Fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, la DNA pentru un dosar privind retrocedările de terenuri de la Fundulea

Fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, la DNA pentru un dosar privind retrocedările de terenuri de la Fundulea

Procurorii DNA au anunţat, pe 8 ianuarie 2013, că fostul ministru al agriculturii Stelian Fuia este urmărit penal pentru abuz în serviciu. La acea dată acesta a precizat că dosarul „nu are legătură” cu activitatea sa politică, că este „mai vechi, de peste opt ani” şi primise Neînceperea Urmăririi Penale (NUP) în 2012.

Fuia a precizat că are „o hârtie” de la Ministerul Finanţelor care certifică faptul că activele la care se face referire în dosar sunt şi astăzi în domeniul public al statului.

„Acest dosar nu are legătură cu activitatea mea politică. Dosarul este unul vechi de peste opt ani şi, din câte ştiu eu, a fost închis printr-o rezoluţie de neîncepere a urmăririi penale în 2012. Surprinzător este că apare acest dosar, nu ştiu ce elemente noi au apărut pentru a se schimba rezoluţia, vom vedea. Important este că pentru activele supuse executării eu am făcut tot ce e posibil ca ele să rămână în domeniul public al statului. Eu am atatcat în justiţie ca director actul de execuţie şi, la ora actuală, dacă cineva este curios să verifice situaţia activelor de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea, putea vedea că şi astăzi aceste active sunt în domeniul public. Eu am o hârtie de la Ministerul Finanţelor care certifică că aceste active sunt şi astăzi în domeniul public al statului”, a explicat Fuia.

Fuia şi sora sa sunt urmăriţi penal

La începutul lunii ianuarie, procurorii anticorupţie au anunţat că au început urmărirea penală faţă de fostul ministru Stelian Fuia care este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, fapte comise în timp ce era director la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea.

De asemenea, sora şi cumnatul acestuia, Alexandrina şi Daniel State, asociaţi la SC Procera Agrochemicals, sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.

Potrivit anchetatorilor, Stelian Fuia, în calitate de director la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice (S.C.D.P.A.M) Fundulea, ar fi omis „îndeplinirea unui act de serviciu în cadrul unei proceduri de executare silită, fapt ce a condus la vânzarea ilegală, prin licitaţie organizată la data de 19 decembrie 2005, a unor imobile din patrimoniul statului către o persoană fizică, banii fiind plătiţi societăţii la care asociată era sora învinuitului”.

Concret, Stelian Fuia, deşi cunoştea că împotriva instituţiei publice pe care o conducea s-a declanşat, ca urmare a unei sentinţe civile, o procedură de executare silită a unor bunuri pe care instituţia le deţinea în calitate de concesionar, nu ar fi formulat contestaţie la executare (conform Codului de procedură civilă) şi nu a arătat că bunurile se aflau în patrimoniul statului.

În acest sens s-ar fi vrut stingerea unei datorii pe care, iniţial, Staţiunea de cercetare Fundulea o avusese faţă de Staţiunea Didactică Belciugatele.

„După încuviinţarea executării silite, cu acordul Staţiunii Fundulea, dreptul de a recupera datoria a fost preluat, printr-un contract de cesiune de creanţă, de către SC Procera Agrochemicals”, au mai arătat procurorii.

Avantajele patrimoniale obţinute de SC Procera Agrochemicals, după executarea silită, s-ar fi reflectat, în mod direct, în patrimoniul Alexandrinei şi lui Daniel State. Cei doi beneficiari ai foloaselor ar fi cunoscut şi ar fi acceptat prejudicierea statului prin modalitatea descrisă de anchetatori.

Cercetat de ANI pentru conflict de interese

În octombrie 2008, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a făcut plângere la parchet împotriva lui Stelian Fuia, pentru conflict de interese.

„ANI s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că domnul deputat Fuia Stelian, în calitate de director al Staţiunii de Cercetare Fundulea, a încheiat un contract cu firma Procera Agrochemicals Romania SRL, la care deţinea 50% din acţiuni, nerespectând dispoziţiile legale privind conflictul de interese”, preciza ANI într-un comunicat oficial.

În martie 2010, Parchetul General a respins însă acţiunea ANI.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Fostul ministru al agriculturii Stelian Fuia s-a prezentat, marţi, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru a fi audiat în dosarul în care este urmărit penal pentru abuz în serviciu. Acesta este anchetat, în legătură cu vânzarea unor imobile aparţinând Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea, prin care ar fi fost favorizaţi sora şi cumnatul acestuia.

Fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia este urmărit penal pentru abuz în serviciu, în legătură cu vânzarea unor imobile aparţinând Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea, prin care ar fi fost favorizaţi sora şi cumnatul acestuia. Faptele penale ar fi fost comise în perioada în care fostul ministru era director la Staţiunii Fundulea.

Scandalul terenurilor din Călăraşi care au aparţinut Institutului Fundulea, cercetat de către DNA, nu este singurul în care este implicat fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia. Un alt dosar vizează devalizarea Staţiunii de Cercetări pentru Plante Medicinale de la Fundulea în perioada când acelaşi Fuia era director al staţiunii.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”