Forumul Judecătorilor solicită CSM, MJ şi instanţelor să adopte urgent măsuri pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus
Asociaţia Forumul Judecătorilor din România solicită Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justiţiei şi tuturor instanţelor judecătoreşti să adopte urgent, potrivit competenţelor lor, măsuri pentru prevenirea răspândirii infecţiilor respiratorii cauzate de noul coronavirus.
"În contextul răspândirii extrem de rapide a infecţiilor cu noul coronavirus (COVID-19) la nivelul întregii Uniuni Europene, toate autorităţile publice, naţionale sau internaţionale, au fost constrânse să ia măsuri de precauţie, parte dintre acestea vizând şi activitatea instanţelor de judecată. Acest lucru trebuie imediat realizat şi în România, cunoscut fiind faptul că sălile de judecată (unde pot intra concomitent şi peste 100 de persoane, ce pot rămâne în bănci ore întregi), arhivele şi registraturile sau holurile instanţelor (în mare parte inadecvate, dar pline zilnic cu sute de justiţiabili, avocaţi, grefieri, alt personal) constituie spaţii care favorizează neîndoielnic răspândirea COVID-19", se arată într-un comunicat transmis duminică de Forumului Judecătorilor.
Conform aceleiaşi surse, nu mai poate fi întârziată luarea efectivă a unor măsuri ample, un set minimal de reguli aplicabile pentru toate instanţele de judecată, cu caracter temporar, fiind absolut necesar.
Forumul Judecătorilor propune, printre altele, plasarea unor recipiente cu dezinfectant specific la intrarea în sediile instanţelor şi utilizarea lor sub supravegherea jandarmilor, dezinfectarea sălilor de judecată şi a tuturor încăperilor de mai multe ori pe zi, interzicerea accesului în clădiri a celor care prezintă anumite simptome sau care au călătorit în zonele cunoscute cu număr mare de persoane infectate, restrângerea programului cu publicul în instanţe, suspendarea unor şedinţe de judecată şi amânarea dosarelor care nu sunt urgente, dar şi furnizarea de măşti de protecţie de unică folosinţă şi de produse dezinfectate pentru personalul din compartimentele care lucrează cu publicul sau cu dosarele.
"Toate aceste măsuri cu caracter temporar sunt pe deplin funcţionale şi în alte state ale Uniunii Europene şi sunt destinate diminuării răspândirii unei boli contagioase ce reprezintă un pericol pentru sănătatea ori securitatea publică a întregului continent, toate statele având o serie de obligaţii în acest sens", se mai menţionează în comunicat.
Pe teritoriul României au fost înregistrate, până duminică, 15 persoane diagnosticate cu infecţie cu COVID-19 (coronavirus), dintre care cinci au fost declarate vindecate şi au fost externate, a anunţat Grupul de Comunicare Strategică.
Pe teritoriul României sunt în carantină instituţionalizată 11 persoane, pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID - 19 (coronavirus). Alte 12.877 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi sub monitorizare medicală. AGERPRES