Fotbal: Contractul de drepturi TV pentru Liga I rămâne neschimbat, chiar dacă vor fi 16 echipe
Contractul de drepturi TV pentru meciurile din Liga I va rămâne la aceeaşi valoare de 28 de milioane de euro, plus TVA, şi în viitorul sezon, chiar dacă s-a majorat la 16 numărul de echipe participante, a declarat joi, secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, Justin Ştefan.
"Am avut o discuţie cu domnul Becali, ne-a spus care sunt problemele dânsului, i-am oferit răspunsuri. Deci nu a fost niciun fel de problemă, mai degrabă o neînţelegere. Schimbările apărute în contract sunt faptul că este garantată suma de 28 de milioane de euro plus TVA şi pentru celelalte patru sezoane, deci nu se schimbă suma din contract. În ceea ce priveşte suma rămasă pentru sezonul 2019-2020, ea urmează să fie plătită mâine sau luni, în valoare de 18 milioane de euro, cu TVA inclus. În ceea ce priveşte prima tranşă, urmează ca ea să fie împărţită în trei rate, prima dată 5 milioane, a doua 5 milioane, apoi diferenţa. A fost o negociere, trebuie să te pui şi în postura celuilalt, au la rândul lor contracte cu mai multe televiziuni, au avut probleme în furnizarea meciurilor şi în zona de producţie. În ceea ce priveşte penalităţile nu cred că se pune problema de aşa ceva în acest moment. Dacă se va ajunge acolo, Adunarea Generală a spus că liga nu va suporta mai mult de un milion de euro şi dacă vom ajunge la un litigiu vom analiza dacă este culpa sa sau a altei instituţii că nu am putut să jucăm campionatul până la final", a declarat Ştefan la finalul Adunării Generale a LPF.
Din sezonul următor deţinătorul de drepturi TV va urma să achiziţioneze aparatura specifică pentru implementarea sistemului de arbitraj video (VAR): "Urmează de asemenea ca din sezonul 2021-2022 să suporte şi costurile tehnologiei VAR şi să încerce începând cu acelaşi sezon o creştere a contractului de drepturi tv. Eu cred că parteneriatul poate merge mai departe în condiţii normale. VAR se va implementa numai din banii deţinătorului drepturilor TV, e clar că tehnologia poate fi achiziţionată în termeni rezonabil, de unu-două luni, însă e nevoie şi de acest termen pentru pregătirea arbitrilor. Ceea ce înseamnă că mai devreme de play-off-ul sezonului viitor nu vom putea avea. Acesta este cel mai optimist termen".
Justin Ştefan a precizat că la începutul săptămânii viitoare va avea o discuţie cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai Ministerului Tineretului şi Sportului în ceea ce priveşte protocolul referitor la disputarea partidelor în condiţiile existenţei pandemiei de COVID-19.
"Urmează ca la începutul săptămânii viitoare să avem o discuţie cu reprezentanţii instituţiilor guvernamentale în vederea schimbării anumitor dispoziţii din protocolul actual. În privinţa meciurilor care nu se pot juca, vrem să aplicăm protocolul UEFA, cine e testat pozitiv se izolează şi cine e testat negativ îşi continuă activitatea, iar clubul să aibă 13 jucători pe foaia de joc. Sper ca de săptămâna viitoare să avem o rezoluţie favorabilă din partea autorităţilor guvernamentale, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Tineretului şi Sportului", a mai spus Ştefan.
Liga Profesionistă de Fotbal a cedat în 2019 drepturile de televiziune pentru meciurile din Liga I, pentru o perioadă de 5 ani, către compania EaD, la pachet cu drepturile comerciale, pentru suma de 28 de milioane de euro, plus TVA, pentru fiecare sezon. AGERPRES (A-autor: Adrian Ţone, editor: Adrian Drăguţ, editor online: Irina Giurgiu)