Fost director la Ambulanţă, condamnat la închisoare. Pentru ce a luat șpagă zeci de mii de euro

Fost director la Ambulanţă, condamnat la închisoare. Pentru ce a luat șpagă zeci de mii de euro

Dan Morenciu, fostul director al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Neamţ, a fost condamnat definitiv, joi, 13 iunie 2024, de Curtea de Apel Bacău, la 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. El este acuzat că a primit zeci de mii de euro pentru fraudarea unor examene de angajare.

Dan Morenciu, fost manager al Ambulanței Neamț FOTO Arhiva Adevărul

Dan Morenciu, fost manager al Ambulanței Neamț FOTO Arhiva Adevărul

Magistraţii au respins recursul formulat de Morenciu împotriva hotărârii Tribunalului Bacău şi au menţinut pedeapsa aplicată iniţial, potrivit Agerpres. În același dosar au fost condamnaţi la pedepse cu suspendare mai mulţi angajaţi ai SAJ, care ar fi dat mită pentru a trece concursul de angajare.

Ancheta DNA a început în 2022 , atunci când procurorii l-au reţinut pe directorul SAJ Neamţ, sub suspiciunea de luare de mită.

Un flagrant a fost organizat pe 18 mai 2022, ulterior DNA extinzând cercetările şi faţă de alte persoane implicare în escrocherii. Era vizat liderul de sindicat Gladior Andronache , care avea „misiunea“ de a colecta bani de la cei care îşi doreau job-uri definitive.

„În perioada 2-18 mai 2022, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Neamţ a organizat un examen pentru ocuparea unor posturi pe perioadă nedeterminată, pentru personalul care fusese angajat fără concurs în posturi de execuţie, pe perioadă limitată, în timpul stării de alertă sau a situaţiilor de risc epidemiologic şi biologic (...). În aceste împrejurări, inculpatul Morenciu Dan Dorin, în calitatea menţionată mai sus, direct sau prin intermediul subalternilor săi Andronache Gladior, Preda Elena şi Rozoschi Maria Luminiţa (aceasta din urmă fiind desemnată şi preşedintă a unei comisii de examen pentru personalul sanitar) ar fi pretins de la 22 de persoane (...) sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 euro (în total 125.000 euro) şi ar fi primit în total 82.000 euro, pentru ca acestea să fie declarate admise la concursul menţionat mai sus”, a transmis DNA la acea dată.

Pe 18 mai 202, Morenciu a fost prins în flagrant, atunci când a primit de la inculpata Elena Preda suma de 40.000 de euro pentru angajarea a nouă persoane.

„Inculpata Preda Elena ar fi pretins şi primit de la cele nouă persoane suma de 6.000 euro / persoană şi nu 5.000 de euro aşa cum se stabilise iniţial. În aceeaşi zi, din diferenţa de bani rămasă (14.000 euro), inculpata i-ar fi remis suma de 8.000 de euro lui Rozoschi Maria Luminiţa (...), iar suma de 6.000 de euro şi-ar fi însuşit-o în totalitate”, susține DNA.

Anchetatorii au dezvăluit că, în aceeaşi manieră ar fi procedat şi ceilalţi doi intermediari, Andronache şi Rozoschi. După ce i-au dat lui Morenciu partea acestuia de 27.000 euro (pentru 10 persoane), ar fi împărţit între ei diferenţa rămasă de 16.000 de euro.

Pentru a se asigura că nu vor fi probleme cu acele concursuri, Gladior Andronache şi Maria Rozinschi au oferit 1.500 de euro la doi membri ai comisiei de examinare.

„Toţi cei 22 de candidaţi au fost declaraţi admişi în condiţiile în care mulţi dintre ei nu ar fi dovedit că au avut cunoştinţele necesare promovării examenului“, mai preciza DNA.

Procurorii anticorupţie au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu 13 inculpaţi, angajaţi ai SAJ Neamţ şi candidaţi la concurs, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea unor infracţiuni de dare şi luare de mită, comise în forma autoratului şi a complicităţii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii