Fotbal: Gheorghe Popescu - Ne asumăm faptul că trei stadioane vor fi gata pentru antrenamentele de la EURO 2020

Fotbal: Gheorghe Popescu - Ne asumăm faptul că trei stadioane vor fi gata pentru antrenamentele de la EURO 2020

Consilierul onorific al primului ministru, Gheorghe Popescu, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că membrii comitetului de organizare în România a EURO 2020 îşi asumă faptul că stadioanele Steaua, Rapid şi Arcul de Triumf vor fi modernizate în timp util pentru a putea găzdui antrenamentele reprezentativelor care vor juca la Bucureşti la turneul final.

"Mai sunt mai puţin de 500 de zile până la startul EURO 2020 şi în ultima perioadă s-a discutat mult despre cele trei stadioane, mai bine zis patru, plus calea ferată de la Gara de Nord la Aeroportul Otopeni. Noi ne asumăm faptul că aceste trei stadioane (n.r.- Steaua, Rapid şi Arcul de Triumf) vor fi gata pentru antrenamentele de la EURO 2020. Dar trebuie să înţelegem că nu le facem pentru turneul final, ci pentru a ne bucura de ele noi şi copiii noştri. Este un proiect de interes naţional şi trebuie să ne aliniem toţi în spatele lui, indiferent de culoarea politică şi de alte lucruri", a spus Popescu.

"EURO 2020 nu înseamnă numai stadioanele şi calea ferată, ci mult mai mult. De altfel, în discuţiile pe care le-am avut cu cei de la UEFA, ultimele preocupări ale dânşilor erau cele trei stadioane. Normal că ne dorim ca ele să fie gata, şi cu siguranţă vor fi gata pentru EURO 2020. Chiar dacă nu vor fi gata în totalitate, ci în proporţie de 90%, dacă vom mai avea de pus trei prosoape şi două ghivece, asta nu înseamnă că nu vor fi folosite pe durata Campionatului European. Trebuie înţeles însă că aceste obiective importante nu le facem pentru EURO 2020. Bineînţeles că aceste trei stadioane vor fi operative pentru acest turneu final. Noi suntem foarte încrezători că vom duce la bun sfârşit aceste obiective şi aceste stadioane vor fi gata pentru antrenamentele EURO 2020. Dar stadioanele nu le facem doar pentru cele două săptămâni cât va dura turneul final. Noi trebuie să fim deştepţi şi în urma acestui eveniment organizat în ţară să ne rămână cât mai multe lucruri. Să ne rămână infrastructură, stadioane... Pentru că atunci când cele patru stadioane vor fi gata, Bucureştiul va ajunge la un nivel de infrastructură sportivă care îi va permite să organizeze competiţii de fotbal şi rugby. Vor fi cele patru, plus Arena Naţională şi cele două din proximitate, mă refer la Giurgiu şi Ploieşti... deci vor fi şapte stadioane care vor permite Capitalei să organizeze competiţii", a adăugat fostul căpitan al naţionalei României.

Acesta a menţionat că există variante de rezervă în cazul în care stadioanele nu vor fi gata în luna mai a anului viitor, dar nu a dorit să le facă publice. "Deocamdată nu spunem ce variante de rezervă avem. Suntem conştienţi că există acest pericol, aşa că sunt variante de rezervă. Însă atâta timp cât nu există pericolul de a le termina în timp, nu le facem publice. Oricum, UEFA propune echipelor naţionale variantele de antrenament A, B şi C, să spunem. Însă reprezentanţii naţionalelor care vor juca la Bucureşti s-ar putea să nu dorească niciuna dintre bazele de antrenament propuse (n.r. - cele 3 stadioane ce urmează a fi modernizate). Dacă Anghel Iordănescu ar fi fost unul dintre selecţionerii naţionalelor care vor juca la Bucureşti şi-ar fi dus echipa să se antreneze undeva în pădure, la Snagov, departe de ochii lumii", a precizat el.

Comitetul de organizare a turneului final la Bucureşti aşteaptă de la UEFA procentul maxim de iarbă artificială pentru gazoanele celor 3 stadioane ce urmează a fi modernizate. "UEFA va veni să inspecteze gazonul de pe Arena Naţională undeva la începutul anului viitor. Noi am cerut UEFA să vină să discutăm legat de gazoanele de pe cele trei stadioane care vor fi modernizate. Va fi cu siguranţă un mix între iarbă artificială şi iarbă naturală, însă UEFA trebuie să ne dea limitele în care să ne încadrăm, pentru că sunt unele gazoane cu 10, cu 15, cu 20% sintetic", a afirmat consilierul primului ministru.

Gheorghe Popescu susţine că obiectivele asumate de Guvern în faţa UEFA sunt în grafic, cu excepţia promovării turismului în România pe durata turneului final.

"Întâlnirile cu UEFA au loc pe echipe de lucru, pe tema vizelor, pe tema taxelor, pe tema aeroportului, pe tema stadioanelor şi aşa mai departe. Avem întârzieri la promovare. Suntem ţara cea mai întârziată din punct de vedere al promovării. Săptămâna trecută am terminat strategia de promovare a turismului în ţara noastră pe durata EURO 2020. Sper ca turismul din ţara noastră să beneficieze ani mulţi de acum înainte de această strategie. La finalul acestei luni vom definitiva şi site-ul EURO 2020 Bucharest, iar acesta va fi locomotiva de promovare a proiectului. Acolo vor fi găsite informaţii despre destinaţii turistice, hoteluri, intrări în ţară, aeroporturi şi aşa mai departe. Vrem ca după EURO 2020, zecile de mii de suporteri să se întoarcă an de an cu familiile în România, iar turismul din ţară să aibă de câştigat", a precizat Popescu.

Consilierul onorific al primului ministru, Gheorghe Popescu, directorul general al Companiei Naţionale de Investiţii, Manuela Pătrăşcoiu, şeful de serviciu pe proiecte din cadrul Companiei Naţionale CFR SA, Manuela Badea, şi directorul general adjunct al departamentului Investiţii din cadrul CFR SA, Valentin Dorobanţu, au participat, luni, la o conferinţă de presă, în cadrul căreia a fost prezentat stadiul pregătirilor în vederea organizării la Bucureşti a Campionatului European de fotbal din 2020.

România a primit organizarea a patru meciuri din cadrul Campionatul European din 2020 pe Arena Naţională din Capitală. UEFA solicită celor 12 ţări organizatoare să pună la dispoziţie alte patru stadioane la standarde internaţionale pentru antrenamentele oficiale ale echipelor naţionale. Cele patru arene pe care România le-a ales pentru a le moderniza sunt Arcul de Triumf, Steaua, Rapid şi Dinamo.

Din motive juridice, lucrările la stadionul Dinamo vor întârzia, noua arenă din Şoseaua Ştefan cel Mare urmând să fie construită pe un alt amplasament, în locul velodromului. Variante de rezervă sunt arenele din Ploieşti, Giurgiu, Voluntari şi Mogoşoaia.

Bucureştiul va găzdui trei partide în cadrul Grupei C şi una în faza optimilor de finală. Astfel, pe Arena Naţională sunt programate meciuri în zilele de 14, 18, 22 şi 29 iunie 2020. Dacă se califică, echipa naţională a României va juca cel puţin două partide la Bucureşti.
AGERPRES (A-autor: Marius Ţone, editor: Mircea Lazaroniu, editor online: Anda Badea)


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!