Fostul ministru al educaţiei din Catalonia, Clara Ponsati, s-a predat poliţiei din Scoţia
Fostul ministru catalan al educaţiei, Clara Ponsati, vizată de un mandat de arestare european pentru că a luat parte la declararea unilaterală a independenţei Cataloniei, s-a predat miercuri poliţiei din Scoţia, unde se află în exil, relatează Reuters şi AFP.
Clara Ponsati a sosit cu puţin înaintea orei 11:00 GMT la un comisariat de poliţie din centrul oraşului Edinburgh, însoţită de avocatul său. O instanţă scoţiană va decide în cursul zilei dacă Ponsati va putea fi eliberată pe cauţiune până la audierea privitoare la eventuala sa extrădare.
'Clara rămâne fermă, hotărâtă şi este decisă să riposteze', a declarat avocatul Aamer Anwar.
Clara Ponsati se opune extrădării, considerând că nu va avea parte de un proces corect în Spania, unde liderii secesioniştii sunt angajaţi într-o luptă cu statul, iar majoritatea sunt fie în spatele gratiilor, aşteptând să fie judecaţi, fie în exil.
'Ca şi alţi politicieni catalani, am promovat referendumul democratic paşnic din octombrie 2017 şi, cu toate acestea, acum mă confrunt cu acuzaţii printre care rebeliune cu violenţă împotriva unităţii naţiunii spaniole', a afirmat miercuri Clara Ponsati într-o declaraţie cu ocazia lansării unei strângeri de fonduri pe internet pentru a-i susţine apărarea, şi care i-a permis deja să adune peste 95.000 de lire sterline în câteva ore.
Ea se numără printre cei 13 lideri catalani aflaţi în străinătate pentru care Curtea Supremă spaniolă a emis au reactivat vineri mandate de arestare europene şi internaţionale.
Fostul şef al executivului catalan Carles Puigdemont a fost arestat duminică de poliţia germană în apropiere de frontiera daneză, după cinci luni de exil.
Ca şi alţi lideri catalani, Clara Ponsati s-a exilat în Belgia la 30 octombrie 2017, după destituirea executivului catalan şi punerea sub tutela Madridului a regiunii, în replică la declaraţia de independenţă de la 27 octombrie.
Ea s-a instalat în Scoţia, unde predă economia la Universitatea St. Andrews şi unde a primit sprijinul unor membri ai Partidului Naţionalist Scoţian (SNP), care împărtăşeşte aspiraţiile separatiştilor catalani. AGERPRES