Fotbal: LPF precizează că FC Viitorul câștigă titlul în cazul în care încheie play-off-ul la egalitate de puncte cu FCSB

Fotbal: LPF precizează că FC Viitorul câștigă titlul în cazul în care încheie play-off-ul la egalitate de puncte cu FCSB

Liga Profesionistă de Fotbal a publicat, sâmbătă, un comunicat de presă pe site-ul său oficial, în care precizează faptul că echipa FC Viitorul câștigă titlul în cazul în care încheie play-off-ul Ligii I la egalitate de puncte cu FCSB.

Precizarea LPF vine după ce conducerea FCSB a anunțat pe contul oficial de Facebook faptul că titlul îi va reveni în situația unei egalități la puncte deoarece Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice (ROAF) prevede faptul că în calculul punctelor obținute în meciurile directe cu FC Viitorul se iau toate cele patru partide disputate în sezonul 2016-2017 și nu doar meciurile din play-off. "Victorie cu CSU Craiova = titlul 27!", se menționează pe pagina de Facebook a FCSB.

Ulterior, directorul sportiv al FCSB, Mihai Stoica, a declarat că gruparea va merge la Tribunalul de Arbitraj Sportiv dacă LPF o declară campioană pe FC Viitorul în cazul unei egalități la puncte. "Noi deocamdată nu avem ce să contestăm. Am discutat și cu juriști și ni s-a spus foarte clar. Omologarea o face FRF, nu conducerea Ligii hotărăște asta. Aici vorbim de litera regulamentului și asta e clară. Dacă ambele echipe vor câștiga, ceea ce eu, sincer, mă îndoiesc, cred că se vor bucura și Steaua, și Viitorul. Dar după aia, mai vedem. Au fost 4 meciuri directe: două victorii, un egal și o înfrângere. Dacă Liga va decide că titlul se va lua după rezultatele directe din play-off, atunci va decide TAS-ul", a spus, sâmbătă, Stoica la postul Digisport

În aceste condiții, LPF a menționat în comunicatul său că art. 27 alin. (3) lit. a) din ROAF prevede următoarele: "Dacă două sau mai multe echipe acumulează același număr de puncte după ce au jucat toate meciurile programate în campionat, clasamentul se va stabili pe baza aplicării, în ordine, a următoarelor criterii: a) numărul mai mare de puncte obținute în jocurile directe disputate între echipele aflate la egalitate de puncte". Totodată, potrivit art. 8 lit. a) din ROAF, prin sistemul campionat se înțelege acel sistem "în care fiecare echipă joacă, cu toți ceilalți adversari, o dată pe teren propriu și o dată în deplasare (tur-retur)".

Termenul "campionat", folosit la art. 27 alin. (3), are în vedere disputarea unui singur meci tur și a unui singur meci retur între două echipe și, în nici un caz, disputarea mai multor meciuri tur-retur, în faze diferite ale competiției. În cazul formatului actual al Ligii I, noțiunea de "campionat", definită de art. 8 lit. a) din ROAF, folosită în cadrul sintagmei "toate meciurile din campionat" de art. 27 alin. (3), se referă în mod clar la o singură fază competițională, respectiv cea a sezonului regular sau cea a play-off-ului/play-out-ului, după caz. Atâta timp cât două echipe au disputat jocuri în sistem tur-retur în play-off (adică un "campionat" în sensul definiției de la art. 8 lit. a)), nu există nici un temei regulamentar pentru departajarea lor și prin raportare la rezultatele meciurilor disputate în prima fază a competiției (un alt "campionat" în accepțiunea art. 8 lit. a) din regulament).

Așadar, LPF menționează că în vederea departajării unor echipe aflate la egalitate de puncte la finalul play-off-ului, se va folosi criteriul jocurilor directe disputate o dată pe teren propriu și o dată în deplasare (tur-retur) în cadrul fazei play-off-ului, fără a se avea în vedere jocurile directe din campionatul sezonului regular.

De altfel, această modalitate de departajare nu este folosită în premieră de Liga Profesionistă de Fotbal, care a utilizat acest sistem și în sezonul 2015/2016, când departajarea echipelor CSMS Iași și CS Universitatea Craiova s-a făcut pe baza jocurilor tur-retur disputate în play-out și nu prin raportare la toate jocurile disputate pe parcursul întregii competiții. Mai mult decât atât, legalitatea criteriilor de departajare folosite de către LPF a fost confirmată și prin Hotărârea Comitetului Executiv al FRF din data de 7 iunie 2016 prin care s-a aprobat clasamentul final al Ligii I.

În susținerea poziției oficiale, Liga Profesionistă de Fotbal a prezentat și jurisprudența Tribunalului Arbitral al Sportului de la Lausanne care, într-un caz recent (dosarul CAS2016/A/4722), a făcut o distincție clară între campionatul sezonului regular și faza play-off-ului/play-out-ului, ca două elemente distincte ale competiției sportive anuale organizate de LPF.

"Aceste criterii de departajare au fost cunoscute, acceptate și aplicate de toți membrii familiei fotbalului românesc, motiv pentru care ne manifestăm speranța că echipele implicate în bătălia pentru titlu își vor disputa lupta pentru trofeu doar pe terenul de fotbal și nu vor apela la subterfugii juridice menite să creeze confuzie în rândul jucătorilor și al suporterilor", se încheie comunicatul LPF.

De altfel, pe site-ul LPF au fost publicate încă de vineri și situațiile în care cele trei echipe rămase în luptă pot câștiga titlul în ultima etapă a play-off-ului:

FC Viitorul Constanța devine campioană dacă învinge pe CFR Cluj, nedepinzând de niciun alt rezultat, având avantajul meciurilor directe cu FCSB în play-off.

FCSB poate deveni campioană dacă învinge pe CS U Craiova și FC Viitorul nu reușește să câștige cu CFR Cluj.

FC Dinamo poate deveni campioană dacă învinge pe Astra Giurgiu, iar FC Viitorul și FCSB nu câștigă meciurile cu CFR Cluj, respectiv CS U Craiova.

În cazul în care toate cele trei echipe termină la egalitate de puncte play-off-ul, campioana va fi FC Dinamo, grație rezulatelor directe mai bune cu FC Viitorul și golaverajului superior celor de la FCSB.

Echipa de fotbal FCSB întâlnește, în această seară, de la ora 20,00, pe Arena Națională din Capitală, formația CS Universitatea Craiova, într-o partidă contând pentru ultima etapă a play-off-ului Ligii I. Tot de la aceeași oră se dispută partidele FC Viitorul — CFR Cluj și Dinamo — Astra Giurgiu.

AGERPRES (AS-editor: Marius Țone, editor online: Simona Aruștei)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”