Fotbal: Premierul Boris Johnson critică planul de reformă al Premier League iniţiat de Liverpool şi Manchester United
Prim-ministrul britanic Boris Johnson şi-a exprimat profunda îngrijorare faţă de planul radical al cluburilor FC Liverpool şi Manchester United privind remodelarea fotbalului englez, declarând că "discreditează încrederea în guvernanţa fotbalului", informează AFP.
Proiectul elaborat de Fenway, proprietarul american al lui Liverpool, care ar fi primit deja susţinerea lui Glazer, proprietarul clubului Manchester United, prevede o primă divizie cu 18 echipe în loc de 20, dar şi suprimarea Cupei Ligii şi a Supercupei Angliei (Community Shield).
"Acest tip de negocieri de culise subminează încrederea în guvernanţa fotbalului", a transmis, luni, purtătorul de cuvânt al premierului.
Premier League a respins deja cu fermitate proiectul de reformă a elitei fotbalului englez susţinut de cele două cluburi.
Liga cu 18 echipe ar avea şi un nou sistem de promovare/retrogradare. Ultimele două locuri sunt sinonime cu retrogradarea, dar locul 16 are încă o şansă prin disputarea unui turneu play-off cu echipele de pe locurile 3, 4 şi 5 din Championship, liga secundă. Primele două clasate promovează direct, ca şi până acum.
Conform proiectului, marile cluburi, în număr de şase, ar avea o putere sporită în luarea deciziilor de către Premier League, unde principiul ''un club, un vot'' va fi abandonat, ca şi majoritatea necesară de 14 voturi din cele 20 pentru adoptarea deciziilor.
Cele mai vechi nouă cluburi din Premier League vor avea un drept special de vot în adoptarea unor modificări importante, care se vor putea face cu minim 6 voturi.
În contextul actual, cele mai mari şase cluburi, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham şi Arsenal - alături de Everton, Southampton şi West Ham United - vor avea drept la câte unul dintre cele nouă voturi.
În schimb, cluburile din Premier League vor vărsa suma de 250 milioane lire sterline English Football League (EFL), pentru a ajuta cluburile din cele trei divizii inferioare până la încheierea crizei generate de Covid-19, iar apoi 25% din veniturile Premier League vor fi direcţionate către EFL.
Planul a primit susţinerea lui Rick Parry, preşedinte EFL, care caută soluţii de salvare a cluburilor din ligile a 2-a, a 3-a şi a 4-a, afectate sever de absenţa veniturilor din vânzarea de bilete.
AGERPRES