Fostul șef PDL al Casei de Sănătate, Lucian Duță, condamnat la 6 ani cu executare pentru mită/Tribunalul a dispus și confiscarea a 6,3 milioane de euro
Tribunalul București l-a condamnat pe fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duță, la 6 ani de detenție efectivă pentru luare de mită într-un dosar al DNA, potrivit portalului instanței . Decizia nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel București.
Instanța a dispus și confiscarea a 6,3 milioane de euro de la Duță.
”Confiscă de la inculpatul Duță Nicolae Lucian suma de 6.300.000 euro, în echivalent lei la cursul oficial BNR, din ziua executării (…) Dispune instituirea măsurii sechestrului asigurător în limita sumei de 140.000 euro folosită la achiziționarea apartamentului nr. 64 situat pe strada Octavian Goga, …, sector 3 (…). Menţine sechestrul asigurător instituit prin ordonanţa nr. 265/P/2015 din data de 18.12.2018 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, cu privire la urmatoarele bunuri si sume de bani:
– suma de 2.183.820 euro existentă la data de 1 februarie 2018 în conturile din Elveția ale societății Eurotrust Invest Inc., plus dobânzile ulterioare;
– suma de 1.503.000 euro, primită de Euroinvest Development SRL și investită în terenul și construcția din București strada Jean Monnet nr. 22, sector 1, proprietatea Euroinvest Development SRL;
– suma de 137.500 de euro, primită de Sofian Victor și investită în apartamentul situat în București, strada Octavian Goga nr. 12, …, sector 3, proprietatea lui Sofian Victor;
– autoturismul marca BMW cu seria de șasiu XXX achiziționat cu suma de 86.800 lei pe numele lui Sofian Victor,
– suma de 37.464 lei primită de Sofian Nicoleta Carolina și investită în apartamentul nr. 11 din București, …, sector 3, proprietatea acesteia;
– suma de 68.680 lei primită de Sofian Alina și investită în apartamentul nr. 12 din București, …, sector 3, proprietatea acesteia, sumele de bani susmenționate urmând să faca obiectul confiscării speciale (…)
Dispune instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra tuturor bunurilor inculpatului, prezente și viitoare în limita sumei de 2.294.187 euro (având în vedere că suma totală primită cu titlul de mită de inculpat a fost de 6.300.000 de euro, iar în limita sumei de 4.005.813 euro au fost identificate sumele de bani și bunurile imobile ce fac obiectul măsurilor asigurătorii mai sus menționate)”, au decis judecătorii.
În decembrie 2018, DNA l-a trimis în judecată pe Lucian Duță pentru luare de mită în formă continuată.
Fostul șef al CNAS este acuzat că ar fi primit o mită de 6,3 milioane de euro cash sau direct în contul din Elveţia al unei firme off-shore înregistrată în Charleston, Saint Kitts&Nevis din Antile (Caraibe), potrivit rechizitoriului DNA.
Duţă ar fi primit 800.000 de euro cash şi 5.500.000 de euro în cont. Cash-ul l-ar fi primit personal într-un garaj, într-o sală alăturată biroului de la CNAS, despre care susţinea că ar fi fost protejată împotriva înregistrărilor sau într-un apartament vecin şi care nu era pe numele lui, se arată în rechizitoriu.
Fostul pedelist ar fi primit mita, reprezentând un comision de 10% din valoarea contractelor IT acordate de CNAS, de la Radu Enache, reprezentantul Hewlett Packard (HP) România şi de la Irina Socol, reprezentantul subcontractantului Siveco România.
Unul dintre contractele pentru care Lucian Duţă ar fi cerut comisionul de 10 la sută este cel din aprilie 2012 pentru implementarea Cardului Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate în valoare de peste 87 milioane de lei, adică peste 18 milioane de euro.
Enache şi Socol l-au denunţat pe Lucian Duţă, potrivit documentului citat.
Fostul preşedinte al CNAS ar fi pretins comisionul de 10%. susţinând că este nevoie de obţinerea unui „sprijin politic” pentru proiectele CNAS şi ar fi invocat relaţia pe care o avea cu preşedintele Traian Băsescu. Despre banii primiţi mită, Duţă a pretins că ar fi vrut să construiască o clinică medicală, însă până la urmă a investit într-o clădire de pe strada Jean Monet din Bucureşti, pe care a vrut să o închirieze Ambasadei Egiptului.
Pus în faţa probelor DNA (denunţuri şi documente bancare din offshore), Duţă a recunoscut parţial acuzaţiile, în sensul că a admis doar mita primită în cont, nu şi pe cea cash, se arată în rechizitoriul DNA. Potrivit propriilor declaraţii la DNA, Duţă a negociat mita în iunie 2010, adică exact în perioada în care preşedintele Traian Băsescu anunţa tăierile de salarii pentru bugetari.
Fostul preşedinte al CNAS ar fi investit banii despre care DNA susține că i-ar fi primit mită în construcţia unul bloc de 4 etaje pe strada Jean Monnet din zona Primăverii a Capitalei, în 3 apartamente şi un BMW luate pe numele familiei iubitei sale, fosta jurnalistă Simona Sofian, potrivit documentului citat. Când a fost luată la întrebări de procurorii DNA, familia fetei s-a încurcat în explicaţii şi, până la urmă, a admis că banii erau de la Duţă.
În paralel cu ancheta penală, procurorul DNA Ana Dana a realizat şi o investigaţie financiară. Aşa a arătat că familia iubitei lui Duță avea venituri mici şi nu şi-ar fi permis asemenea cheltuieli. În plus, anchetatorul a arătat că Duţă şi-a angajat iubita şi cei 3 fraţi ai ei la instituţiile de stat pe care le-a condus, CNAS şi Compania Sării. Vezi detalii aici.
Ana Dana, anchetatorul din dosarul lui Duță, este procuror de caz și în dosarul lui Daniel Tudorache, fostul primar PSD al Sectorului 1. Ana Dana este șefa interimară a Secției a 2-a din DNA de combatere a infractiunilor asimilate corupției.
Foto: Lucian Duță (Sursa: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea)