Fotbal: Cererea de intrare în insolvenţă a FC Dinamo, acceptată - Este o obligaţie legală, etică şi morală
Clubul de fotbal Dinamo a anunţat, joi, prin intermediul unui comunicat de presă , că Tribunalul Bucureşti, prin Secţia a VII-a civilă, a dispus admiterea cererii clubului de deschidere a procedurii generale privind insolvenţa, precizând că acest demers reprezintă o obligaţie legală, etică şi morală a membrilor Consiliului de Administraţie.
"Tribunalul Bucureşti, prin Secţia a VII-a Civilă, a dispus în data de 26 iunie 2021 admiterea cererii clubului Dinamo Bucureşti de deschidere a procedurii generale privind insolvenţa. După episodul din 2014, istoria acestui club reprezentativ al României consemnează un nou moment dificil şi tensionat. În ultimul an, cu mai multă sau mai puţină înţelegere, opinia publică a putut regăsi, în cuvintele şi cifrele comunicate, dorinţa şi eforturile intense depuse pentru evitarea unui astfel de moment. Multiple şi susţinute, demersurile de identificare de noi parteneri, sponsori, bănci, discuţiile interminabile şi neserioase din partea acţionarului majoritar cu privire la un plan de susţinere financiară, anunţat doar în presă de către acesta, dar nematerializat în cifrele reci şi seci din contabilitatea clubului, coroborate cu un dezechilibru financiar major reflectat prin necesarul de finanţare, atât pentru plata datoriilor în sold, dar totodată şi pentru asigurarea disponibilităţilor financiare necesare până la 31 decembrie 2021, au contribuit decisiv la luarea deciziei de solicitare a protecţiei legiuitorului român, prin procedura generală a insolvenţei", se arată în comunicatul de presă remis AGERPRES.
FC Dinamo precizează că decizia a fost luată pentru a încerca "în ultimul moment" salvarea continuităţii echipei în Liga I: "La luarea acestei decizii de intrare sub protecţia legii s-au avut în vedere încercarea de ultim moment pentru salvare a continuităţii clubului în primul eşalon fotbalistic al României, prin participarea în sezonul competiţional 2021/2022, respectarea partenerilor clubului şi a obligaţiilor asumate, dar şi presiunea îndreptăţită exercitată de către jucători şi antrenori pentru o echipă competitivă şi completă, dar aflată sub umbrela unui minim confort mental şi material prin plata salariilor restante şi ale celor ce vor deveni scadente. Aşa cum se cunoaşte, declaraţiile actualului acţionar majoritar, în articole şi interviuri de susţinere a clubului, au fost din păcate nematerializate printr-un plan sportiv şi financiar, detaliat pe termen mediu şi lung. Ceea ce trebuie să înţeleagă suflarea dinamovistă şi opinia publică este că declanşarea procedurii de insolvenţă reprezintă o obligaţie legală şi, în acelaşi timp, etică şi morală a membrilor Consiliului de Administraţie, prezenţi sau reprezentaţi".
Reprezentantul acţionarului majoritar în Consiliul de Administraţie al FC Dinamo, Pablo Cortacero, nu a participat la şedinţa în cadrul căreia s-a luat decizia solicitării deschiderii procedurii de insolvenţă.
"Patru dintre membrii Consiliului de Administraţie, respectiv Constantin Eftimescu, Cristian Hîldan, Cornel Dinu şi Cornel Ţălnar, merită aprecierea şi respectul tuturor dinamoviştilor pentru asumarea acestui rol determinant de intrare sub protecţia legii. Domnul Pablo Miguel Fernandez Cortacero nu a participat la şedinţa Consiliului de Administraţie în condiţiile în care, în zilele premergătoare, a solicitat nenumărate detalii financiare şi sportive ale clubului. Suflarea dinamovistă are nevoie de timp şi de o gândire practică şi realistă pentru continuarea frumoasei poveşti începută în 1948 şi care trebuie să meargă mai departe pentru următoarele generaţii", se mai arată în documentul citat.
Aceasta este cea de-a doua procedură a insolvenţei declanşate de SC Dinamo 1948 SA, după ce societatea fusese reintrodusă în circuitul economic în septembrie 2015.
Clubul condus atunci de Ionuţ Negoiţă a acoperit în totalitate datoriile istorice ale societăţii conform planului de reorganizare. În acea etapă de insolvenţă, Dinamo a achitat aproximativ 4,5% din suma aferentă masei credale, care era de aproximativ 17,5 milioane de euro.
În ultima perioadă clubul Dinamo se confruntă cu mari probleme financiare, existând restanţe la plata salariilor jucătorilor, antrenorilor şi celorlalţi angajaţi pe mai multe luni. Conducerea reprezentată de Pablo Cortacero a anunţat în mai multe rânduri că va achita salariile, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
Suporterii grupaţi în programul socios DDB (Doar Dinamo Bucureşti) deţin 20,06% din acţiunile clubului şi de la sfârşitul anului 2020 au achitat mare parte din datoriile FC Dinamo cu banii strânşi din cotizaţii, donaţii sau vânzarea de bilete virtuale.
Compania Benel International SA, reprezentată de spaniolul Pablo Cortacero, a devenit la jumătatea lunii august 2020 acţionar majoritar al clubului de fotbal Dinamo Bucureşti. AGERPRES (AS-autor: Adrian Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: FC DINAMO BUCURESTI /Facebook