Fotbal: Comitetul Executiv al FRF a decis menținerea obligativității folosirii unui fotbalist sub 21 de ani în Liga I
Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal a menținut vineri obligativitatea folosirii unui jucător sub 21 de ani, format la nivel național, de către echipele din Liga I, respingând cererea LPF de renunțare la această regulă.
Președintele FRF, Răzvan Burleanu, a declarat vineri, într-o conferință de presă, că această regulă nu este discriminatorie și ea nu încalcă nicio lege națională sau comunitară, așa cum susțin reprezentanții cluburilor din Liga I.
"Această regulă, cu un jucător eligibil pentru naționala Under 21, este o soluție de compromis pentru că FRF și-a dorit să avem un campionat de tineret speranțe, dar LPF s-a opus spunând că nu sunt suficienți de mulți copii și nu există capacitate financiară. LPF susține că această regulă este ilegală și discriminatorie. Dar ea nu încalcă nicio lege, nici națională, nici comunitară. Propunerea LPF a fost să renunțăm la aplicarea acestei reguli în acest sezon, iar la anul să analizăm aplicarea ei la nivelul Cupei Ligii. Dar noi nu mai suntem deschiși. A venit vremea să luăm decizii dure. Trebuie să vedem peste doi ani care sunt consecințele acestei reguli. Câți jucători dintre aceștia ajung la prima reprezentativă. Oricum, în actualul campionat, acest jucător trebuie să fie născut după 1 ianuarie 1994, iar următorul sezon după 1 ianuarie 1996. Prin urmare o să vedem sezoane în care o să avem și jucători de 22 și de 23 de ani", a spus președintele.
Convenția anuală dintre FRF și LPF a fost semnată vineri de președinții celor două foruri în condițiile din sezonul precedent. "Liga Profesionistă de Fotbal se subordonează federației, pentru că FRF conduce fotbalul românesc. Deci nu este vorba despre nicio subjugare. FRF guvernează fotbalul din România, prin urmare LPF trebuie să se înțeleagă cu FRF și nu invers. E o relație de subordonare. Am semnat convenția în aceleași condiții de anul trecut", a adăugat Burleanu.
Comitetul Executiv a modificat vineri și regulamentul referitor la documentele necesare pentru ca un jucător extracomunitar să evolueze în România. "Am modificat regulamentul și am decis să avem parte de o armonizare cu legislația comunitară. Astfel, un jucător extracomunitar, pentru a fi legitimat în România, are nevoie de certificatul de transfer, de autorizația de muncă, de contractul de muncă și de dovada plății transferului. De azi înainte nu mai e suficient să aduci bonul de înregistrare la Oficiul pentru Imigrări", a precizat președintele FRF.
Faptul că secretarului general al LPF, Justin Ștefan, nu i-a fost permis accesul la ședința Comitetului Executiv de vineri, deși în trecut a asistat în calitate de invitat, a fost explicat de Burleanu prin faptul că această decizie aparține președintelui FRF, conform statutului. "Justin Ștefan nu se afla pe lista de invitați. Conform statutului, președintele federației invită persoane care să asiste la ședința Comitetului Executiv. În trecut a participat, azi nu a participat. Trebuie să înțeleagă foarte clar domnul Justin Ștefan că nu ne mai putem întoarce în trecut", a precizat Burleanu.
AGERPRES (autor: Marius Țone, editor: Adrian Drăguț, editor online: Simona Aruștei)