Fostul șef al Poliției Timiș, Sorin Muntean, iese din arest preventiv și rămâne în arest la domiciliu

Fostul șef al Poliției Timiș, Sorin Muntean, iese din arest preventiv și rămâne în arest la domiciliu

Fostul șef al Poliției Timiș, Muntean Sorin Petru, a scăpat de arestul preventiv și va rămâne în arest la domiciliu pentru 30 de zile, după ce Curtea de Apel Timișoara (CAT) i-a admis, miercuri, cererea formulată în acest sens, într-un dosar privind fapte de corupție.

"Curtea admite cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu, formulata de inculpatul M.S.P. (Muntean Sorin Petru — n.r.) și dispune înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu a inculpatului, pe o durată de 30 zile", potrivit instanței.

Pe perioada arestului la domiciliu, fostul șef al IPJ Timiș are o serie de interdicții și obligații, între care și aceea de a nu părăsi imobilul fără permisiunea organului judiciar, dar și să nu comunice în niciun fel cu inculpații din dosar (Pavel Dumitru, comisarul-șef al Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Timiș, la data comiterii faptelor, cu omul de afaceri Iulian Boț, inculpat în același dosar, cu avocatul Bîlc Marian, inculpat în dosar), dar nici cu martorul C.S..

Soluția CAT, luată în Camera de Consiliu, poate fi contestată în 48 de ore.

Pe de altă parte, CAT a respins definitiv, miercuri, contestația formulată de inculpatul Muntean împotriva măsurii asiguratorii dispuse de Direcția Națională Anticorupție Timișoara.

Curtea de Apel Timișoara a respins miercuri și contestațiile similare ale inculpaților Bîlc și Pavel, formulate împotriva măsurii asiguratorii dispuse de procurorii anticorupție timișoreni.

Procurorii DNA Timișoara l-au reținut, în februarie, pe Muntean pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, luare de mită, instigare la dare de mită (două infracțiuni), favorizarea făptuitorului; pe Pavel, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, luare de mită, trafic de influență, complicitate la luare de mită, iar pe Boț — pentru constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, în formă continuată, dare de mită (patru infracțiuni) și cumpărare de influență (două infracțiuni). De asemenea, avocatul Bîlc este cercetat pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență (două infracțiuni), instigare la dare de mită (două infracțiuni).

Procurorii arată în rechizitorii că "în cursul anilor 2011 — 2013, inculpatul Boț Iulian, împreună cu mai multe persoane de încredere, s-au constituit și au acționat în cadrul unui grup infracțional organizat, având ca scop desfășurarea de activități evazioniste, prin intermediul a două societăți comerciale controlate prin persoane interpuse. Activitatea infracțională a grupului, care a cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste două milioane lei, s-a manifestat pe linia importului de autoturisme din spațiul european și revânzării acestora 'la negru', cu eludarea obligațiilor legale privind plata taxelor și impozitelor datorate către bugetul de stat".

Potrivit DNA, "activitățile infracționale ale grupării coordonate de inculpatul Boț s-au bucurat de sprijinul și protecția inculpaților Muntean Sorin Petru și Pavel Dumitru, în calitate de șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Timiș, respectiv șef al Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Timiș, care au fost atrași de-a lungul timpului în sfera de influență a grupului și fidelizați prin oferirea periodică a unor avantaje patrimoniale și sume de bani".

În acest sens, aceștia ar fi racolat în cadrul grupului alți ofițeri de poliție și ar fi coordonat activitățile infracționale de mituire a acestora, în scopul de a-i asigura afaceristului timișorean o soluție favorabilă în dosarul în care era cercetat.

"Un alt membru, cooptat în cadrul grupului infracțional a fost inculpatul Bîlc Marin, avocat în cadrul Baroului Timiș, persoană de încredere a inculpaților Muntean Sorin Petru și Boț Iulian, pe acesta din urmă reprezentându-l în mai multe dosare aflate pe rolul instanțelor", se arată în rechizitoriul DNA.

AGERPRES/(AS — autor: Otilia Halunga, editor: Nona Jalbă, editor online: Adrian Dădârlat)


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...