Fotbal: EURO 2020 în 12 ţări, ''o dificultate şi o şansă'', în opinia consilierului sanitar al UEFA
Organizarea Campionatului European de fotbal în 12 ţări reprezintă ''o dificultate, dar şi o şansă'', oferind soluţii de rezervă în faţa pandemiei, a explicat medicul elveţian Daniel Koch, consilierul sanitar al UEFA, cu 100 de zile înaintea startului competiţiei, într-un interviu acordat AFP.
Întrebat care sunt şansele ca marile competiţii din acest vară, precum EURO 2020 (11 iunie - 11 iulie) sau Jocurile Olimpice de la Tokyo (23 iulie - 8 august), să aibă loc, în condiţiile răspândirii noilor tulpini ale coronavirusului şi restricţiilor din întreaga Europă, Daniel Koch a răspuns: "O garanţie 100% nu există, pentru că o pandemie rezervă întotdeauna surprize. Însă, pentru moment, sunt foarte încrezător în privinţa desfăşurării acestor evenimente, fie că este vorba de JO sau de alte mari competiţii. Ar trebui să existe mari schimbări pentru ca acest lucru să nu fie posibil. Nu vom scăpa în totalitate de virus, însă avem experienţa din vara trecută, alături de noile atuuri: mai multe teste, variate şi mai rapide, precum testele de salivă, o campanie de vaccinare care a căpătat deja un ritm bun în multe ţări şi, desigur, mai mulţi oameni imunizaţi pentru că au avut deja virusul".
În privinţa Campionatului European de fotbal, care urmează să se dispute în această vară în 12 ţări, printre care şi România, consilierul UEFA a subliniat că "este o mare dificultate, dar şi o şansă, de asemenea".
"Pe de o parte, trebuie să se discute cu toate aceste ţări, precum şi cu toate oraşele, pentru că guvernele sunt cele care vor decide ceea ce va fi posibil sau nu. Vor exista probabil diferenţe de la un loc la altul. Dar nu este doar o problemă: dacă nu se poate face nimic mai mult într-o ţară, există alte unsprezece în care pregătirile sunt deja în curs. În timp ce, dacă suntem fixaţi pe o ţară şi nimic nu funcţionează, pierdem. În plus, dialogul cu mai multe guverne face posibilă compararea abordărilor", a explicat Koch.
Acesta a precizat că o decizie în privinţa numărului de spectatori care vor putea lua loc în tribune la meciurile de la EURO urmează să fie luată în cursul lunii viitoare, fiind analizate între timp toate riscurile pe care le implică deplasările cu ocazia meciurilor, atât pentru echipe cât şi pentru fani.
"Sarcina mea este să le spun să se gândească la toate aceste puncte şi să le discute cu ţările gazdă. În centrul discuţiilor nu mai sunt 'bulele' pentru jucători sau pentru presă, deoarece acestea sunt deja definite şi operaţionale în toate competiţiile care au fost reluate. Pentru profesionişti nu vor exista schimbări mari. Pentru suporteri nu vor lua decizii înainte de aprilie. Dar să vedem spectacole, nu doar sportive, ci şi de cultură, reprezintă o nevoie legitimă şi, de aceea, căutăm mijloace pentru a permite asta, fără să ne asumăm riscuri iresponsabile" a mai spus Daniel Koch, care s-a aflat până în vara anului trecut la conducerea secţiei "Boli transmisibile" din cadrul Oficiului federal pentru sănătate publică din Elveţia, remarcându-se în lupta pentru combaterea răspândirii Covid-19.
AGERPRES (AS/autor: Mihai Dragomir, editor: Mihai Ţenea, editor online: Gabriela Badea)
Sursa foto: EURO 2020 / Facebook.com