Fotbal: Personalul care l-a îngrijit pe Maradona, acuzat de omucidere voluntară
Cele şapte persoane inculpate pentru moartea lui Diego Maradona, anul trecut în noiembrie, acuzate până acum de omucidere involuntară, sunt urmărite de acum înainte pentru omucidere voluntară şi riscă între 8 şi 25 de ani de închisoare, au anunţat surse judiciare, citate de AFP.
Prin această schimbare de încadrare, Parchetul consideră că moartea lui Maradona nu a fost rezultatul unei erori profesionale sau al unei neglijenţe a echipei medicale care s-a ocupat de "El Pibe d'Oro", ci că medicii şi îngrijitorii nu au făcut nimic pentru a împiedica moartea sa, atunci când aceasta s-a produs.
"După atâta nedreptate, cercul s-a închis. Cea mai importantă este schimbarea acuzaţiei în omor cu premeditare", a declarat pentru AFP un membru al Parchetului din San Isidoro (suburbia capitalei Buenos Aires), responsabil cu ancheta.
Această agravare a acuzaţiilor este legată de publicarea, la începutul lunii mai, a unui raport al experţilor, care concluziona că Maradona a fost "abandonat în voia sorţii'" de echipa sa de asistenţă medicală, al cărei tratament "inadecvat, deficitar şi imprudent" a condus la o agonie lentă.
"Semnele de pericol de deces pe care le-a prezentat au fost ignorate", au estimat cei 20 de experţi, inclusiv medicii legişti care au efectuat autopsia şi specialiştii din diferite discipline medicale, iar îngrijirea medicală acordată a fost "afectată de deficienţe şi nereguli".
Maradona, care suferea de probleme cu rinichii, ficatul şi inima, a murit în urma unui infarct, pe 25 noiembrie 2020, la doar câteva săptămâni după o operaţie pe creier, pentru îndepărtarea unui cheag de sânge.
Şapte persoane au fost acuzate de procurorul din San Isidoro: neurochirurgul Leopoldo Luque, principalul acuzat, psihiatra Agustina Cosachov, un psiholog, doi infirmieri (un bărbat şi o femeie) care l-au îngrijit pe Maradona înaintea morţii sale, precum şi supraveghetorul acestor asistenţi medicali şi un medic coordonator al internării la domiciliu.
AGERPRES (AS/autor: Mihai Dragomir, editor: Mihai Ţenea, editor online: Ady Ivaşcu)