Fostul șef al spionajului german, cândva „vânător” de neonaziști, anchetat pentru extremism de dreapta
Hans-Georg Maassen a fost cândva însărcinat cu vânătoarea de neonaziști în Germania. Acum este anchetat pentru suspiciune de extremism de dreapta de către agenția de informații pe care a condus-o până în 2018.
Hans-Georg Maassen, fostul șef al spionajului german FOTO: EPA EFE
Hans-Georg Maassen a publicat o scrisoare din partea Biroului pentru Protecția Constituției (BfV) care confirmă că este anchetat, potrivit bbc.com.
Agenția spune că nu poate comenta cazurile individuale din cauza normelor stricte de protecție a datelor cu caracter personal.
Maassen a declarat pe X, fostul Twitter, că scrisoarea nu conține "dovezi substanțiale că investigația a fost justificată", adăugând că guvernul se teme de el.
El o acuză pe ministrul de interne de centru-stânga, Nancy Faeser, că folosește serviciile de informații pentru a lupta împotriva adversarilor politici.
În scrisoare, oficialii din domeniul securității citează aparenta credință a lui Maassen în teoriile conspirației de extremă dreapta și antisemite, retorica sa anti-migranți și o presupusă simpatie pentru mișcarea de extremă dreapta Reichsbürger, ai cărei membri au fost arestați în decembrie 2022 după o presupusă lovitură de stat eșuată.
În calitate de șef al serviciilor de informații interne, Maassen a fost acuzat că a minimalizat amenințarea extremei drepte.
De-a lungul anilor, acesta a devenit din ce în ce mai vocal cu privire la presupusele pericole pe care imigranții le reprezentau pentru societatea germană, iar comentariile sale feroce pe rețelele de socializare l-au transformat într-o icoană pentru dreapta radicală.
În 2018, el a fost forțat să plece din funcție - trimis oficial la "pensionare anticipată" - după ce a părut să se îndoiască de veridicitatea unui videoclip care arăta violențe xenofobe de extremă dreapta la un festival stradal din orașul Chemnitz din estul țării.
De atunci, comentariile sale au devenit mai extreme. Într-un articol intitulat "Chimioterapie pentru Germania", el a comparat migranții cu cancerul.
Experții spun că Maassen pare să se fi "radicalizat" - ironic pentru fostul șef al unei agenții însărcinate cu combaterea radicalizării.
De asemenea, acesta a confirmat acum că noul său partid politic de dreapta, Uniunea Valorilor, pe care l-a lansat la sfârșitul lunii ianuarie, ar fi fericit să colaboreze cu AfD, formațiunea de extremă dreapta, pentru a ajunge la putere după viitoarele alegeri regionale cheie.
Într-un interviu acordat agenției germane de știri DPA, el nu a spus că partidul său ar avea ca obiectiv formarea unei coaliții cu AfD. Dar a confirmat că va coopera în parlament în privința proiectelor de lege individuale și că nu ar avea nicio problemă în a se baza pe extrema dreaptă pentru a ajunge la putere.
Acest lucru ar contrazice abordarea adoptată de toate celelalte partide politice de a respinge cooperarea cu AfD - așa-numitul "firewall". Uniunea Valorilor este încă o mișcare mică, marginală. Dar disponibilitatea dlui Maassen de a încălca tabuul de lungă durată împotriva colaborării cu dreapta radicală arată cum se schimbă politica germană.
Unii membri ai Uniunii Valorilor au participat la o întâlnire devenită celebră în noiembrie la un hotel de pe malul unui lac de lângă Potsdam. În timpul reuniunii, la care au participat și membri de rang înalt ai AfD, participanții au discutat despre planurile de a organiza deportări în masă ale migranților și ale persoanelor de origine etnică non-germană.
Demonstrațiile în masă în curs de desfășurare în întreaga Germanie au fost declanșate de faptul că întâlnirea a devenit de notorietate publică luna trecută. Sâmbătă, un alt protest de amploare împotriva extremei drepte va avea loc la Berlin. Sloganul: "Noi suntem firewall-ul".
Sursa: adevarul.ro