Fotbal: Iorgulescu (LPF) respinge sistemul cu 16 echipe în Liga I al lui Burleanu şi propune unul cu 12
Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, a respins, joi, într-o conferinţă de presă desfăşurată la finalul Adunării Generale a LPF, propunerea lui Răzvan Burleanu privind mărirea numărului de echipe din Liga I de la 14 la 16 şi a declarat că ar prefera un sistem competiţional cu 12 formaţii.
"Am discutat foarte puţin în Adunarea Generală despre propunerea FRF privind schimbarea sistemului competiţional pentru că nu considerăm că e de comentat. LPF şi televiziunile hotărăsc sistemul competiţional al Ligii I care a dat satisfacţie în anii care au trecut. Din punctul meu de vedere un sistem mai bun ar fi chiar cu 12 echipe. Aşa s-ar termina play-off-ul şi play-out-ul în acelaşi timp. Cele 12 echipe ar lua aceeaşi bani, iar diferenţa de bani pentru cele două echipe care nu ar mai exista s-ar putea face un campionat de tineret. În condiţiile astea ar fi un ajutor pentru cluburi ca să aibă nişte jucători tineri pentru regula U21 la Liga I. Dar, în acelaşi timp, ar ajuta şi echipa naţională U21 mai mulţi jucători la dispoziţie. Deci ar fi benefic şi pentru federaţie. Apoi, un campionat cu 12 echipe s-ar termina în iarnă mai devreme, scăpăm de cele 3 etape (n.r. - din returul campionatului regulat) care se joacă după pauza din iarnă. Am avea de asemenea o lună decembrie când am putea face un turneu de fotbal în sală al Ligii I în trei oraşe ca Bucureşti, Craiova şi Cluj. Aşa echipele şi-ar ţine jucătorii în activitate şi ar fi şi un interes pentru televiziuni", a spus oficialul LPF.
Întrebat dacă nu sunt prea puţine echipe în sistemul cu 12, Iorgulescu a răspuns: "Echipele de tradiţie nu ştim când ajung în Liga I, ar mai fi 2-3 ani până atunci. Ne gândim şi noi la echipele de tradiţie, dar hai să luăm realitatea. Decât sistem cu 16 echipe, mai bine unul de 12 şi cu un campionat de tineret, plus un turneu de sală".
El a menţionat că LPF deja are un prim acord pentru vânzarea drepturilor TV pe următorii 5 ani cu actualul sistem competiţional cu 14 echipe. "Noi şi televiziunile agreăm acelaşi sistem. Când se va face noul contract (n.r. - pentru drepturile TV) se va menţiona acolo. Azi a fost prezent reprezentantul societăţii care deţine drepturile TV. Dânşii au intenţia de a prelungi pe încă 5 ani cu noi şi ne-au spus că sunt de acord cu actualul sistem competiţional. Aşa că în principiu acest sistem va fi şi din sezonul 2019-2020", a adăugat şeful LPF.
În ceea ce priveşte un eventual baraj între prima clasată din play-out şi ultimul loc calificabil în cupele europene din play-off, Iorgulescu a afirmat: "LPF va discuta cu televiziunile şi vedem dacă e utilă. Oricum play-out-ul se termină mai târziu şi ar însemna să căutăm încă o dată pentru disputarea acestui baraj, în condiţiile în care până la 30 iunie trebuie anunţate echipele calificate la UEFA".
De asemenea, preşedintele a menţionat că nu se va schimba regula privind înjumătăţirea punctelor tuturor echipelor la finalul campionatului regulat. "Antrenorii de la noi se plâng în momentul în care au un interes. Când semnează un contract cu o echipă din ţara asta nu refuză. Deci semnează în cunoştinţă de cauză. Dacă se duc în altă ţară nu spun nimic, dar aici au venit români care au lucrat prin străinătate şi se plâng de înjumătăţirea punctelor. Această regulă este foarte utilă pentru că ea creşte interesul apropiind echipele unele de altele în play-off şi play-out", a precizat Gino Iorgulescu.
Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a anunţat, la 2 iulie, că a făcut Ligii Profesioniste de Fotbal două propuneri pentru reorganizarea Ligii I, una cu 14 echipe, play-off cu 3 manşe şi baraj pentru ultimul loc de Europa League (între prima clasată din play-out şi ultimul loc calificabil în cupele europene din play-off), şi alta cu 16 echipe, play-out cu o singură manşă şi meci de baraj.
Adunarea Generală a Ligii Profesioniste de Fotbal a aprobat, joi, excluderea din rândul membrilor săi cluburile care au retrogradat la finalul sezonului recent încheiat, ACS Poli Timişoara şi Juventus Bucureşti, şi afilierea celor două grupări care au promovat în Liga I, Dunărea Călăraşi şi FC Hermannstadt.
AGERPRES (autor: Marius Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Simona Aruştei)