Fosta familie regală a Greciei, care a trăit în exil, încearcă să își recâștige cetățenia după 50 de ani. Numele de familie care „a deranjat” politicienii

Fosta familie regală a Greciei, care a trăit în exil, încearcă să își recâștige cetățenia după 50 de ani. Numele de familie care „a deranjat” politicienii

Membrii fostei familii regale a Greciei au solicitat cetățenia greacă și au recunoscut,în mod oficial sistemul republican de guvernare al țării, într-o mișcare istorică la 50 de ani de la abolirea monarhiei.

Prințul Pavlos și Anne Marie FOTO: Getty Images

Prințul Pavlos și Anne Marie FOTO: Getty Images

Regelui Constantin al II-lea și membrilor familiei sale le-a fost retrasă cetățenia greacă în 1994, în urma unei dispute cu guvernul cu privire la fostele proprietăți regale și la afirmațiile conform cărora a refuzat să renunțe la orice drept la tronul Greciei pentru descendenții săi, potrivit The Guardian.

Athanasios Balerpas, oficial al Ministerului de Interne, a declarat că rudele defunctului rege, care a murit anul trecut la vârsta de 82 de ani, au semnat o declarație de recunoaștere a guvernului republican și de adoptare a unui nou nume de familie, „De Grece” - în franceză „al Greciei”.

Dar alegerea lor de a aplica folosind numele de familie „De Grece” - care înseamnă „al Greciei” în franceză - a deranjat politicienii de stânga, unul dintre aceștia afirmând că acest lucru creează „confuzie”.

„Atunci când spun că renunță la titlurile lor și la orice pretenții viitoare [la tron], optând pentru acest nume de familie, creează confuzie”, a declarat Partidul Socialist.

Pentru partidul de stânga Syriza, „alegerea numelui de familie este problematică ... deoarece ordinea juridică greacă nu recunoaște titlurile și nobilimea”.

Mass-media grecească a raportat pe larg că 10 membri ai familiei au solicitat cetățenia, inclusiv toți cei cinci copii ai lui Constantin al II-lea și ai fostei regine Anne-Marie - Alexia, Pavlos, Nikolaos, Theodora și Philippos - precum și cinci dintre nepoții regelui decedat.

„Să privim acum spre viitor. Cred că este un moment bun pentru că se închide un cont din trecut și acum putem privi înainte ca popor”, a declarat Balerpas, oficial al Ministerului de Interne, pentru radioul de stat.

Monarhia greacă a fost abolită prin referendum în decembrie 1974, când alegătorii au sprijinit cu o majoritate covârșitoare o constituție republicană, la câteva luni după căderea unei dictaturi militare de șapte ani.

Membrii familiei regale au trăit în exil timp de zeci de ani, înainte ca Constantin să revină ca simplu cetățean în jurul vârstei de 70 de ani. Retragerea cetățeniei grecești în 1994 a avut loc în timpul unei bătălii juridice cu privire la fosta proprietate regală, care în prezent este deținută de stat.

Aceștia refuzaseră anterior să adopte un nume de familie, distanțându-se de numele Glucksburg, atribuit printr-o lege din 1994, pe care îl considerau că îi leagă prea strâns de strămoșii lor germani și îi face să pară mai puțin greci legitimi.

Decizia privind cetățenia trebuie să fie publicată acum în buletinul oficial al guvernului înainte ca aceștia să poată solicita cărți de identitate de stat și pașapoarte grecești.

Legislatorii din partidele de opoziție de centru-stânga și de stânga au declarat că foștilor membri ai familiei regale nu ar fi trebuit să li se permită să își aleagă propriul nume de familie, unii susținând că sună mai degrabă ca un titlu decât ca un nume de familie standard, dar nu s-au opus dreptului lor la cetățenie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

4 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

5 A cumpărat clubul de la cine nu trebuie? Americanii susțin că Dan Șucu nu este patron la Genoa