Fotbal: Cluburile din Premier League au renunţat la planul de reformă

Fotbal: Cluburile din Premier League au renunţat la planul de reformă

Proiectul "Big Picture", ce prevedea o reformă în profunzime a fotbalului profesionist din Anglia, "nu va fi susţinut sau pus în practică" de Premier League, au decis miercuri "în unanimitate" cele 20 de cluburi din acest campionat, transmite presa internaţională.

Marile linii ale acestei reforme, iniţiată de proprietarii lui Liverpool şi Manchester United, ce prevedea mai ales reducerea la 18 a numărului de cluburi în elită şi o nouă repartizare a drepturilor TV, au stârnit o puternică opoziţie din partea organizatoarei campionatului şi a cluburilor revoltate că nu au fost consultate.

Executivul britanic s-a opus şi el acestui plan, premierul Boris Johnson denunţând "manevre de culise care subminează încrederea în guvernanţa fotbalului".

În comunicatul său, Premier League a precizat că toate cluburile au acceptat "să lucreze împreună" la un nou "plan strategic" pentru "finanţarea fotbalului englez".

Vor fi vizate structura competiţiilor, calendarul, guvernanţa şi soliditatea financiară a cluburilor, iar suporterii şi Liga engleză de fotbal (EFL) vor fi implicaţi.

Majoritatea cluburilor din EFL au susţinut proiectul "Big Picture", a indicat preşedintele acestei instanţe, Rick Parry, care a fost în trecut la conducerea lui Liverpool şi a Premier League.

Proiectul prevedea ca grupările din Premier League să vireze 250 milioane lire sterline către EFL, pentru a ajuta cluburile din cele trei divizii inferioare până la încheierea crizei generate de Covid-19.

În altă ordine de idei, Premier League a decis miercuri că va debloca 50 de milioane de lire sterline pentru cluburile din League One şi League Two, sub forma unor subvenţii şi împrumuturi fără dobândă, pentru "a se asigura că niciun club nu va da faliment".

PL a deblocat deja în acest sezon un prim ajutor de urgenţă de 27,2 milioane de lire sterline.

"Big Picture" prevedea de asemenea suprimarea Cupei Ligii şi a Supercupei Angliei (Community Shield).

Conform proiectului, cele mai mari şase cluburi ("Big Six"), adică Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham Hotspur şi Arsenal, ar fi avut o putere sporită în luarea deciziilor de către Premier League, renunţându-se la principiul ''un club, un vot'' şi la majoritatea necesară de 14 voturi din cele 20 pentru adoptarea deciziilor.

Cele mai vechi nouă cluburi din Premier League ar fi avut un drept special de vot în adoptarea unor modificări importante, ce s-ar fi putut face cu minim şase voturi. Astfel, cluburile din "Big Six", alături de Everton, Southampton şi West Ham United, ar fi avut drept la câte unul dintre cele nouă voturi.
AGERPRES (AS/editor: Mircea Lazaroniu, editor online: Ady Ivaşcu)


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”