Fostul manager al unui spital din Capitală a recunoscut că a luat mită. Ce pedeapsă a primit

Fostul manager al unui spital din Capitală a recunoscut că a luat mită. Ce pedeapsă a primit

Fostul manager al Spitalului CF 2, Şerban Bucur, a recunoscut că a primit mită în valoare de 764.370 de lei de la parteneri contractuali ai unității. În urma acordului de recunoaștere a vinovăției, el a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

Bărbatul ar fi primit peste 760.000 de lei mită FOTO Arhivă

Bărbatul ar fi primit peste 760.000 de lei mită FOTO Arhivă

"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului BUCUR ȘERBAN, manager al Spitalului Clinic CF nr.2 București, aflat sub control judiciar, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (146 de acte materiale)", se arată într-un comunicat al DNA.

De ce este acuzat managerul spitalului

În perioada decembrie 2019 – iunie 2024, managerul Spitalului Clinic CF nr. 2 din București ar fi cerut și primit ilegal sume de bani de la reprezentanții unor firme care aveau contracte cu spitalul. Printre aceștia se numără și două persoane martori, iar suma totală ajunge la aproximativ 764.370 de lei, reprezentând între 5% și 10% din valoarea fără TVA a facturilor plătite de spital în această perioadă.

Banii ar fi fost primiți în legătură cu atribuțiile manageriale, pentru a asigura buna desfășurare a contractelor și plata facturilor.

Cele 146 de acte materiale constau în situații în care managerul ar fi primit aceste sume în numerar , de obicei în plic, în cadrul unor întâlniri care aveau loc în biroul său din spital.

Contractele vizau furnizarea hranei zilnice pentru pacienți, lucrări de reparații și întreținere a instalațiilor electrice, sanitare, termice, reabilitarea unor secții ale spitalului, servicii de programare electronică a pacienților, precum și achiziția de echipamente medicale, produse de curățenie și dezinfectanți.

Și-a recunoscut faptele

"În prezența avocatului, inculpatul BUCUR ȘERBAN a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia respectiv:

- 3 (trei) ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere cu stabilirea unui termen de supraveghere de 4 (patru) ani, precum și cu interzicerea, pe o perioadă de 4 (patru) ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, interzicerea dreptului de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat; interzicerea dreptului de a ocupa funcția de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii, respectiv manager al unei unități sanitare publice și interzicerea dreptului de a deține, purta și folosi orice categorie de armă. De asemenea, inculpatul a declarat expres că este de acord cu prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității pe o durată de 120 zile și cu confiscarea de către instanța de judecată a sumei 764.370 de lei", au mai transmis procurorii.

De asemenea, ceilalți patru inculpați au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției pentru infracțiunea de dare de mită în formă continuată, respectiv dare de mită, cu pedepse 1 an și 6 luni închisoare cu suspendare, respectiv 1 an și 4 luni închisoare cu suspendare pe un termen de supraveghere de doi ani și interzicerea unor drepturi.

Dosarul de urmărire penală și acordurile de recunoaștere a vinovăției privindu-i pe inculpatul BUCUR ȘERBAN și pe ceilalți patru inculpați au fost înaintate la Tribunalul București.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Motivul pentru care Laura Crișan și-ar fi aruncat tatăl în aer

2 Gigi Becali, despre generalul Lucian Pahonțu: „Are cea mai mare putere din România” / „Mi-e frică de omul ăsta”

3 „Numărul de șefi de stat care au răspuns invitației lansate de Vladimir Putin arată că liderul de la Kremlin nu este deloc izolat pe scena internațion…

4 Mungiu-Pippidi / „Maia Sandu a fost sfătuită prost, probabil din zona serviciilor românești”

5 VIDEO Constructorul turc de pe Drumul Expres Craiova–Pitești va produce „cea mai mare surpriză din 2024”