Fostul director din Ministerul Economiei Răsvan Toader, reţinut pentru luare de mită, a fost arestat
Fostul director din Ministerul Economiei Răsvan Toader şi oamenii de afaceri Stelian Tulcan şi Carla Postolache, reţinuţi de DNA Oradea pentru fapte de corupţie, au fost arestaţi preventiv, miercuri, de Tribunalul Bihor, decizia nefiind însă definitivă.
Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bihor a decis, miercuri seară, arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a lui Gabriel Răsvan Toader, fost director al Direcţiei Generale Politici Industriale şi Mediul de Afaceri din cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, şi a celor doi oameni de afaceri Stelian Tulcan şi Carla Postolache, pentru fapte de corupţie.
Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Oradea.
Marţi, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea au dispus reţinerea pentru 24 de ore a lui Gabriel Răsvan Toader, pentru luare de mită, a lui Stelian Vlăduţ Tulcan, pentru dare de mită, şi a Argentinei Carla Postolache, pentru complicitate la luare de mită.
Potrivit ordonanţelor de reţinere, în baza unor înţelegeri anterioare, din perioada decembrie 2011 - mai 2012, Gabriel Răsvan Toader, prin intermediul Argentinei Postolache, ar fi pretins de la Stelian Tulcan, în cursul lunii mai 2012, contravaloarea unei cantităţi de 48 metri cubi de beton, în valoare totală de 14.461,36 lei.
"Pentru acest «serviciu», în contextul autorizării unui antrepozit fiscal, suspectul Toader Gabriel Răsvan trebuia să avizeze lista cu semifabricatele şi produsele finite înscrise în nomenclatorul de fabricaţie şi să avizeze asimilarea, din punct de vedere al accizelor, a produselor energetice cu produse pentru care sunt stabilite accize în cazul societăţii comerciale reprezentate de suspectul Tulcan Stelian Vlăduţ, lucru care s-a şi întâmplat la data de 22.05.2012", precizau procurorii.
Întreaga cantitate de beton pretinsă a fost achitată în întregime de către Tulcan, prin intermediul firmei pe care o reprezenta, susţineau anchetatorii.
"Cantitatea de 48 mc de beton a fost utilizată de către numitul Toader Gabriel Răsvan la construirea unui imobil în zona localităţii Ghiroda, judeţul Timiş", se arăta în ordonanţele de reţinere.
Surse din cadrul anchetei declarau că reţinerile de marţi au legătură cu percheziţiile făcute, în 6 mai, la omul de afaceri arădean Stelian Tulcan.
Acesta deţine o rafinărie în localitatea arădeană Apateu - SC West Petrol Rafinare SRL. Rafinăria a fost inaugurată anul trecut, după o investiţie de câteva milioane de euro, având capacitatea de prelucrare a 250 de tone de ţiţei pe zi. Tulcan mai are o benzinărie şi un hotel în oraşul Chişineu-Criş.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, în 6 mai, de structura centrală a DNA, procurorii făceau cercetări "într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală în legătură cu importul de produse petroliere, în perioada 2009-2011, prejudiciul estimat fiind de aproximativ 13.500.000 lei".
"În cursul zilei de 6 mai, ca urmare a autorizării de către instanţa competentă, au fost efectuate percheziţii domiciliare în trei locaţii din Chişineu Criş şi Apateu, judeţul Arad. În acest moment, în cauză se efectuează urmărirea penală prin raportare strict la fapte, nefiind începută urmărirea penală faţă de vreo persoană", se arăta în comunicatul din 6 mai.
Percheziţiile au vizat atunci şi compania West Petrol Oil deţinută de omul de afaceri arădean Stelian Tulcan.
Surse din rândul anchetatorilor declarau atunci că procurorii au ridicat documente în urma descinderilor şi urmau să-i invite la audieri pe proprietarul rafinăriei şi pe soţia acestuia, cei doi având împreună şi alte afaceri, în afara rafinăriei din Apateu, între care un hotel.