Fost premier al Rusiei: Regimul lui Putin se va prăbuși în doi ani. Amenințarea nucleară, o cacealma

Fost premier al Rusiei: Regimul lui Putin se va prăbuși în doi ani. Amenințarea nucleară, o cacealma

Fostul prim-ministru rus Mihail Kasianov a afirmat că amenințarea președintelui rus Vladimir Putin de a utiliza armele nucleare este o „cacealma” și că regimul său „se va prăbuși în doi ani”, relatează Daily Mail .

image

Mihail Kasianov în perioada în care a fost prim-ministrul Rusiei FOTO EPA-EFE

Kasianov, care a fost primul premier al lui Putin, în perioada 2000-2004, după care a trecut în opoziţie, a afirmat că „are foarte multe îndoieli" că liderul rus va folosi armele nucleare.

Comentariile sale vin în contextul în care liderul de la Kremlin a amenințat Kievul și Occidentul că nu va ezita să utilizeze armele nucleare pentru a proteja teritoriul Rusiei, în vreme ce Moscova se pregătește să anexeze teritoriile ucrainene care se află sub ocupația rusă prin referendumuri.

Kasianov, un critic al lui Putin, care anul acesta a fugit din Rusia într-o locație necunoscută, a susținut, totodată, că războiul din Ucraina, în care se estimează că 55.000 de soldați ruși au fost uciși și mii de tancuri au fost distruse în ultimele șapte luni, ar putea duce la prăbușirea regimului lui Putin.

Furia crește la Moscova, după ce Putin a dispus mobilizarea a 300.000 de rezerviști pentru a lupta în Ucraina, determinând mii de ruși să protesteze în 38 de orașe din Rusia.

Fostul premier a afirmat pentru Channel 4 News: „În ceea ce privește mobilizarea, nu este o cacealma. În ceea ce privește potențiala utilizare a armelor nucleare, cred că este o cacealma”.

În ceea ce privește alipirea zonelor ocupate ale Ucrainei prin referendumuri, Kasianov a afirmat: „El vrea chiar acum să șantajeze liderii occidentali, întreaga societate occidentală”.

El vrea să recunoască, prin aceste referendumuri, părțile ocupate ale Ucrainei ca teritoriu rusesc și să le spună apoi liderilor occidentali: „Putin este gata să folosească arme nucleare pentru a apăra teritoriul suveran rus. Dar mă îndoiesc foarte mult că dl Putin va folosi armele nucleare pentru că realizează că pentru liderii occidentali este același lucru, indiferent dacă există anexarea și recunoașterea, natura războiului nu s-ar schimba”, a mai adăugat Kasianov.

Despre mobilizarea parțială

Președintele rus Vladimir Putin a dispus, miercuri, mobilizarea a mii de rezerviști ruși și organizarea de referendumuri în zonele ocupate din Ucraina, care urmează să înceapă vineri, 23 septembrie.

Locuitorii vor fi întrebați dacă doresc ca teritoriile să devină parte a Rusiei în provinciile Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie, un vot care va fi favorabil Moscovei, ceea ce înseamnă că Rusia ar putea anexa acele regiuni începând de săptămâna viitoare.

Potențialul militar al armatei ucrainene va crește și va avea un avantaj decisiv pe câmpul de luptă care va duce la schimbarea situației și, după cum cred, la prăbușirea regimului lui Putin”, a declarat Kasianov.

Vladimir Putin a crescut miza, miercuri, anunțând o mobilizare parțială, în timp ce a promis că va folosi „toate mijloacele disponibile” pentru a descuraja viitoarele atacuri împotriva Rusiei, făcând aluzie la arsenalul nuclear al Moscovei.

Unii observatori văd mutarea lui Putin de a anexa teritoriul ucrainean împreună cu mobilizarea și amenințările nucleare ca o ultimă încercare de a forța Kievul și pe aliații săi occidentali să accepte actualul status quo, după o contraofensivă ucraineană de succes.

Tatiana Stanovaia, un specialist politic independent care urmărește procesul decizional al Kremlinului, a descris mișcările lui Putin cu privire la referendumuri ca un pretext pentru a crește miza.

„Acesta este un ultimatum rusesc adresat Ucrainei și Occidentului: Ucraina trebuie să renunțe sau va avea loc un război nuclear”, a spus Stanovaia. „Pentru Putin, anexarea ar legitima dreptul de a recurge la amenințări nucleare pentru a proteja teritoriul Rusiei”.

Mobilizarea trupelor este prima astfel de mișcare în Rusia după cel de-al Doilea Război Mondial.

Ordinul de mobilizare a declanșat proteste la Moscova și în alte orașe, care au fost rapid înăbușite de forțele de ordine, arestând astfel aproape 1.400 de oameni.

Surse independente de știri au spus că unii dintre cei arestați au primit o citație pentru a se prezenta la birourile militare de înrolare, joi, prima zi de recrutare.

Rușii își părăsesc țara

Mai multe bilete de zboruri au fost cumpărate de ruși după anunțul lui Vladimir Putin.

Orice persoană normală este (îngrijorată), este oribil”, a afirmat un bărbat, pe numele său Serghei, care a debarcat la Belgrad după un zbor de la Moscova.

Este ok să-ți fie frică de război și de asemenea lucruri”.

Kirill Rogov, un analist politic independent, a descris ordinul de mobilizare ca un „amestec exploziv de nebunie, incompetență și disperare”. El a precizat că Putin riscă să piardă sprijinul din partea majorității populației ruse.

Acum este nevoie de sacrificiu și este o încălcare a acordurilor nescrise din trecut, care ar declanșa mai multe represiuni", a afirmat Alexander Baunov, un expert în cadrul Fundației Carnegie pentru Pacea Internațională.

Mai mult decât atât, Baunov a precizat că hotărârea lui Putin de a anexa regiunile controlate de Rusia echivalează cu un avertisment: „Ați îndrăznit să vă luptați cu noi în Ucraina, acum încercați să luptați cu noi în Rusia, sau mai precis, cu ceea ce numim astfel”.

Între timp, într-un discurs televizat adresat națiunii, Putin a afirmat, miercuri, că arsenalul nuclear al Rusiei este mai modern decât cel al NATO și și-a arătat disponibilitatea de a folosi armele nucleare.

Aceasta nu este o cacealma”, a mai adăugat Putin, făcând referire la aliații din Occident care au descris amenințările sale nucleare anterioare ca pe o încercare de a slăbi sprijinul internațional pentru Ucraina.

Vladimir Putin la Vladivostok FOTO EPA EFE jpg

FOTO EPA-EFE

Sfârșitul pentru regimul lui Vladimir Putin

Însă, Kasianov consideră că amenințarea lui Putin este într-adevăr o cacealma, afirmând că acest război se va dovedi a fi sfârșitul pentru președintele rus.

Cred că Putin ar putea cumva să nominalizeze un fel de succesor, dar acest succesor nu va fi un lider real al țării, ci va fi pentru o anumită perioadă de timp, ceea ce, desigur, ar duce la prăbușirea regimului”, a afirmat Kasianov.

Atunci, inevitabil, vor fi alegeri democratice, dar va dura un timp, nu va fi mâine, nu peste șase luni, ci peste doi ani. În această perioadă, Putin pleacă undeva, pleacă, nu știu, în resortul Lacul Baikal sau în China”.

Lansatoarele de rachete HIMARS furnizate de SUA și alte arme occidentale au jucat un rol important în contraofensiva ucraineană din regiunea Harkov.

Succesul Ucrainei a fost o lovitură umilitoare pentru Vladimir Putin, care a considerat invazia Ucrainei drept o „operațiune militară specială”.

Între timp, Moscova și Kievul au efectuat un schimb neașteptat de prizonieri, cel mai mare de la începutul războiului. Ucraina l-a oferit pe oligarhul ucrainean pro-Putin Viktor Medvedciuk în schimbul a peste 200 de prizonieri ucraineni, printre care se numără și comandanți ai batalionului Azov.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...