Fotbal: Christoph Daum - Acum meciul cu Polonia este cel mai important lucru

Fotbal: Christoph Daum - Acum meciul cu Polonia este cel mai important lucru

Germanul Christoph Daum, selecționerul echipei naționale a României, a declinat orice comentariu despre intenția Federației Române de Fotbal de a-i prelungi contractul cu încă doi ani, până în 2020, și a precizat că în aceste momente se gândește doar la următorul meci cu Polonia (11 noiembrie) din Grupa E a preliminariilor Cupei Mondiale din 2018.

''Acum sunt concentrat doar la meciul cu Polonia, care va fi foarte important pentru noi. Vorbim numai despre acest meci și trebuie să ne concentrăm total la acest meci și apoi cred că vom avea suficient timp să facem analize și să vorbim despre viitor. Dar acum meciul Polonia este cel mai important lucru'', a declarat luni Daum la sediul FRF, unde a ținut o prelegere de peste trei ore antrenorilor români cu Licență A și B.

Daum le-a împărtășit antrenorilor români principiile după care s-a ghidat în cariera sa și le-a oferit diverse practici și sfaturi după care să se ghideze în activitatea lor.

''Întotdeauna este ceva de învățat. Dar nu poți învăța ceva, dacă nu asculți. Trebuie să asculți, fie că ești jurnalist sau student, iar la sfârșitul zilei trebuie să întrebi antrenorii, studenții ce au învățat. Eu pot să le transmit doar impulsuri, fiecare gândește pentru el și poate vor gândi mai bine și vor face mai bine ceea ce vor să realizeze, să devină antrenori mai buni. Am vrut să le arăt antrenorilor că nu există o formulă a succesului, pentru că fotbalul este plin de complexitate. Nu este ca ca și cum ai găti o masă, unde urmezi o rețetă, pui ingredientele și iese ce te aștepți. În fotbal așa ceva nu este posibil și asta am vrut să le arăt. Că nu trebuie să te gândești la o formulă magică, este ceva special de la jucător la jucător, de la club la club, de la țară la țară'', a spus tehnicianul german.

Daum le-a recomandat tinerilor antrenori să urmeze mai ales un principiu de bază, fixarea informațiilor prin scris, începând de la planificarea antrenamentelor, la discuțiile cu conducerea clubului până la stabilirea obiectivelor.

Adept al unui singur antrenament pe zi în loc de două, Daum își dorește de la jucători ''să fie respectat și nu iubit'' și i-a sfătuit pe tinerii antrenori să nu folosească ironia sau sarcasmul în relația cu fotbaliștii.

Pentru că a simțit nevoia să se concentreze mai bine, Daum a povestit că a fost timp de o săptămână la o mănăstire indiană (ashram), pentru a descifra tainele meditației și tehnici de respirație: ''Am fost timp de o săptămână la un ashram în India. Am acum un echilibru deosebit, mă simt foarte bine''.

Țiți Dumitriu, prezent la prelegere, l-a întrebat pe Daum dacă patronul vreunui club i-a impus ce jucători să intre pe teren. Germanul a povestit că în Turcia s-a întâmplat ca patronii să aibă preferințe pentru anumiți jucători și să ceara ca alții să plece, după unele eșecuri, dar el juca tot cu aceeași jucători și câștiga următorul meci.

''Îi lăsam să-și facă numărul (pe patroni — n.r.), evitam loviturile ca un boxer, a spus Daum. Sunt patroni care îi văd pe antrenori și pe jucători ca pe niște sclavi, dar trebuie să știi când să spui stop, chiar dacă ești dat afară. Am și eu o onoare și e o linie care nu trebuie depășită, nu trebuie să permiți orice ca antrenor''.

Rehhagel, Hitzfeld și Klopp au fost câteva din exemplele oferite de Daum privind filosofia jocului și la final selecționerul României și-a prezentat și cele 10 principii proprii după care se ghidează:
1. Comunicare (valori comune, obiective, caracter)
2. Focalizare (ceea ce este important, anticipare)
3. Coordonare (delegare, control, responsabilitate)
4. Analiză (feed-back, corecție, conflicte)
5. Viziuni (căi mai bune, structuri de gândire, ''înfometat'')
6. Excelență (calitate, detalii, disciplină, perfecționare)
7. Angajarea de experți (cei mai buni colaboratori în toate departamentele)
8. Fixare în scris (planificare, simplificare, concepte de joc)
9. Încredere (persoana proprie, fii exemplu, fii creator sau ''follower'')
10. Echilibru (între minte și corp, între individualitate și echipă).

AGERPRES/(autor: Teodor Ciobanu, editor: Mihai Țenea, editor online: Andreea Lăzăroiu)


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...