Fost director MI6: Virusul a apărut în laboratoarele chineze

Fost director MI6: Virusul a apărut în laboratoarele chineze

Sir Richard Dearlove, fostul şef al Serviciului de Informaţii Secrete Britanice (MI6), a declarat pe podcastul Planet Normal al publicaţiei The Telegraph că un raport ştiinţific publicat săptămâna aceasta de către o echipă de cercetare mixtă norvegiano-britanică sugerează că pandemia cauzată de COVID-19 este rezultatul „scăpării” virusului dintr-un laborator chinez, scrie  Epoch Times .

Conform noului raport citat de Sir Richard Dearlove, în vârstă de 75 de ani, s-au descoperit indicii în secvenţa genetică a virusului care ar sugera că elementele cheie au fost create de om şi „inserate”.

"Cred că acest lucru a început ca un accident ... dar se ridică problema, presupunând că Beijing-ul ar admite vreodată responsabilitatea pentru asta..., va plăti reparaţii? Cred că acest lucru va îndemna fiecare ţară din lume să îşi regândească relaţia cu China şi să schimbe comportamentul comunităţii internaţionale faţă de conducerea chineză", a declarat, pentru The Telegraph, Sir Richard Dearlove, şeful MI6 între 1999 şi 2004.

Sugerând că este posibil ca oamenii de ştiinţă chinezi să fi efectuat experimente ascunse privitoare la splicing (editare, inserare) de gene asupra unui coronavirus de liliac în momentul în care virusul a scăpat din cauza unor probleme de securitate biologică în laboratoarele chineze, Dearlove a spus:

"Este o afacere riscantă dacă greşeşti. Uitaţi-vă la poveştile ... despre încercările conducerii de a bloca orice dezbatere despre originile pandemiei şi modul în care oamenii au fost arestaţi sau reduşi la tăcere. N-ar trebui să mai avem vreo îndoială cu privire la lucrurile cu care avem de a face".

Deşi Dearlove nu a acuzat direct China de eliberarea intenţionată a virusului, în interviu şeful MI6 acuză Beijingul de minimizarea ulterioară a dimensiunii epidemiei.

"Desigur, chinezii trebuie să fi simţit, bun, dacă trebuie să treci printr-o pandemie, poate nu ar trebui să încerci prea tare s-o opreşti, aşa cum s-a întâmplat, să-ţi laşi concurenţii să treacă prin aceleaşi probleme pe care le ai tu", a menţionat fostul şef al MI6.

Amprente genetice

Teoria oficială a orignii virusului este că acesta ar fi sărit bariera speciilor trecând de la liliac - printr-o specia de tranziţie - la om. Problema cu această abordare este, însă, faptul că lipsesc verigile procesului - nu există nici o tulpină a virusului Wuhan care să fi infectat animale, altele decât oamenii, încât să poată deveni o epidemie.  Conform unui studiu australian , China nu a reuşit să producă aceste dovezi şi nici macar nu caută asemenea tulpini ale virusului care să ateste un proces de trecere la altă specie.

În lipsa acestor dovezi, o altă teorie este cea a generarii în laborator. Este cunoscut faptul că în Institutul de Virologie Wuhan aveau loc studii de coronaviruşi de liliac ce încercau să obţină transmisibilitate la oameni, încă din 2015, sub conducerea dr. Shi Zhenli,  şi chiar finanţate de administraţia Obama  (deşi SUA nu avea niciun mijloc de verificare a studiilor şi în ciuda a numeroşi oameni de ştiinţă care atrăgeau atenţia că cercetările sunt foarte primejdioase).

Luc Montagnier, laureat Nobel pentru descoperirea virusului HIV,  a ieşit public pe un post francez, atrăgând atenţia că virusul Wuhan este o creaţie de laborator chinez . La începutul epidemiei o echipă de cercetători indieni a  anunţat că a găsit urme de HIV în proteinele spike ale virusului Wuhan , sugerând manipularea în laborator. Lucrarea a fost retrasă la presiune mediatică.

Potrivit unui nou studiu, citat de Sir Richard Dearlove, revizuit de colegi, intitulat „O reconstrucţie istorică a etiologiei SARS-CoV-2 Spike”, condus de profesorul Angus Dalgleish de la Spitalul St. George al Universităţii din Londra şi virologul norvegian Birger Sorensen, echipa de cercetători susţine că a identificat „secţiuni inserate plasate pe suprafaţa antenelor virusului SARS-CoV-2” care aruncă lumină asupra modului în care virusul invadează celulele umane, scrie The Telegraph.

Raportul este citat ca avertisment că antenele virusului SARS-CoV-2 diferă foarte mult de orice antene ale altor virusuri SARS studiate anterior şi, în consecinţă, nu este cert faptul că eforturile de a dezvolta un vaccin vor avea succes.

Cercetătorii sugerează că adevărata etiologie a virusului a fost „înţeleasă greşit”, ceea ce i-a stimulat să încerce să obţină un vaccin, produs de Immunor AS, o companie farmaceutică norvegiană condusă de Sorensen.

Analiza oferită de profesorul Dalgleish şi colegii săi, care va fi publicată zilele următoare, susţine că virusul posedă „amprente unice”, „care indică manipulare intenţionată”, aruncând astfel în aer teoria că virusul a evoluat în mod natural.

Cercetarea sugerează că virusul Wuhan este un „virus remarcabil de bine adaptat pentru coexistenţa umană” şi a fost probabil conceput printr-un experiment de laborator din Wuhan pentru a dezvolta „viruşi himerici cu capacităţi sporite”.

"De acum înainte, cei care vor susţine că pandemia Covid-19 a apărut în urma transferului zoonotic trebuie să explice cu exactitate de ce acest raport simplu este greşit, înainte de a afirma că dovezile lor sunt atrăgătoare, mai ales când, aşa cum arătăm şi noi, există erori şocante în dovezile care sprijină acea teorie", concluzionează raportul citat de publicaţie.

Raportul actual, spune presa, a fost respins anterior de mai multe reviste, inclusiv Nature şi Virology Journal, care au considerat că cercetarea este „improprie pentru publicare”.

Raportul a fost rescris de câteva ori pentru a înlătura acuzaţiile dure la adresa Chinei, înainte de a fi publicat în revista Quarterly Review of Biophysics Discover, prezidată de oamenii de ştiinţă ai Universităţii Stanford şi Universităţii din Dundee.

O versiune anterioară, citată de The Telegraph, sugera ca virusul să fie numit din nou „virusul Wuhan”, susţinând că există dovezi „dincolo de orice îndoială rezonabilă că virusul COVID-19 este conceput” în Wuhan.

„Suntem conştienţi că aceste descoperiri ar putea avea o semnificaţie politică şi pot ridica întrebări tulburătoare”, au scris iniţial autorii, potrivit articolului.

John Fredrik Moxnes, consilier ştiinţific principal al armatei norvegiene, care era oiniţial coautor, a cerut să-i fie şters numele din raport.

Potrivit publicaţiei, oamenii de ştiinţă de la Francis Crick Institute şi Imperial College London au respins anterior concluziile raportului.

Cu toate acestea, salutând noul studiu drept „o contribuţie foarte importantă la o dezbatere care începe în acest moment, despre modul în care a evoluat virusul şi cum a apărut şi a generat pandemia”, Richard Dearlove spune:

"Cred că acest studiu special este foarte important şi cred că va schimba dezbaterea ... Pe măsură ce această dezbatere despre virus se dezvoltă, cred că acest material va fi publicat şi cred că va supăra un număr de oameni".

Originea virusului Wuhan

China a fost supusă presiunii internaţionale pentru a dezvălui modul în care noul virus a apărut prima dată în oraşul Wuhan la sfârşitul anului 2019.

Luna trecută, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a susţinut că există „dovezi enorme” că focarul de coronavirus îşi are originea într-un laborator chinez, preşedintele american Donald Trump acuzând în mod repetat China de pandemie şi afirmând că SARS-CoV-2 este un „virus chinezesc”.

Guvernul chinez a respins vehement toate speculaţiile cu privire la originile COVID-19, susţinând că focarul a început pe o piaţă de animale vii - Huanan - din oraşul Wuhan la sfârşitul anului trecut.

Pe de altă parte, la sfârşitul lunii mai, Gao Fu, şeful agenţiei de sănătate publică a Chinei, a declarat într-o şedinţă  că nu mai susţine afirmaţia conform căreia virusul ar fi avut originile în piaţa Huanan . Gao Fu este primul oficial de nivel înalt care a afirmat acest lucru, astfel încât varianta a fost preluată de presa internaţională.

Documente obţinute de The Epoch Times arată că  regimul comunist chinez iniţiase o investigaţie despre originea virusului în piaţă chiar la începutul epidemiei . Multe dintre rezultatele anchetei nu au fost publicate, indicând probabilitatea ca piaţa să nu fie originea pandemiei, iar autorităţile din domeniul medical din China ştiau acest lucru.



Citește și:

populare
astăzi

1 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

2 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

3 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

4 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron

5 Foarte interesante amănunte...