Fostul ministru al Energiei: Stocurile energetice de iarnă există și au fost notificate Guvernului Grindeanu la preluarea mandatului
Stocurile de iarnă necesare sistemului energetic există și au fost notificate noului Guvern încă de la preluarea mandatului, a scris fostul ministrul al Energiei, Victor Grigorescu, pe pagina personală de Facebook.
Aceasta după ce, joi, actualul ministru de resort, Toma Petcu, a declarat că fostul Guvern nu s-a preocupat de asigurarea stocurilor pentru iarnă .
"Stocurile de iarnă necesare sistemului energetic există și ele au fost notificate inclusiv către Guvernul Grindeanu, la preluarea mandatului. Este o naivitate să credem că aceste stocuri dispar peste noapte sau se pot constitui la comandă. Stocuri pentru iarnă au început să fie acumulate încă din toamnă", spune Grigorescu .
El a susținut faptul că discuția pe această temă este una politică.
"Discuția pe marginea existenței lor este o chestiune politică și nicidecum profesională. Cine vrea să le verifice poate să o facă prin înființarea unei comisii sau prin verificarea directă a cifrelor. Nu e nevoie de șapte zile ca să vezi dacă ai sau nu stocuri la îndemână. Nu avem sincope în alimentarea cu energie sau agent termic, adică stocurile există și din ele producem energia în vârf de sezon rece", a adăugat Grigorescu.
Potrivit acestuia, Dispeceratul Energetic Național și Comandamentul de iarnă gestionează situația an de an, au acces la aceste date și, dacă ar fi existat vreo problemă, ea s-ar fi rezolvat de multă vreme.
'"Greaua moștenire' e doar o chestiune de discurs politic", a adăugat fostul ministru.
Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat joi că a observat, în ultimul interval de timp, o proastă pregătire a perioadei de iarnă realizată de fostul guvern, precizând că a cerut Corpului de control să facă verificări în acest sens la complexele energetice Hunedoara și Oltenia, precum și la Ministerul Energiei.
"Am observat în acest timp o proastă pregătire în prealabil a perioadei de iarnă de către fostul guvern. În primul rând, stocurile de cărbune la centralele termoelectrice. Aici m-aș referi la CE Oltenia, unde avem la ora actuală 357.000 de tone. Cu un consum zilnic pe vârf orar de 80.000 de tone, ne-ar asigura o durată de funcționare doar pentru patru zile. La CE Hunedoara avem la ora actuală în stocuri 30.000 de tone. Cu un consum zilnic de 6.100 de tone pe zi, asta înseamnă o funcționare de maxim patru zile", a spus Petcu, la începutul ședinței de Guvern.
El a precizat că a solicitat verificări referitoare la modul de pregătire a perioadei de iarnă din perspectiva aprovizionării cu energie.
"Pentru a stabili cum s-a ajuns la situația de a fi tot timpul la limita stocului de cărbune, riscând chiar oprirea lor de multe ori, am dispus Corpului de control verificarea modului de pregătire a perioadei de iarnă la cele două complexe și la Ministerul Energiei", a adăugat ministrul.
Potrivit acestuia, în perioada următoare vor fi elaborate proceduri "foarte clare și bine stabilite".
"Aceste proceduri, din păcate, nu au fost făcute în guvernarea anterioară, punându-ne acum într-o situație limită, pe care doar cu experiența celor din sistem am reușit s-o trecem", a susținut demnitarul.
Astfel, Guvernul a aprobat, în ședința de joi, o Hotărâre care prevede, printre altele, că pot fi interzise exporturile de energie electrică în situații de criză, în perioada 16 ianuarie — 15 februarie 2017.
O altă măsură prevede trecerea centralelor pe combustibil alternativ (păcură), dar și limitarea aprovizionării cu energie pentru unii consumatori industriali.
AGERPRES