Fost preşedinte al Coreei de Sud, condamnat pentru corupţie, a fost eliberat pe cauţiune

Fost preşedinte al Coreei de Sud, condamnat pentru corupţie, a fost eliberat pe cauţiune

Fostul preşedinte sud-coreean Lee Myung-bak, condamnat în octombrie 2018 la 15 ani de detenţie pentru fapte de corupţie, a beneficiat miercuri de o eliberare pe cauţiune, informează AFP.

La putere din 2008 până în 2013, fostul preşedinte sud-coreean astăzi în vârstă de 77 de ani a fost declarat vinovat între altele pentru acceptare de mită şi deturnare de fonduri.

Înalta Curte a Coreei de Sud a acceptat cererea lui de eliberare pe motive de sănătate, potrivit agenţiei sud-coreene Yonhap. În cerere, fostul preşedinte a invocat vârsta sa şi temerea de a muri subit din cauza diabetului şi apneii de somn.

Tribunalul l-a declarat vinovat de faptul de a fi beneficiat de bani din partea grupului Samsung pentru a acorda o graţiere preşedintelui acestei companii sud-coreene, Lee Kun-hee, care fusese condamnat pentru evaziune fiscală.

Fostul preşedinte al Coreei de Sud a dezminţit orice delapidare de fonduri, afirmând că procesul împotriva lui constituie o "răzbunare politică".

În Coreea de Sud, şefii de stat ajung adesea la închisoare odată îndepărtaţi de la putere, de cele mai multe ori ca urmare a unei alternanţe politice. Astfel, cei patru foşti preşedinţi încă în viaţă au fost toţi condamnaţi.

Park Geun-hye, preşedinta care i-a succedat lui Lee, a fost condamnată la 25 de ani de detenţie şi milioane de euro amendă pentru corupţie şi abuz de putere. Ea a fost destituită în 2017 în urma unui răsunător şi ramificat scandal ce i-a făcut pe mii de sud-coreeni să protesteze în stradă. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”