordinar, există "elemente constitutive ale unui comportament inacceptabil" în legătură cu întâlnirile dintre Infantino şi Lauber. Infracţiunile constatate "sunt abuzul de autoritate, încălcarea secretului profesional, obstrucţionarea procesului penal şi instigarea la aceste infracţiuni".
Preşedintele FIFA, împotriva căruia a fost deschisă pe 30 iulie o procedură penală, nu se bucură de nicio imunitate. AGERPRES