Fotbal: Italia este noua campioană europeană, după 3-2 cu Anglia la loviturile de departajare

Fotbal: Italia este noua campioană europeană, după 3-2 cu Anglia la loviturile de departajare

Naţionala Italiei este noua campioană europeană, după ce a învins echipa Angliei cu scorul de 3-2 la loviturile de departajare, duminică seara, pe Stadionul Wembley din Londra, în finala EURO 2020, în care scorul a fost egal, 1-1 (0-1, 1-1), la finalul celor 120 de minute.

Foto: (c) Paul Ellis/REUTERS


Italia îşi trece în palmares al doilea său titlu continental, din patru finale jucate la EURO, primul titlu european fiind câştigat în 1968, la Roma. Italia a învins Iugoslavia în finala din 1968 (2-0), dar a pierdut în faţa Franţei (1-2), prin golul de aur, în 2000, la Rotterdam, şi în faţa Spaniei (0-4), în 2012, la Kiev.

Finala a fost la înălţime în privinţa dramatismului, cu prelungiri şi lovituri de departajare, la care situaţia s-a răsturnat după ce a părut să fie în favoarea englezilor. Berardi, Bonucci şi Bernardeschi au fost cei care au adus titlul Italiei, pentru englezi marcând Kane şi Maguire. Portarul italian Donnarumma a apărat şuturile lui Sancho şi Saka, iar Rashford a trimis în bară, de la italieni ratând Belotti şi Jorginho.

Foto: (c) Facundo Arrizabalaga/REUTERS


Anglia a deschis scorul în min. 2, prin Luke Shaw, italienii egalând prin Leonardo Bonucci (67), cel care a fost desemnat omul meciului.

Foto: (c) Paul Ellis/REUTERS


Meciul a început practic de al 1-0 pentru englezi, care au marcat cel mai rapid gol într-o finală, după un minut şi 57 de secunde, prin fundaşul Luke Shaw, care, lăsat nemarcat în colţul careului mic de Di Lorenzo, a şutat la colţul scurt la centrarea lui Trippier.

Italia a acuzat şocul şi a avut nevoie de minute bune pentru a se dezmetici şi a pune ordine în jocul său. Insigne a trimis peste poartă din lovitură liberă de la 20 de metri (8), dar cea mai bună ocazie din prima repriză a aparţinut lui Chiesa (35), cu un şut de la circa 20 de metri, puţin pe lângă poartă. Verratti (45+1) a şutat de la 16 metri, însă a fără probleme pentru Pickford.

Anglia s-a apărat compact, dar nu a avut aproape nicio acţiune ofensivă consistentă în prima parte în afara golului marcat.

În repriza secundă, dominarea Squadrei Azzurra a fost şi mai accentuată, iar ocaziile s-au succedat la poarta lui Pickford. Insigne a trimis din lovitură liberă de la 18 metri pe lângă vinclu (51), acelaşi Insigne a tras din unghi (57), dar Pickford a respins. Pickford a fost providenţial în min. 62, la şutul din care al lui Chiesa, la capătul unei acţiuni personale.

La una dintre puţinele acţiuni ale englezilor, Stones a reluat cu capul, după cornerul lui Trippier, iar Donnarumma a respins (64).

În min. 67, Italia a reuşit egalarea, după un corner executat de Berardi: Cristante a prelungit mingea, Verratti a trimis în bară, iar Bonucci a reluat în plasă din 3 metri.

Foto: (c) Paul Ellis/REUTERS


Echipa antrenată de Roberto Mancini a fost aproape de a trece în avantaj, dar Berarde a trimis pe lângă poartă o minge în adâncime venită de la Bonucci (74).

În prelungiri, cele două echipe au riscat destul de puţin, dar totuşi au existat câteva ocazii. Phillips (97) a expediat un şut de la 20 de metri, puţin pe lângă ţintă. Bernardeschi a fost în prima plan în două rânduri, dar în min. 103 nu a reuşit reluarea din 6 metri la centrarea lui Emerson, iar Pickford a respins providenţial, iar în min. 107 a trimis din lovitură liberă Bernardeschi de la circa 25 de metri, dar Pickford a reţinut cu greutate.

La poarta cealaltă, Chiellini a avut o intervenţie măiastră în careul mic, la o situaţie periculoasă în faţa lui Sterling.

Foto: (c) Frank Augstein/REUTERS


Italia a câştigat apoi la loviturile de departajare, al doilea său meci consecutiv, după 4-2 cu Spania, în semifinală.

Italia a ajuns la 34 de meciuri consecutive fără înfrângere, 27 de victorii şi 7 egaluri, ultimul eşec datând din septembrie 2018 (0-1 cu Portugalia).

Anglia a jucat doar a doua sa finală majoră, după cea a Cupei Mondiale din 1966, pe care a reuşit să o câştige pe teren propriu, cu 4-2, după prelungiri.

Italia deţine acum cea mai mare diferenţă de ani între două titluri EURO, 53 de ani.

Italianul Jorginho, care a ratat de la 11 metri, a devenit al zecelea jucător care a câştigat în acelaşi sezon EURO şi Liga Campionilor (CCE).

În drumul său spre finală, Italia a învins Turcia (3-0), Elveţia (3-0) şi Ţara Galilor (1-0), în grupă, a trecut de Austria în optimi (2-1, după prelungiri), a învins Belgia în sferturi (2-1) şi a trecut de Spania în semifinale (4-2, la loviturile de departajare).

Anglia a învins Croaţia (1-0), a remizat cu Scoţia (0-0) şi a trecut de Cehia (1-0), în grupă, apoi a câştigat în faţa Germaniei (2-0) în optimi, a surclasat Ucraina (4-0) în sferturi, iar în semifinale s-a impus în faţa Danemarcei (2-1, după prelungiri).

Italia - Anglia 1-1 (0-1, 1-1), după prelungiri; 3-2, la loviturile de departajare
Au marcat: Leonardo Bonucci (67), respectiv Luke Shaw (2).

Au executat în ordine loviturile de departajare: Domenico Berardi 1-0 (gol), Harry Kane 1-1 (gol), Andrea Belotti 1-1 (ratare - apără Jordan Pickford), Harry Maguire 1-2 (gol), Leonardo Bonucci 2-2 (gol), Marcus Rashford 2-2 (ratare - bară), Federico Bernardeschi 3-2 (gol), Jadon Sancho 3-2 (ratare - apără Gianluigi Donnarumma), Jorginho 3-2 (ratare - apără Jordan Pickford),, Bukayo Saka 3-2 (ratare - apără Gianluigi Donnarumma).
Londra, Stadionul Wembley: 67.173 spectatori
EURO 2020 - finala

Echipele de start:
Italia: 21. Gianluigi Donnarumma - 2. Giovanni Di Lorenzo, 19. Leonardo Bonucci, 3. Giorgio Chiellini (căpitan), 13. Emerson Palmieri (24. Alessandro Florenzi, 118) - 18. Nicolo Barella (16. Bryan Cristante, 54), 8. Jorginho, 6. Marco Verratti (5. Manuel Locatelli, 96) - 14. Federico Chiesa (20. Federico Bernardeschi, 86), 17. Ciro Immobile (11. Domenico Berardi, 55), 10. Lorenzo Insigne (9. Andrea Belotti, 91). Selecţioner: Roberto Mancini.
Rezerve neutilizate: 1. Salvatore Sirigu, 26. Alex Meret - 12. Matteo Pessina, 15. Francesco Acerbi, 23. Alessandro Bastoni, 25. Rafael Toloi.
Anglia: 1. Jordan Pickford - 12. Kieran Trippier (25. Bukayo Saka, 70), 2. Kyle Walker (17. Jadon Sancho, 120), 5. John Stones, 6. Harry Maguire, 3. Luke Shaw - 4. Declan Rice (8. Jordan Henderson, 74; 11. Marcus Rashford, 120), 14. Kalvin Phillips - 19. Mason Mount (7. Jack Grealish, 99), 9. Harry Kane (căpitan), 10. Raheem Sterling. Selecţioner: Gareth Southgate.
Rezerve neutilizate: 13. Aaron Ramsdale, 23. Sam Johnstone - 15. Tyrone Mings, 16. Conor Coady, 18. Dominic Calvert-Lewin, 24. Reece James, 26. Jude Bellingham.
Arbitru: Bjorn Kuipers; arbitri asistenţi: Sander van Roekel, Erwin Zeinstra (toţi din Olanda); al patrulea oficial: Carlos del Cerro Grande; arbitru de rezervă: Juan Carlos Yuste (ambii din Spania)
Arbitru video: Bastian Dankert (Germania); arbitri asistenţi video: Pol van Boekel (Olanda), Christian Gittelmann, Marco Fritz (ambii din Germania)
Observator UEFA pentru arbitri: Hugh Dallas (Scoţia)
Cartonaşe galbene: Barella (47), Bonucci (55), Insigne (84), Chiellini (90+6), Maguire (106). Jorginho (114).
AGERPRES (AS-editor: Mihai Ţenea, editor online: Andreea Preda)


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”