Fost combatant ucrainean, arestat pentru colaborare cu Rusia în scopul facilitării bombardamentelor ruse în Harkov
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat arestarea unui veteran al armatei acuzat de colaborare cu Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) pentru că a facilitat bombardamente în regiunea de frontieră Harkov, ţintă privilegiată a loviturilor Moscovei.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) FOTO: Arhivă
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat arestarea unui veteran al armatei acuzat de colaborare cu Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) pentru că a Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat arestarea unui veteran al armatei acuzat de colaborare cu Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) pentru că a Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat arestarea unui veteran al armatei acuzat de colaborare cu Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) pentru că a"SBU a arestat o 'cârtiţă' a FSB care corecta coordonatele loviturilor de rachete în regiunea Harkov", a anunţat SBU într-un comunicat, precizând că bărbatul era un rezervist şi fost combatant al forţelor armate ucrainene, scrie Agerpres.
Potrivit aceleiaşi surse, individul a fost arestat în timp ce încerca să ajungă într-o zonă sub control rus în districtul Kupiansk, parte a regiunii Harkov care face obiectul unor lupte acerbe.
SBU precizează că suspectul, care riscă opt ani de închisoare, trimitea contactelor sale ruse geolocalizarea unor "infrastructuri civile ale unuia dintre oraşele situate pe front".
El ar fi fost încurajat să lucreze pentru FSB de părinţii săi care trăiesc în zona ocupată de armata rusă.
De la începutul primăverii, Rusia şi-a intensificat puternic bombardamentele asupra regiunii Harkov şi a capitalei sale cu acelaşi nume, în nord-estul Ucrainei, distrugând în special infrastructura electrică. În consecinţă, electricitatea este raţionalizată în regiune.
Bombardamentele asupra reţelei electrice ucrainene sunt extrem de devastatoare, pentru că Ucraina duce lipsă de muniţii pentru apărarea sa antiaeriană, din cauza întârzierii cu care ajunge ajutorul militar american.
După mai multe luni de tergiversări şi dispute politice, SUA îşi vor relua în cele din urmă livrările de arme şi muniţii către Ucraina.
Rusia a încercat de la începutul invaziei sale, în februarie 2022, să ocupe regiunea Harkov, dar armata sa fost în final forţată să se retragă, în toamna lui 2022.
Însă, ca şi în alte zone ale frontului, după eşecul amplei contraofensive ucrainene din vara lui 2023, forţele ruse au preluat acum iniţiativa în această regiune.
Sursa: adevarul.ro