Fotbal: Hackerul portughez Rui Pinto, interogat de justiţia belgiană în legătură cu echipa Mouscron
Hackerul portughez Rui Pinto, aflat la originea dezvăluirilor Football Leaks, a fost interogat săptămâna trecută timp de şapte ore de anchetatori belgieni la Budapesta în legătură cu echipa de primă divizie Excelsior Mouscron, scriu luni ziarele De Standaard, Het Nieuwsblad şi Belang van Limburg, potrivit agenţiei Belga.
Rui Pinto, care locuia la Budapesta din 2015, a fost arestat pe 16 ianuarie în Ungaria, iar joi a fost extrădat în Portugalia, unde este vizat de o plângere pentru încălcarea secretului profesional şi tentativă de extorcare de fonduri . Cu o zi înainte de a fi extrădat în ţara sa, el a fost interogat de anchetatorii belgieni.
Belgia se interesează de documentele Football Leaks, fiindcă acestea pot furniza informaţii utile anchetei vizând clubul Excelsior Mouscron. Mouscron a fost antrenată de Mircea Rednic între decembrie 2016 şi februarie 2018. În ultimii ani, printre fotbaliştii echipei s-au numărat Cristian Manea şi Dorin Rotariu.
Parchetul federal a deschis anul trecut o anchetă pentru fals în înscrisuri, fraudă, spălare de bani şi se întreabă în ce fel Mouscron a obţinut în ultimii ani licenţa pentru a juca în prima divizie. În februarie, justiţia belgiană a decis să îngheţe conturile clubului şi să desemneze doi administratori provizorii până când va fi verificată provenienţa banilor.
Ziarul Le Soir scrie că parchetul federal belgian vrea să afle mai multe despre rolul pe care-l are agentul de jucători Pini Zahavi în conducerea clubului Mouscron.
Pentru a acorda licenţa, Federaţia belgiană controlează provenienţa fondurilor deţinute de un club de fotbal. O regulă adoptată în decembrie 2015 interzice cluburilor să fie deţinute de agenţi de jucători. Or, în iunie 2015, Mouscron a fost cumpărat de un fond de investiţii maltez în spatele căruia se ascund doi agenţi, Pini Zahavi şi Fali Ramadani.
Mouscron a reuşit însă să prezinte Pro League documente care au ascuns rolul lui Zahavi la Mouscron, altfel spus, a ocolit regulamentul. Potrivit ziarului Le Soir, care a anchetat asupra acestui subiect în cadrul Football Leaks, în ianuarie 2016, adică la o lună de la adoptarea acelei reguli, 90% din acţiunile Mouscron ar fi fost vândute pentru doar 10 euro unui alt fond de investiţii maltez, Latimer Limited, pentru ca autorităţile fotbalului belgian să creadă că Zahavi şi Ramadani nu mai controlează clubul. AGERPRES (AS/autor: Mircea Lazaroniu, editor: Mihai Ţenea, editor online: Gabriela Badea)