Fostul om de încredere al baronului PSD Arsene, secretar de stat în Guvernul PNL/A semnat angajament cu Securitatea în liceu
Fostul om de încredere al baronului PSD Arsene, secretar de stat în Guvernul PNL/A semnat angajament cu Securitatea în liceu.
Un politician controversat din județul Neamț, cu patru partide la activ, a fost numit, la începutul acestei săptămâni, secretar de stat în Ministerul Mediului. Fost prefect PSD pus în funcție de Ionel Arsene, Vasile Panaite (49 de ani) apare drept un apropiat al acestuia în interceptările dintr-un dosar de trafic de influență al baronului de Neamț, relatează G4Media.ro .
În ianuarie 2018, Arsene a fost reținut și acuzat de procurorii DNA că, în 2013, în calitate de deputat și președinte al Organizației Județene Neamț a PSD, a primit de la Gheorghe Ștefan, fostul primar al orașului Piatra-Neamț (martor în dosar), suma de 100.000 euro.
Banii ar fi reprezentat, conform procurorilor, plata ”pentru a-și folosi influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane din conducerea Agenției Naționale de Integritate, în scopul de a se constata nerespectarea dispozițiilor legale privind conflictul de interese și regimul incompatibilităților în cazul unei persoane (Culiță Tărâță, politician nemțean n.r.) care, la acea vreme, avea funcție de conducere în administrația locală.
Banii remiși de martor într-un restaurant situat pe raza municipiului București urmau să ajungă la persoanele respective prin intermediari.”
În probatoriul de la momentul reținerii lui Arsene, anchetatorii au prezentat și mai multe interceptări ambientale și telefonice. Una dintre acestea, considerată de judecători ca având ”o însemnătate probatorie ridicată”, îl are în centru pe Vasile Panaite, la acel moment prefect al județului Neamț.
Acesta era folosit de Arsene drept intermediar în discuțiile pe care le avea cu Ștefan, cel din urmă fiind nemulțumit că a dat banii, iar situația lui Tărâță nu se rezolvase.
Iată conținutul acestei interceptări din 22 noiembrie 2017 care a fost făcută publică de ziare.com :
”Vasile Panaite: Cu privire la… asta… (n.n. neinteligibil)… Fanica… (n.n. neinteligibil)… clar ca vrea mai devreme sa vorbeasca….sa stiu ce sa-i zic ca sa scap de el…
Ionel Arsene: Am inteles…
Vasile Panaite:… bai ma duc la el: hai ca ti-o rezolva…cum sa-i zic?… Lu p*** asta ce-i zic?
Ionel Arsene: N-am ce sa…
Vasile Panaite: Sa-si vada de treaba lui!…
Ionel Arsene: Spune-i asa…ca eu n-am nici o datorie la el…
Vasile Panaite: Da.
Ionel Arsene:… io.
Vasile Panaite: Da…
Ionel Arsene:…ce-o fost o… asa…
Vasile Panaite: Si…s-o-nchis…
Ionel Arsene:…si io si el o pierdut…amandoi…
Vasile Panaite:…a, deci amandoi ati pierdut si sanatate ba frate, asta e…
Ionel Arsene: Ca sa-l execute cineva pe ala, pe Culita…
Vasile Panaite: Am inteles!
Ionel Arsene:…si p*** mea, acum ce fac?…Eu iau pe mine…si ce….am pierdut… insa, asa cum i-am transmis…
Vasile Panaite: C-o rezolvi…corect, am inteles…astea sa fie cuvintele. Deci eu asa o sa fie cuvintele spun: Ba, omul uite-asa s-o…
Ionel Arsene: Sa nu mai vorbeasca…
Vasile Panaite: Exact!
Ionel Arsene:…ca daca vorbeste, ma pun de capul lui…nu-l mai ajut cu nimic…”
În acest dosar, trimis în instanță în februarie 2018, Panaite a avut calitatea de martor. Următorul termen al procesului, care se judecă la Tribunalul Bacău, este programat pe 26 noiembrie. ”Nu am ce comenta, este o acțiune pe rol”, a declarat Panaite despre prezența sa în acest dosar.
Partide pe bandă rulantă
La recentele alegeri locale, Panaite a fost ales consilier local din partea PNL, validarea sa aflându-se acum pe rolul Judecătoriei Piatra Neamț. A candidat și pe lista de consilieri județeni, pe loc eligibil, dar a renunțat la mandat. Panaite a intrat în PNL în august 2019, după câteva luni în Pro România
Sursa Foto: Facebook”Am fost întotdeauna un om de dreapta”, declara el la momentul adeziunii la PNL, ulterior fiind în cărți pentru a candida din partea acestei formațiuni la Primăria Piatra Neamț.
Principalul său sprijin în filială a venit din partea șefului Organizației Județene, Corneliu Cozmanciuc, căruia, de altfel, Panaite i-a și mulțumit public, pe Facebook, după ce a ajuns la Ministerul Mediului.
Anterior, Panaite a fost primar PSD într-o comună din județ, apoi prefect de Neamț sprijinit de PSD și Arsene
Sursa Foto: FacebookPanaite a fost primar și ca membru PDL, candidat la parlamentare în 2008 din partea acestui partid, având o relație apropiată cu primarul de atunci din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, unul dintre greii acestei formațiuni la acel moment.
”Nu poate fi vorba de traseism la mine, eu tot timpul am fost de dreapta, cu excepția unei scurte perioade în care am fost sprijinit de PSD pentru Prefectură. Pro România? A fost doar un agrement pentru o perioadă scurtă”, a afirmat Panaite, fără a menționa și mandatul de primar PSD de pe listele din 2016.
Premierul Ludovic Orban, în același timp președinte al PNL, nu a răspuns întrebărilor legate de traseismul lui Panaite și prezența acestuia în dosarul penal al lui Arsene.
Angajament cu Securitatea în liceu
În calitate de candidat la parlamentarele din 2008, actualul secretar de stat a fost verificat de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității care a descoperit că, în iulie 1989, pe când era licean, Panaite a semnat Angajament, cu numele conspirativ de colaborator ”Eduard/Edmond”, scopul fiind ”încadrarea informativă a liceului de chimie din Piatra Neamț”.
A primit verdict de necolaborare deoarece a furnizat o singură notă informativă, cu referire la ”practica de producție efectuată de elevii liceului”. (Adeverință nr. 5068/28.11.2008).
Legăturile sale cu domeniul în care a fost numit de premier sunt greu de identificat: absolvent de Teologie Ortodoxă (2000) și ASE (2007), master în Audit financiar (2007), operator tablou comandă Fibrex Săvinești (1990-1995), contabil-șef și primar de comună.
Pe contul de WhatsApp are menționat motto-ul: ”Poziția unui om, în societate, este limitată de imaginația sa.”, iar într-un CV disponibil pe Internet Panaite a consemnat ”Utilizare calculator la un nivel foarte bun”.
”Am o experiență administrativă, patru mandate de primar cu multe realizări, unul de prefect în care mi-am făcut cu destoinicie treaba, iar acum am posibilitatea de a transforma promisiunile în realizări”, a răspuns Panaite la întrebarea ce îl califică să ocupe funcția de secretar de stat.
Post similar și pentru un apropiat al fostului ministru
Odată cu Panaite, premierul Ludovic Orban a mai numit luni încă un secretar de stat la Ministerul Mediului: Andrei Ștefan Cazacu, consilier în această instituție de la sfârșitul lui 2019. Cazacu a fost adus în minister de ministrul în funcție la acea vreme, Costel Alexe, care îi este și șef pe linie de partid în PNL Iași.
Cazacu a fost administrator al unei societăți fondate de Alexe. Acesta a demisionat din funcția de ministru după ce, în septembrie, a fost ales președinte al Consiliului Județean Iași. El a fost înlocuit de Mircea Fechet.
Tot luni, un alt apropiat al lui Alexe a dobândit și el o funcție importantă în CJ Iași: finul său, Sorin Afloarei, a fost ales vicepreședinte al instituției pe care o conduce nașul său.