Fost înalt oficial american, despre Pacepa: „A avut un rol foarte important în căderea Cortinei de Fier”
Fost subsecretar de stat pentru afaceri globale în perioada 2001-2009 și fostă membră a Consiliului Național de Securitate la Casa Albă în mandatul lui Ronald Reagan, Paula Dobriansky este unul dintre oficialii americani care l-au ajutat pe generalul Pacepa în SUA după ce acesta a fugit din România comunistă în 1978.
Pe 28 octombrie s-au împlinit 95 de ani de la nașterea generalului Ion Mihai Pacepa. „Adevărul” a realizat un interviu exclusiv cu Paula Dobriansky despre generalul Pacepa și despre importanța sa în căderea Cortinei de Fier.
Născut pe 28 octombrie 1928 la Bucureşti, Ion Mihai Pacepa a fost şef adjunct al Departamentului de Informaţii Externe (spionaj) a României comuniste şi consilier personal al preşedintelui Nicolae Ceauşescu. În urmă cu 35 de ani, în 1978, generalul Pacepa a cerut azil politic în Statele Unite, lucrând pentru comunitatea de informaţii a SUA în diferite operaţii împotriva fostului bloc sovietic. Guvernul american a descris activitatea lui Pacepa ca fiind „o importantă şi unică contribuţie adusă Statelor Unite".
Iar Paula Dobriansky l-a ajutat foarte mult pe Pacepa după ce acesta a ajuns în America.
Expertă în problematica est-europeană și cu o experiență de peste trei decenii în diplomație și relații externe, Paula Dobriansky a lucrat, între 1980 și 1987, pentru fostul președinte Ronald Reagan, fiind membră a Consiliului Național de Securitate la Casa Albă. Între 1987 și 1990, Paula Dobriansky a deținut funcția de asistent adjunct al secretarului de stat pentru drepturile omului și probleme umanitare. În perioada 2001-2009, aceasta a fost subsecretar de stat pentru afaceri globale .
Paula Dobriansky este licențiată summa cum laudae în politică internațională la Harvard și are un doctorat la Harvard în afaceri militare și politice sovietice.
Când l-ați întâlnit pentru prima oară pe generalul Pacepa și care a fost impresia dumneavoastră despre acesta?
L-am întâlnit pentru prima oară pe Ion Mihai Pacepa în perioada în care lucram pentru Consiliul Național de Securitate la Casa Albă în timpul lui Ronald Reagan și răspundeam de Europa de Est și Centrală. Pacepa m-a impresionat ca fiind un om foarte hotărât în a expune relele comunismului. În calitate de fost șef al Securității, Pacepa știa foarte multe despre regimul lui Nicolae Ceaușescu și era decis să contribuie la căderea liderului comunist român, ca și la căderea altor dictatori de pe glob. Generalul Pacepa și-a dorit mult ca Statele Unite și Europa de Vest să reușească în protejarea intereselor de securitate națională și în extinderea valorilor autentice ale acestor democrații.
Cât de important a fost faptul că generalul Pacepa a decis să dezerteze și să dezvăluie numeroasele lucruri teribile ce se petreceau în România comunistă?
Dezertarea și fuga lui Pacepa au fost importante. În calitate de ofițer de informații de prim rang, acesta avea informații extrem de prețioase din interior, și nu doar despre regimul comunist al lui Ceaușescu, ci și despre alte dictaturi comuniste. În mod special, Pacepa a expus amploarea eforturilor de dezinformare coordonate de Moscova și a subliniat nevoia vitală a Vestului de a contraataca mult mai puternic aceste dezinformări.
Cât de important a fost rolul generalului Pacepa în căderea Cortinei de Fier și a comunismului?
În mod clar, generalul Pacepa a avut un rol foarte important , de neprețuit, în căderea Cortinei de Fier. Pacepa avea informații la prima mână, informații amănunțite și documentate despre nenumăratele minciuni comuniste. Iar cartea sa, ”Orizonturi Roșii”, a furnizat o dovadă foarte puternică a cruzimii și brutalității lui Ceaușescu.
Care este cea mai specială amintire pe care o aveți despre generalul Pacepa?
Am fost foarte impresionată de faptul că a venit la biroul meu din cadrul Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă cu intenția clară de a ajuta Statele Unite în Războiul Rece. Informațiile, analizele și descrierile foarte detaliate pe care le-a furnizat generalul Ion Mihai Pacepa au fost cu adevărat unele extrem de prețioase.
Sursa: adevarul.ro