Fost membru CSM despre decizia CCR în cazul Șoșoacă: „O catastrofă din punct de vedere constituțional”

Fost membru CSM despre decizia CCR în cazul Șoșoacă: „O catastrofă din punct de vedere constituțional”

Fostul membru Consiliului Superior al Magistraturii, avocatul Adrian Toni Neacșu, susține că motivarea hotărârii CCR în cazul Diana Șoșoacă este o „catastrofă din punct de vedere constituțional”.

diana sosoaca

„Decizia este de un abuz animalic la adresa regulilor democratice și a Constituției”, afirmă Adrian Toni Neacșu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

„Motivarea hotărârii CCR în cazul Șoșoacă este o catastrofă din punct de vedere constituțional. Am tot sperat că judecătorii CCR să-și salveze onoarea prin motivare și odată cu asta legitimitatea instituției, dar ce putea fi mai rău s-a întâmplat. CCR a inventat instrumentul de măsurare a adeziunii la valorile Constituției României, a calității de a fi bun român și de cetățean al Uniunii Europene: voință lor arbitrară. Decizia este de un abuz animalic la adresa regulilor democratice și a Constituției înseși, cu atât mai mult cu cât probabil că nu se știe că prin legea fundamentală condițiile pentru a candida la o funcție sunt identice cu cele pentru a putea vota. În această logică strâmbă autoritățile ar putea stabili și cine are dreptul să voteze sau nu, după criterii la fel de samavolnice”, a scris avocatul Adrian Toni Neacșu, pe Facebook.

Potrivit avocatului, „CCR a judecat declarațiile publice ale candidatului Diana Șoșoacă ca desconsiderând obligația de respectare a Constituției prin discursul referitor la înlăturarea unei garanții esențiale ale valorilor și opțiunilor fundamentale ale statului, respectiv calitatea de membru UE și NATO și instigând în general la încălcarea ordinii constituționale”.

„Atrag atenția că aceste declarați au fost făcute de d-na Șoșoacă în calitate de lider de partid astfel încât acestea reprezintă motive constituționale și legale suficiente (și probate deja prin chiar motivarea CCR) pentru interzicerea Partidului SOS că fiind neconstituțional, potrivit art 40 alin 2 din Constituție și a legii partidelor politice. Hotărârea CCR va produce efecte care ne vor aruncă în negurile totalitarismului juridic exercitat de un grup de 9 persoane, fie ei și înalți funcționari juridici ai statului”, a subliniat Adrian Toni Neacșu.

Curtea Constituţională a României a publicat, luni, 7 octombrie, motivarea deciziei privind respingerea candidaturii Dianei Iovanovici-Şoşoacă la funcţia de preşedinte al României.

Motivarea CCR a fost trimisă către publicare în Monitorul Oficial. Documentul integral îl puteți consulta aici.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesant amănunt!

2 Poarta zeilor din Naupa Huaca și tehnologia inexplicabilă, mâna unei civilizații superioare?

3 Așa o fi?

4 ULTIMA ORĂ Un judecător sindic a dispus astăzi intrarea în insolvență a Nordis Management și a numit un administrator judiciar provizoriu

5 În scandalul Șoșoacă vorbesc mulți, dar puțini, foarte puțini, cunosc...