Fosta Armată Roșie, umilită de militarii ucraineni

Fosta Armată Roșie, umilită de militarii ucraineni

Militarii ruși nu rezistă în fața uraganului ucrainean, care a eliberat deja 6.000 de kilometri pătrați de teritoriu și mai bine de 20 de localități de sub ocupația fostei Armate Roșii

Vehicule militare distruse în Harkov - Razboi în Ucraina FOTO AFP

Vehicule militare rusești distruse de militarii ucraineni FOTO AFP

Ucraina a anunţat noi succese militare în regiunea Harkov, spunând că a ajuns la frontiera cu Rusia şi că a eliberat într-o lună echivalentul unui teritoriu care are de şapte ori suprafaţa Kievului de sub controlul armatei ruse. Fosta Armată Roșie pare să fi intrat în debandadă și și-a părăsit mare parte din tehnica militară, multe echipamente fiind intacte.

În est, „eliberarea localităţilor de invadatorii ruşi continuă în regiunile Harkov şi Doneţk”, a susţinut armata ucraineană. Iar în regiunea Herson (sud), ea a revendicat recucerirea a 500 de kilometri pătraţi în două săptămâni, prima sa estimare în cifre a avansului din sud.

În total, „de la începutul lunii septembrie, soldaţii noştri au eliberat deja 6.000 de kilometri pătraţi de teritoriu ucrainean în est şi sud şi continuăm să avansăm”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski luni seară într-un video online. Kievul nu revendica duminică decât 3.000 de kilometri pătraţi „eliberaţi”.

Armata ucraineană a transmis luni că, pe întreg frontul, a „reuşit să alunge inamicul din peste 20 de localităţi” în 24 de ore, adăugând că „trupele ruse îşi abandonează poziţiile în grabă şi fug”. În cursul serii, şeful de cabinet al preşedinţiei ucrainene, Andrii Iermak, a publicat un video în care o voce din off explică: „Brigada a 14-a mecanizată separată a ajuns la frontiera regiunii Harkov cu Rusia. Aici este satul Ternova”, situat la cinci kilometri de graniţa rusă.

Fără concluzii pripite

„Este prea devreme pentru a spune unde ne vor duce toate acestea”, a reacţionat şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, în timpul unei vizite în Mexic. „Suntem în primele zile (ale contraofensivei - n.r.), prin urmare consider că nu ar fi bine să anticipăm exact unde ne vor duce toate acestea”, a adăugat el.

Tot în regiunea Harkov, Parchetul ucrainean a anunţat luni descoperirea a patru cadavre de civili cu „urme de tortură” în satul Zaliznicinoie, recent eliberat. „Conform versiunii preliminare a anchetei, victimele au fost ucise de militari ruşi în timpul ocupaţiei satului”, a precizat parchetul. Forţele ruse au fost acuzate de abuzuri repetate în Ucraina.

De precizat că, duminică, forţele ucrainene au intrat în Izium, în nord-est, localitate care număra 50.000 de locuitori înainte de război şi care a devenit un punct-cheie pentru logistica şi alimentarea trupelor ruse. Pierderea acestui oraş ar putea contracara serios ambiţiile militare ale Moscovei în estul Ucrainei, consideră experţi militari. „Ucraina a aplicat o înfrângere operaţională majoră Rusiei preluând aproape în totalitate regiunea Harkov, însă contraofensiva actuală nu va pune capăt războiului”, a atenţionat totuşi Institutul pentru Studierea Războiului (ISW).

Plecați în graba mare

Cel mai probabil, militarii ruși s-au retras haotic, iar la această concluzie se ajunge doar văzând numeroase fotografii distribuite pe rețelele de socializare de militarii ucraineni și care arată armamentul și echipamentele de luptă abandonate de fosta Armată Roșie. Este vorba de tancuri, blindate, camioane, centre de comandă, piese de artilerie autopropulsate, lansatoare de rachete ce vor fi reparate și vor fi folosite acum împotriva forțelor de invazie.

În marea lor majoritate, mașinile de luptă rusești par avariate în luptele cu ucrainenii sau chiar de militarii ruși în retragere. Totuși, deși unele din vehicule au suferit în mod evident avarii importante, altele par în condiție bună, având probabil nevoie de reparații minore pentru a fi reutilizate de militarii ucraineni.

Analistul militar Aurel Cazacu a explicat pentru „Adevărul” ce trebuie să facă Aliații în plină contraofensivă ucrainenană. „Tacticienii aliați trebuie să lucreze ca până acum. Au date din satelit și de la aeronavele de supraveghere al tărilor NATO care zboară deasupra României, Poloniei și peste Marea Neagră și nu trebuie să fie luați de val. Nu trebuie să se grăbească atunci când îi sfătuiesc pe militarii ucraineni. Trebuie menținut un ritm ridicat al luptelor astfel încât rușii să nu respire, dar pe fondul victoriilor nu trebuie să ne grăbim pentru că putem pica într-o cursă. Apoi, la fel de important, europenii și americanii nu trebuie să se îmbete cu apă rece, ca să spun așa. Nu trebuie scăzut ritmul în care ajung ajutoarele militare la ucraineni. Ba chiar acesta trebuie ridicat, pentru că este un moment crucial pentru acest război”, a precizat Aurel Cazacu.

Armata face apel la populație

Serviciul de spionaj militar ucrainean continuă să facă apel la cetățeni care sunt rugați să comunice locul exact (cu coordonate GPS dacă se poate) în care se află centrele de comandă și spațiile de campare ale fostei Armate Roșii. Totodată, serviciul de informații ucrainean cere populației locul exact în care sunt cazați ofițerii ruși cu rang înalt.

În plus, cetățenii sunt rugați să semnaleze mișcările de trupe ale rușilor și eventualele deplasări de coloane militare incripționate cu litera „Z”, dar să comunice și datele de identitate ale celor care au pactizat cu ocupanții ruși.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…