Fotbal: Manchester City are cel mai scump lot din Europa (studiu)
Clubul englez Manchester City are cel mai scump lot din Europa, potrivit unui studiu efectuat de Observatorul pentru fotbal (CIES), care ţine cont de suma tuturor indemnizaţiilor de transfer în cele cinci campionate mari de pe continent.
Manchester City, vicecampioana Angliei, are un lot în valoare de 1,036 miliarde de euro, cu 22 de milioane de euro mai mult decât acum un an, creşterea fiind remarcabilă în condiţiile pandemiei de coronavirus. Echipa antrenată de Pep Guardiola este urmată la distanţă considerabilă de Paris Saint-Germain, al cărei lot este cotat la 888 de milioane de euro, cu 25 de milioane de euro mai puţin decât în 2019.
Pe locul trei este cealaltă mare formaţie din Manchester, United, cu 844 de milioane de euro, în creştere cu 93 de milioane de euro. În urmă cu un an, pe locul trei era Real Madrid. Clubul de pe Santiago Bernabeu se află acum pe poziţia a şasea, cu 708 milioane de euro. Valoarea lotului pregătit de Zinedine Zidane a scăzut spectaculos, cu 194 de milioane de euro.
FC Barcelona ocupă locul 4, cu 826 de milioane de euro. Pe locul 5, cu 761 de milioane de euro, este Chelsea, care a înregistrat cea mai mare creştere, de
198 de milioane de euro. Locul 7 îi revine campioanei Anlgiei, Liverpool, cu 666 de milioane de euro.
Studiul CIES confirmă supremaţia financiară a Premier League. Nicio echipă din acest campionat nu a investit mai puţin de 100 de milioane de euro în indemnizaţii de transfer pentru a-i legitima pe actualii săi jucători.
În afară de Paris Saint-Germain şi Real Madrid, doar trei cluburi din afara Angliei sunt în top 12: FC Barcelona, amintită mai sus, Juventus Torino (locul 8, 594 milioane de euro) şi Atletico Madrid (locul 11, 483 milioane de euro).
Deţinătoarea Ligii Campionilor, Bayern Munchen, este doar pe locul 15, cu 408 milioane de euro.
În Ligue 1, PSG este urmată la mare distanţă de AS Monaco (358 de milioane de euro), Olympique Marseille (194) şi Olympique Lyon (172).
AGERPRES (AS/autor: Mircea Lazaroniu; editor: Adrian Drăguţ, editor online: Andreea Lăzăroiu)