Fotbal - FIFAgate: Parlamentul Elveţiei i-a ridicat imunitatea procurorului general

Fotbal - FIFAgate: Parlamentul Elveţiei i-a ridicat imunitatea procurorului general

Parlamentul Elveţiei i-a ridicat imunitatea procurorului general în exerciţiu, Michael Lauber, contestat pentru felul cum a gestionat răsunătorul scandal de corupţie FIFAgate, decizia legislativului deschizând calea unei proceduri penale, informează AFP.

Lauber, care superviza anchetele referitoare la scandalurile de corupţie ce zguduie de mai mulţi ani Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA), este suspectat de o înţelegere secretă cu preşedintele FIFA, Gianni Infantino, din cauza unor întâlniri neoficiale pe care le-a avut cu acesta în 2016 şi 2017.

Copleşit de critici, şeful parchetului elveţian şi-a prezentat demisia la sfârşitul lui iulie, continuând să respingă acuzaţiile că ar fi minţit.

El va părăsi oficial funcţia pe 31 august.

Luni, comisiile de resort ale Parlamentului i-au ridicat imunitatea înaltului magistrat, subliniind într-un comunicat că faptele care i se reproşează au "o legătură directă cu funcţiile şi activităţile sale oficiale".

Ridicarea imunităţii, condiţie necesară pentru deschiderea unei proceduri penale împotriva procurorului general, a fost cerută pe 30 iulie de procurorul federal extraordinar al Confederaţiei, Stefan Keller, numit pe 3 iulie de guvern pentru a examina plângerile penale împotriva lui Lauber şi Infantino.

Potrivit primelor concluzii ale procurorului extraordinar, există "elemente constitutive ale unui comportament inacceptabil" în legătură cu întâlnirile dintre Infantino şi Lauber. Infracţiunile constatate "sunt abuzul de autoritate, încălcarea secretului profesional, obstrucţionarea procesului penal şi instigarea la aceste infracţiuni".

Preşedintele FIFA, împotriva căruia a fost deschisă pe 30 iulie o procedură penală, nu se bucură de nicio imunitate.

Autoritatea de supraveghere a parchetului elveţian a decis în 2019 să deschidă o anchetă după dezvăluirile din presa elveţiană despre o întâlnire nedeclarată în 2017 între Infantino şi Lauber. Acesta din urmă a afirmat că nu-şi aminteşte de ea. Două prime întâlniri între cei doi, care au avut loc în 2016, au fost dezvăluite de Football Leaks în 2018.

FIFA nu a dezminţit niciodată aceste întâlniri, explicând că ele erau menite să arate că forul internaţional, care are statutul de reclamant în unele proceduri, este "pregătit să colaboreze cu justiţia elveţiană". Însă incertitudinea juridică legată de desfăşurarea acestor întâlniri ridică problema unei potenţiale înţelegeri secrete între FIFA şi justiţie.
AGERPRES (AS/editor: Mircea Lazaroniu, editor online: Simona Aruştei)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”