Fost șef CNADNR: Șoferii riscă accidente în orice moment pe autostrăzile din România, care au probleme
Șoferii riscă în orice moment să facă accidente pe autostrăzile din România, care sunt pline de gropi și au mari probleme, a declarat, luni, fostul director general al CNADNR Mihai Bășulescu, într-o conferință de presă.
El este și reprezentant al Grupului de inițiativă pentru restructurarea și reprofesionalizarea CNADNR, care, alături de Sindicatul Național Profesional al Drumarilor din România, a organizat luni o conferință de presă cu scopul de a demasca neregulile din activitatea companiei de drumuri.
Bășulescu a precizat anterior, în conferința de presă, că toate autostrăzile din România au probleme.
"Evident că, pentru șoferi, este periculos. Există riscul de accidente, există riscul să mergi cu mașina pe un drum perfect și să te trezești cu mașina în groapă", a susținut Bășulescu, întrebat de ziariști ce riscă șoferii din cauza infrastructurii proaste.
Reprezentanții Grupului de inițiativă pentru restructurarea și reprofesionalizarea CNADNR au cerut luni demisia ministrului Transporturilor, Dan Costescu, a secretarului de stat Marcel Boloș și a actualului șef al companiei de drumuri, Cătălin Homor, pentru situația dezastruoasă a sectorului, dar și din cauza neregulilor sesizate în cadrul CNADNR.
La rândul său, Alin Goga, consilier juridic în CNADNR și reprezentant al Grupului de inițiativă, a declarat că toate autostrăzile din România sunt pline de gropi și au aceleași probleme pe care le-a avut și tronsonul Sibiu-Orăștie, care a fost demolat.
"Toate autostrăzile sunt șvaițer, sunt ca Sibiu-Orăștie. Ne-am săturat să spunem tuturor miniștrilor și prim-miniștrilor de aceste probleme. Există un raport al Direcției de calitate care arată că toate autostrăzile au mari probleme, au defecte majore de construcție. Deși le-am plătit, ele au avut probleme la recepție și nu au recepție finală. Azi nu mai putem executa nici garanțiile. Constructorii ne lasă acum ca pe proști, pentru că Narcis Neaga (fost director general al CNADNR — n. r.) și alți directori generali nu și-au făcut treaba, iar Homor (Cătălin Homor, actualul director al companiei — n. r.) nu face decât să-i acopere", a precizat Goga.
La rândul său, Florin Dascălu, director de întreținere în cadrul companiei, a susținut că demolarea sectorului Sibiu-Orăștie a fost o greșeală, întrucât acel tronson ar fi putut fi consolidat și fără demolare.
"Este o greșeală să demolezi 200 de metri de autostradă ca să vezi ce e în corpul autostrăzii. Nimeni nu face așa ceva. Puteau fi făcute sondări pentru asta. Acel tronson putea foarte bine să fie consolidat, pentru că există soluții tehnice pentru asta", a susținut Dascălu.
Alin Goga a acuzat și lipsa unei strategii coerente la nivelul CNADNR.
"Spre exemplu, decât să facem noi drumuri expres în patru ani, mai bine luăm drumuri care sunt deja, cum sunt DN 1 B sau DN 2, care au o bandă și jumătate și le facem expres în doi ani", susține el.
Totodată, Florin Dascălu a subliniat și lipsa de specialiști din cadrul CNADNR.
"Dintre cei 6.000 de angajați ai companiei, doar 169 de oameni sunt ingineri de drumuri, adică 3%. Marile centre universitare scot ingineri de drumuri, iar statul nu îi folosește. Dintre cei 49 de șefi de secție, doar 29 sunt ingineri de drumuri, restul sunt absolvenți de relații publice, juriști, economiști. Sistematic, compania a fost condusă de neprofesioniști. Compania trebuie condusă de un inginer drumar, eu nu cred că în țara asta nu se găsește un inginer drumar", a mai spus Dascălu.
În replică, CNADNR a emis luni un comunicat în care susține că aceasta este o campanie mincinoasă la adresa activității sale, care îi afectează poziția în raport cu parteneri contractuali.
"Având în vedere că CNADNR SA este într-un plin proces de reorganizare la nivelul managementului, care cuprinde o serie de măsuri organizatorice și structurale, considerăm că este împotriva regulilor de bună funcționare a oricărei companii publice sau private desfășurarea unui atac mincinos menit să decredibilizeze compania. Această campanie mincinoasă afectează poziția companiei în principal în toate raporturile juridice cu partenerii contractuali externi și interni", se arată în comunicatul CNADNR.
AGERPRES/(AS — autor: Florentina Cernat, editor: Oana Tilică, editor online: Andreea Lăzăroiu)