Fostul şofer al lui Oprescu, directorul economic al Primăriei şi alți cinci părtași, ARESTAȚI

Fostul şofer al lui Oprescu, directorul economic al Primăriei şi alți cinci părtași, ARESTAȚI

Cristian Stanca, fostul şofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei, şi alte cinci persoane au fost arestaţi de Tribunalul Bucureşti, în dosarul în care primarul Capitalei este acuzat de luare de mită.  

Pe lângă şoferul lui Oprescu şi directorul economic din Primăria Capitalei, instanţa a admis propunerea DNA şi a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile şi pentru omul de afaceri Claudiu Bengalici şi pentru Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae şi Florin Şupeală, director general şi respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Mogoşoaia.

Instanţa a dispus şi luarea măsurii arestului la domiciliu pentru Bogdan Cornel Popa, directorul Administraţiei Cimitirelor, şi pentru Romeo Albu.

Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, ci poate fi contestată de inculpaţi, la Curtea de Apel.

Cristian Stanca, fostul şofer al primarului general Sorin Oprescu, omul de afaceri Claudiu Bengalici, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, Florin Şupeală, directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului şi Mircea Octavian Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei au fost reţinuţi, duminică seară, de procurorii anticorupţie în dosarul primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Conform DNA, Cristian Stanca este suspectat de complicitate la luare de mită (trei infracţiuni), complicitate la dare de mită şi trafic de de influenţă, Ruxandra Petroi Avasiloae, Florin Şupeală şi Mircea Constantinescu sunt suspectaţi de luare de mită, în timp ce omul de afaceri Claudiu Bengalici a fost reţinut pentru două infracţiuni de complicitate la spălarea banilor.

Popa este cercetat pentru luare de mită, complicitate la dare de mită, complicitate la luare de mită, două infracţiuni de dare de mită şi trafic de influenţă, iar Albu pentru complicitate la complicitate la dare de mită.

Procurorii DNA spun că în perioada mai-august 2015, Cristian Stanca, împreună cu Bogdan Cornel Popa, director al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane din Capitală, a pretins de la patru denunţători, oameni de afaceri, suma de 852.626 de lei, din care au primit echivalentul în lei al sumei de 5.000 de euro.

Astfel, persoana aflată într-o funcţie de conducere a fost de acord să vireze din patrimoniul Primăriei în cel al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului (CCPBPB) suma necesară pentru ca această din urmă instituţie să achite contravaloarea lucrărilor executate de societatea denunţătoare în temeiul unui contract de prestări servicii.

Totodată, conform procurorilor, în perioada iulie-august 2015, Cristian Stanca, ştiind că Ruxandra Petroi şi Florin Şupeală, în calitate de directori la CCPBPB, fuseseră de acord să primească drept mită suma de 70.000 euro pentru amândoi, de la aceleaşi persoane denunţătoare, a insistat în mod repetat pe lângă acestea din urmă să achite celor doi măcar o parte din banii promişi. Suma de bani urma să fie remisă pentru ca cei doi să fie de acord cu încheierea şi derularea contractului de prestări servicii menţionat.

În luna iulie 2015, Cristian Stanca, împreună cu aceeaşi persoană, a pretins aceloraşi oameni de afaceri suma de 7.000 euro (cel de-al doilea primind echivalentul în lei), pentru a-i remite lui Mircea Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei, lucru care s-a şi întâmplat în 12 august, potrivit DNA. Procurorii spun că această sumă de bani a fost cerută de Mircea Constantinescu pentru că a fost de acord să dispună virarea cu prioritate a unor sume de bani necesare achitării lucrărilor executate de firma oamenilor de afaceri la CCPBPB.

De asemenea, în perioada iulie-august 2015, Cristian Stanca, împreună cu aceeaşi persoană din conducerea Primăriei Capitalei, le-a cerut celor patru denunţători din dosar sume de bani ”pe care le-a particularizat la data de 04.08.2015 ca fiind 50.000 euro”, susţinând că, prin influenţa pe care o are asupra lui Sorin Oprescu, îl va determina pe acesta să aprobe virarea către CCPBPB a sumelor necesare achitării către societatea oamenilor de afaceri a lucrărilor executate.

De asemenea, Cristian Stanca le-a spus denunţătorilor că banii vor fi remişi de el primarului Capitalei, mai spun procurorii DNA.

În ceea ce îl priveşte pe omul de afaceri Claudiu Bengalici, DNA arată că în cursul anului 2014 acesta ”a ajutat persoana cu funcţie de conducere în aparatul Primarului Municipiului Bucureşti să disimuleze adevărata natură a provenienţei sumei de 6.428.698 de lei, primită în două rânduri cu titlu de mită de la aceleaşi persoane, creând aparenţa că între firma pe care o administrează şi cea a denunţătorilor au existat relaţii contractuale care să justifice plata sumei respective, cunoscând că banii proveneau din săvârşirea unor infracţiuni de corupţie”.

Bengalici administrează societatea ieşeană Delta Construct Invest.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost reţinut de procurorii DNA sâmbătă noapte, iar duminică noapte, cu puţin înainte de miezul nopţii, magistraţii Tribunalului Bucureşti au emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele edilului, care a fost dus în arestul Poliţiei Capitalei. Decizia nu este definitivă şi a fost contestată de Sorin Oprescu la Curtea de Apel Bucureşti.

Procurorii arată că, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi Sorin Oprescu, a înfiinţat în administraţia locală din Bucureşti un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.

Astfel, firma executantă păstra pentru sine între 30 şi 33 la sută din profitul brut, iar diferenţa era remisă funcţionarilor din aparatului primarului municipiului Bucureşti, cu titlul de mită. O parte de 10 la sută din valoarea contractului era cerută pentru Sorin Oprescu, potrivit DNA.

Potrivit anchetatorilor, primarul general al Capitalei a primit sâmbătă seară, de la şeful unei instituţii din subordine, 25.000 de euro, bani ce proveneau de la cei patru denunţători.

Potrivit unor surse judiciare, persoana care i-a adus banii ar fi şeful Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa.

Sorin Oprescu a fost ulterior oprit în trafic, sâmbătă noaptea, iar asupra sa ar fi fost găsită suma de 5.000 de euro din banii primiţi ca mită, în timp ce restul banilor ar fi fost găsiţi apoi la locuinţa acestuia, au mai spus sursele citate.

Victor Mocanu, unul dintre avocaţii lui Sorin Oprescu, a declarat, la scurt timp de la emiterea mandatului de arestare pe numele primarului, că acesta nici nu a luat mita de 25.000 de euro şi nici nu a cerut-o.

"Am văzut că se discută că ar fi primit mită un milion de euro. Sunt doar susţineri nereale ale denunţătorului. Domnul Oprescu a dat declaraţie amplă în fata judedcătorului deşi este nedormit de peste 40 de ore", a spus apărătorul lui Oprescu, precizând că primarul Capitalei nu a fost prins în flagrant.

În referatul procurorilor DNA cu propunerea de arestare a primarului Capitalei, unul din denunţătorii din dosar susţine că i-ar fi dat mită lui Sorin Oprescu un milion de euro, în perioada 2013- 2015.

De asemenea, un martor din dosarul lui Sorin Oprescu a declarat la DNA că primarul general primea banii în pungi de cadou, sub o pernă ornamentală de pe o canapea, şi îşi lua măsuri de precauţie atunci când primea sume de bani drept mită, folosind inclusiv un aparat pentru bruierea telefoanelor mobile.

În acelaşi document se precizează că martorul a afirmat, în declaraţiile date în faţa anchetatorilor, că Oprescu îi cerea omului său de încredere să fie atent când vine la întâlnirile pentru a da mita, să se deplaseze pe mai multe străzi pentru a verifica să nu fie urmărit.

Avocatul lui Oprescu a infirmat şi aceste afirmaţii.

"Nu s-a găsit aparatul la percheziţia care a fost efectuată la domiciliul din Ciolpani. Din nou afirmaţii nereale ale martorului denunţător, aşa cum, deşi astăzi (duminică, n.r.) mai bine de jumătate de zi parchetul din această casă a fost scos, căutându-se milionul de euro. Nu s-a găsit nicio sumă de bani", a precizat avocatul Viorel Mocanu, la ieşirea de la Tribunalul Bucureşti, după arestarea lui Oprescu.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”