Fosta conducere de la Hidroelectrica Curtea de Argeș, trimisă în judecată de DNA

Fosta conducere de la Hidroelectrica Curtea de Argeș, trimisă în judecată de DNA

Octavian Florian Oprea, fost director tehnic la Hidrocentrale Curtea de Argeș (sucursală a Hidroelectrica), a fost trimis în judecată de procurorii DNA - Serviciul Teritorial Pitești pentru abuz în serviciu, fals intelectual și complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În același dosar, au fost trimiși în judecată Constantin Metehoiu, fost director al Hidrocentrale Curtea de Argeș, acuzat de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată; Ștefan Vulparu, inginer în cadrul Serviciului Tehnic al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeș și asociat în cadrul unei societăți comerciale; Nicolae Arman, fost director tehnic la SC Filiala pentru Reparații și Servicii Hidroserv Curtea de Argeș SA; Emil Nicolae Vasile Stăticescu, fost șef serviciu comercial în cadrul SC Filiala pentru Reparații și Servicii Hidroserv Curtea de Argeș; Vasile Oae, șef al laboratorului Metrologie — PRAM din cadrul aceleiași companii.

De asemenea, au mai fost deferiți justiției Teodor Dima, Florin Nicolae Stoian, asociat în cadrul unei societăți comerciale, Bogdan Alexandru Metehoiu, Vlad Alexandru Dragu.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2011-2012, Octavian Oprea, în calitate de director adjunct (tehnic) al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeș și Vasile Arman, în calitate de director tehnic al SC Filiala pentru Reparații și Servicii Hidroserv Curtea de Argeș SA, beneficiind de ajutorul altor inculpați, și-au îndeplinit în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu în legătură cu încheierea a opt contracte privind implementarea unor sisteme software.

Contractele respective au fost atribuite în mod preferențial unor firme controlate de Teodor Dima, Bogdan-Alexandru Metehoiu și Florin Nicolae Stoian. La una dintre acestea era asociat și Ștefan Vulparu.

Atribuțiile de serviciu au fost încălcate de cei doi directori în legătură cu comandarea lucrărilor, derularea propriu-zisă a procedurii de achiziție, negociere valoare ofertă, realizare situații de lucrări aprobarea și admiterea la plată, în mod nelegal, a unor facturi emise în baza contractelor respective.

Concret, întreaga procedură s-a derulat cu încălcarea dispozițiilor legale și a procedurilor interne, în condițiile în care lucrările nu au fost realizate de firmele beneficiare ale contractelor, nu au existat situații de lucrări, mai mult sistemele respective fie nu există, fie sunt nefuncționale și nu au fost livrate componentele software necesare. O parte dintre lucrările trecute la plată au fost realizate de fapt de către personalul SC Filiala pentru Reparații și Servicii Hidroserv Curtea de Argeș.

În realizarea acestor fapte, Octavian Oprea și Nicolae Arman au beneficiat și de ajutorul inculpaților Vasile Oae și Vasile Stăticescu, care au fost și membri în comisiile de evaluare al căror președinte era Vasile Arman.

Pentru a disimula originea ilicită a sumei de 2.032.908 lei, Teodor Dima, Bogdan-Alexandru Metehoiu și Vlad-Alexandru Dragu au creat un mecanism prin care, în relația cu Hidrocentrale Curtea de Argeș, au interpus 4 entități — persoane fizice autorizate. Astfel, banii respectivi au fost transferați în mod repetat din conturile acestor entități în conturi personale, operațiuni urmate de retragerea acestora prin folosirea instrumentelor electronice sau retrageri în numerar.

Procurorii susțin că, prin acțiunile realizate de inculpați, s-a produs un prejudiciu de 8.192.817 lei bugetului SC Hidroelectrica SA, sumă cu care această societate s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză, procurorii au pus sechestru pe bunuri mobile și imobile ale inculpaților.

Dosarul se va judeca la Tribunalul Argeș.

Octavian Oprea și alți membri din conducerea Hidrocentrale Curtea de Argeș au mai fost trimiși în judecată de DNA în august 2015 pentru fapte similare.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”