Foştii manageri ai UCM Reşiţa au fost ARESTAŢI

Foştii manageri ai UCM Reşiţa au fost ARESTAŢI

Adrian Preda si Adrian Chebutiu, fosti manageri ai UCM Resita, retinuti pentru delapidarea companiei si constituire de grup infractional organizat, prejudiciul fiind estimat la peste 75 de milioane de lei, au fost arestati preventiv, in urma deciziei de joi a Tribunalului Caras-Severin, transmite Mediafax.

Potrivit reprezentantilor Tribunalului Caras-Severin, magistratii au emis, joi, mandate de arestare preventiva pe numele fostilor manageri ai UCM Resita, Adrian Chebutiu si Adrian Preda, pentru infractiuni de delapidare a companiei si constituire de grup infractional organizat, prejudiciul in acest caz depasind 75 de milioane de lei.

Decizia Tribunalului Caras-Severin poate fi contestata la Curtea de Apel Timisoara.

Fostul director al UCM Resita Adrian Chebutiu si adjunctul acestuia Adrian Preda au fost audiati, miercuri, la DIICOT Caras-Severin, intr-un dosar care vizeaza devalizarea uzinelor, in acelasi caz fiind audiata si sotia lui Chebutiu.

In urma audierilor, Adrian Preda si Adrian Chebutiu au fost retinuti pentru 24 de ore, iar pentru sotia lui Adrian Chebutiu, Lacramioara, procurorii au decis cercetarea in libertate.

Conform unui comunicat de presa transmis, joi, de DIICOT, procurorii au inceput urmarirea penala impotriva lui Adrian Chebutiu si Adrian Preda, dar si impotriva sotiei lui Chebutiu.

"In cauza exista suspiciunea rezonabila ca inculpatii au constituit un grup infractional organizat in scopul delapidarii SC UCM Resita SA prin insusirea in interesul SC Hydro Engeneering SA a know-howului, constand in tehnologii, documente, schite, manuale, desene industriale a caror valoare economica depaseste 17 milioane de euro", arata DIICOT.

Astfel, Adrian Chebutiu, desi indeplinea functia de director al UCM Resita, a infiintat, alaturi de sotia sa, Lacramioara, SC Hydro Engeneering SA, iar principalul actionar era, contrar prevederilor legale, SC UCM Resita SA.

Cu ajutorul nou-infiintatei societati, familia Chebutiu spera sa acceseze fonduri europene in parteneriat cu Ministerul Economiei si Comertului, dedicate Institutelor de Cercetare si Proiectare.

"S-a propus, votat si aprobat infiintarea SC Hydro Engeneering SA doar in situatia in care SC UCM Resita SA urma sa detina pachetul majoritar de actiuni", se arata in comunicatul DIICOT.

In paralel, Adrian Chebutiu a emis o hotarare necunoscuta de membrii Consiliului de Administratie prin care SC UCM Resita SA, care detinea patrimoniul in domeniul de cercetare si dezvoltare, se obliga ca, dupa infiintarea noii societati, sa transmita acest patrimoniu prin punerea la dispozitie de tehnologii, documente, schite, manuale si personal tehnic specializat catre noua societate.

Imediat dupa ce a reusit sa treaca patrimoniul UCM Resita la SC Hydro Engineering SA, in 28 mai 2007, a avut loc o sedinta a Consiliului de Administratie al SC UCM Resita, prezidata de Adrian Chebutiu, in calitate de presedinte, si Stefanica Lacramioara, in calitate de secretar, in care s-a decis scoterea UCM din actionariatul SC Hydro Engineering SA, insa cu renuntarea la orice pretentie, de orice natura, fata de aceasta societate. Practic, intreg patrimoniul UCM Resita ramanea la firma lui Chebutiu.

Conform DIICOT, in 29 mai 2007, Adrian Chebutiu, in calitate de presedinte al Consiliului de Administratie si director general la UCM Resita a incheiat si semnat un contract cadru de prestari servicii prin care a angajat compania la plata unor servicii prestate de SC Hydro Engineering SA in legatura cu patrimoniul insusit ilegal.

"In acest contract era stipulata clauza prin care dreptul de autor asupra serviciilor care fac obiectul prezentului contract (legate de patrimoniul UCM Resita - n.r.) apartin executantului, respectiv SC Hydro Engineering SA", se mai arata in comunicat.

In acest fel, SC Hydro Engeenering SA a emis facturi si a incasat, in intervalul 28 mai 2007 - 28 noiembrie 2013, suma de 47.862.851 lei.

De asemenea, sursa citata mai arata ca, dupa scoaterea UCM Resita din actionariatul SC Hydro Engineering SA, au fost evaluate 92 de modele industriale din arhiva Compartimentului de Cercetare, dintre care doar sapte au fost create dupa infiintarea noii societatii, restul fiind create anterior, precum si mai multe licente de calculator si programe, la valoarea de 30.991.143 lei. Aceasta suma a fost inregistrata in contabilitatea SC Hydro Engeenering SA, la rubrica imobilizarii necorporale.

Prejudiciul in acest caz este de 77.687.269 lei si se compune din doua valori insumate. Pe de o parte, suma de 47.862.851 lei reprezentand profitul SC Hydro Engeenering SA in derularea unor contracte incheiate in intervalul 28 mai 2007-28 noiembrie 2013 cu ajutorul UCM Resita, si, pe de alta parte, suma de 29.824.419 lei reprezentand valoarea modelelor industriale concepute anterior infiintarii SC Hydro Engeenering SA, inregistrate ilegal in contabilitatea acesteia.

In luna decembrie 2013, Adrian Chebutiu si Adrian Preda au fost arestati preventiv in dosarul delapidarii companiei, fiind acuzati de evaziune fiscala, in forma continuata (16 acte materiale), deturnare de fonduri, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, in forma continuata, spalare de bani si asocierea in vederea savarsirii unei infractiuni.

Chebutiu si Preda au contestat la acea vreme decizia de arestare preventiva dispusa de Tribunalul Timis, iar Curtea de Apel Timisoara a decis ca acestia sa fie cercetati in libertate.

De asemenea, potrivit unor surse, Adrian Chebutiu si Adrian Preda ar fi vandut unor rude, sub pretul pietei, mai multe case de vacanta, care au fost in proprietatea UCM Resita, fiind cercetati si pentru acest lucru.

Adrian Chebutiu si Adrian Preda au fost condamnati la inchisoare cu executare intr-un alt dosar, de returnare de TVA, alaturi de un om de afaceri libanez.

Potrivit DNA, in august 2010, UCM Resita a emis o factura prin care ar fi vandut catre SC Libarom Agri SRL patru motoare contra sumei totale de 250 de milioane de euro, plus TVA.

Potrivit anchetatorilor, factura a fost emisa pe baza unui contract continand obligatii fictive, iar motoarele erau intr-o avansata stare de degradare - nu erau functionale si erau alcatuite din piese uzate. Procurorii anticoruptie spuneau ca valoarea reala a marfii era de 50 de ori mai mica decat cea din factura. Omul de afaceri libanez a cerut restituirea de la bugetul de stat a peste 60 de milioane de euro ca urmare a acestei afaceri.

Chebutiu si Preda au fost condamnati in prima instanta la cate cinci ani de inchisoare cu executare, iar omul de afaceri Said Baaklini la sapte ani de inchisoare, decizia nefiind definitiva.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…